Neler yeni

Muhabbetkuslari.org Ailesine Hoş Geldiniz 👋

🇹🇷 Muhabbetkuslari.org Türkiye’nin en eski muhabbet kuşu ve kafes kuşları bilgi forumudur… Sizde kayıt ol butonuna tıklayarak. Üye olup, forumda soru sorup anında cevap alabilir ve paylaşımlar yapabilirsiniz. Hadi sende aileye katıl...

Evden Kaçmış Muhabbet Kuşu Buldum Ne Yapmalıyım

Ronay

Site Kurucusu
Evden Kaçmış Muhabbet Kuşu Buldum Ne Yapmalıyım

images (5).jpg

Bir muhabbet kuşu, açık bir pencereden birinin evine doğru uçarsa veya dışarıda bulunur ve yakalanırsa, genellikle kuşa yardım etmek için hemen harekete geçilmesi gerekir. Sıklıkla bulunan kuşlar açlıktan ölür, bazı mevsimlerde büyük olasılıkla soğuktan hipotermiye girebilirler, muhtemelen yaralanmaları vardır ve çoğu zaman acilen dinlenmeye ihtiyaç duyarlar. Ne yazık ki böyle bir durumda kaçan bir muhabbet kuşunu bulan birçok insan hata yapıyor. Kuşun yaşamı ne yaptığımıza bağlıdır ve yanlış bir şey yapmamız durumunda kendi kuşlarımız da etkilenebilir.

Kaçmış bir muhabbet buldunuz ne yapmalısınız !

1)Kuşu karantinada tutun

Evde beslediğiniz bir kuş var ise hemen yan yana atmayınız.Parazit olsun başka hastalıklar bulaştırmasına karşın karantinaya alınız.İç dış parazit ilaçlamasını yapıp.En az 15 günlük gözlem altına alınız.Halsizlik, kırgınlık , iştahsızlık veya sulu dışkı yoksa karantinadan çıkarabilirsiniz.

2)Veteriner Muaynesi

Bulunan kuşu bir kontrol için en kısa sürede bir veterinere götürün ve not defterinizi, dışkı örneğini ve dışkıların fotoğraflarını yanınıza aldığınızdan emin olun. Sadece bir veteriner, kuşun sağlıklı olup olmadığını doğru bir şekilde teşhis edebilir. Muayene sırasında bacak halkasını veya kuşun kimlik mikroçipi takıp takmadığını da kontrol edebilir. Ancak ikincisi, muhabbet kuşları için tipik değildir. Genellikle sadece daha büyük papağanlar böyle bir "pasaport" takarlar.Güvenlik nedenleriyle deneyimli ve sorumlu bir veteriner, bulunan kuşu bir süre karantinada tutmanızı tavsiye edecektir.

Bulunan evcil kuşlarda bazı tipik hastalıklar ve yaralanmalar

• Yırtıcı hayvan saldırılarının neden olduğu yaralanma (yırtıcı kuşlar, kuzgunlar ve evcil kediler sıklıkla saldırganlardır)
  • Arabalarla veya pencere camlarıyla çarpışmadan kaynaklanan kemik kırıkları
  • Zehirli bitkilerin tüketimi yoluyla zehirlenme
  • Tüy akarları gibi parazitler
  • (Kuş) keneleriyle istila, sıklıkla göz çevresinde, kuşların kanayana kadar kendilerini tırmalamasına neden olan şey
  • Trichomoniasis (Canker) - solunum ve sindirim sisteminin üst kısımlarında bulunabilen iç parazitlerin neden olduğu
  • Yuvarlak kurtlar - bağırsaklarda bulunan iç parazitler
  • Kirli su içtikten sonra sindirim sisteminin bakteriyel enfeksiyonları
Not : Veterinere gittikten sonra faturayı saklayın. Çünkü gerekirse, kuşun gerçek sahibi ile masraflarını ödeyeceğini ayarlayabilirsiniz. Ancak lütfen maliyetleri daha sonra başkasının üstleneceğine güvenmeyin. Sizin için en önemli önceliğiniz bulduğunuz muhabbet kuşuna yardım etmek olmalıdır.