Neler yeni

Muhabbetkuslari.org Ailesine Hoş Geldiniz 👋

🇹🇷 Muhabbetkuslari.org Türkiye’nin en eski muhabbet kuşu ve kafes kuşları bilgi forumudur… Sizde kayıt ol butonuna tıklayarak. Üye olup, forumda soru sorup anında cevap alabilir ve paylaşımlar yapabilirsiniz. Hadi sende aileye katıl...

Röportaj Gaby Schulemann-Maier Muhabbet Kuşları Hakkında Söyleşi

Gaby Schulemann-Maier ile Muhabbet Kuşları Hakkında Söyleşi

Ülkemizde bir çok forum ve blog sitesinin fotolarını ve yazılarını kopyala yapıştırla izinsiz aldığı birds onlin.de blog sitesinin, tecrübeli sahibi Gaby Schulemann-Maier ile muhabbetkuslari.org ailesi adına bir söyleşi yaptık. Ona Almanya'daki kuş severleri, muhabbet kuşu beslenme, bakım, muhabbet kuşlarında ishal, solunum yolu hastalıkları vb bir çok konu hakkında soru yönelttik. Sağolsun bizlerle bilgilerini paylaştı. Güzel bir muhabbet kuşu hakkında söyleşi oldu. Şunu da ekleyeyim bir çok forum ve bloga buradan söylemem gereken şu birds online de blogu yazılarının foto ve çeviri hakları izin alınarak paylaşmaktayız. İyi okumlar diliyorum...

1. Öncelikle kendinizi tanıtır mısınız? 4D2DA619-6AD8-4B93-94E7-A81DDD43A192.jpeg

Benim adım Gaby Schulemann-Maier ve çocukluğumdan beri, yani şimdi 40 yılı aşkın süredir muhabbet kuşu besliyorum. Doğayı koruma alanında tam zamanlı çalışıyorum ve 2006'dan beri papağanlar ve muhabbet kuşlarıyla ilgili bir derginin yazı işleri kadrosunun yarı zamanlı üyesiyim. 1997'den beri Birds-online. de web sitemi yönetiyorum.

2. Muhabbet kuşlarını beslemeye nasıl başladınız? Ve Birds online. de web sitesini açmaya nasıl karar verdiniz?

Ben çok küçükken, ailemin harika bir kedisi vardı. Dört yaşındayken hayvana karşı ciddi bir alerji geliştirdim. Hayvanlar olmadan büyümek zorunda kalmayayım diye, ailem bende herhangi bir sağlık sorununa yol açmayacak bazı şeyler bulmaya karar verdi. Bu yüzden muhabbet kuşlarımız var. Çocukken bile elimden geldiğince onları korumaya ve beslemeye çalıştım ve onlar hakkında öğrendiğim kitapların yardımıyla.

Zamanla, o zamanlar mevcut olan kitapların kısmen çok eskimiş bilgiler sağladığını fark ettim. Sadece onlara güvenenler, muhabbet kuşlarını türlerine uygun besleyemezler. Bu nedenle 1997 yılında web sitemi açmaya karar verdim. Daha iyisini yapmak ve diğer insanların kuşlarına mümkün olan en iyi şekilde bakmalarına yardımcı olmak benim için önemliydi.

3. Muhabbet kuşlarıyla ilgili en şaşırtıcı şey neydi?

Dürüst olmak gerekirse, benim açımdan tek bir şey yok. Bu kuşlar büyüleyici ve her birey benzersizdir. Bu yüzden muhabbet kuşları beni hala zaman zaman şaşırtıyor. Örneğin, ortak bir hedefe ulaşmak için koordineli bir şekilde birlikte çalışarak. Veya bugün hala birçok kitapta okuyabileceğiniz gibi, hasta arkadaşları ısırmak yerine onlarla ilgilenerek.

4. Muhabbet kuşlarında ve diğer kuşlarda sık karşılaştığınız hastalıklar nelerdir?

Muhabbet kuşlarında - en azından burada Almanya'da - tümörler çok yaygındır. Büyük olasılıkla, bu akraba evliliğinden kaynaklanmaktadır. Giderek daha fazla farklı renk çeşidi elde etmek için onlarca yıldır yoğun bir şekilde uygulanmaktadır. Bu uygulama maalesef muhabbet kuşlarının sağlığına zarar vermektedir.

Burada, Almanya'da ayrıca tüy kusurları gösteren birçok muhabbet kuşu görüyoruz. Buna genellikle viral hastalıklar (polyomavirüsler ve circovirüsler) neden olur. Mantarların neden olduğu sindirim organlarını etkileyen bir hastalık olan Macrorhabdus ornithogaster enfeksiyonu da yaygındır.

Ek olarak, birçok muhabbet kuşu, çoğu durumda çok zengin ve yağ oranı yüksek bir diyetten kaynaklanan karaciğer problemlerinden muzdariptir.

Diğer kuş türlerinde de bazı hastalıklar özellikle sık görülür. Muhabbet kuşlarının yanı sıra Diamond Doves besliyorum. Kuşlarımın şimdiye kadar sağlıkları çok sağlamdı. Pek çok Lineolated Muhabbet Kuşu (benim de beslediğim) genellikle üst solunum yollarını etkileyen sorunlardan muzdariptir.

5. Muhabbet kuşlarına sizce hangi sebze ve meyveler verilmeli?

Çok fazla olasılık var. Genel olarak sebzeler daha uygundur, çünkü meyvelerdeki şeker fazla kilo gelişimini destekleyebilir. Ayrıca içinde Macrorhabdus ornithogaster bulunan kuşlar için de riskli olabilir. Her muhabbet kuşu her sebzeyi sevmez, bu nedenle kuş sahipleri kuşlarının en çok neyi sevdiğini denemelidir. Kuşlarımın neredeyse tamamı havuç ve marulu sever. Salatalık da tercih edilir.

6. Muhabbet kuşuna hangi tohum karışımlarını veriyorsunuz?

Kuşlarıma sadece az miktarda yağlı tohum içeren bir tohum karışımı besliyorum. Bu şekilde fazla kiloların gelişmesini engellemek istiyorum. Yabani tohumları da tohum karışımına ekliyorum.

7. İshalin muhabbet kuşlarında yaygın bir sağlık sorunu olduğunu biliyoruz. Sizce ishalin nedenleri nelerdir ve yapılması gerekenler nelerdir?

Burada Almanya'da ishalli hastalıklara daha önce bahsedilen diğer hastalıklar kadar sık rastlamıyoruz. İshal meydana geldiğinde, genellikle bakteriyel enfeksiyonlarla, bazen de mantar enfeksiyonlarıyla ilgilidir. Böbrek sorunları defalarca ishalle karıştırılır çünkü kuşlarda hem idrar hem de dışkı vücuttaki aynı delikten birlikte atılır. Bu nedenle, sıvı dışkı böbrek hastalığına işaret edebilir. İdrarın veya dışkının gerçek dışkı kısmının sıvı olup olmadığını belirlemek için yakından bakılmalıdır.

Bu nedenle, ishalin veya böbrek hastalığının gerçek nedenini bulmak ve ardından odaklanmış bir tedaviye başlamak her zaman önemlidir. Ne yazık ki, her durumda işe yarayan tek bir çare yoktur. Her bir vaka açıklığa kavuşturulmalıdır. Bununla birlikte, genel olarak, iyi bir hijyen konsepti çok yararlı ve önemlidir.

8. Muhabbet kuşlarının dışkılarına bakarak hastalıkları teşhis edilebilir mi? Hangi tür dışkı sizin için en tehlikelidir?

Dışkılar bize kuşların sağlığı hakkında çok şey söyleyebilir. Ancak belirli değişim belirtilerini tanımak biraz pratik gerektirir. Herhangi bir değişiklik ciddiye alınmalıdır ve potansiyel olarak tehlikeli bir durumdan kaynaklanabilir. Dışkıda sindirilmemiş tohumların bulunması özellikle tehdit edicidir. Bu, sindirimin ciddi şekilde bozulduğu ve etkilenen kuşların, genellikle hızlı bir şekilde meydana gelen açlıktan ölebileceği anlamına gelir. Dışkıdaki kan da aşırı tehlikeyi gösterir.

9. Muhabbet kuşlarında solunum problemleri çok yaygındır, bu problemler için ne gibi önlemler alınabilir?

Yine, daha önce bahsedilen diğer hastalıklara kıyasla, Almanya'daki muhabbet kuşlarında solunum yolu hastalıkları aşırı sık görülmez. Kuşların solunum sistemi genellikle havadaki çok fazla tozdan ve çok kuru havadan korunmalıdır. Bu oldukça iyi bir başlangıç.

10. Muhabbet kuşunun ömrü sıkça sorulan bir sorudur. Gördüğün en yaşlı muhabbet kuşu kaç yaşında? Uzun yaşamın sırrı nedir?

Evimde yaşayan en yaşlı muhabbet kuşu 19 yıl 2 aylıkken yaşlılıktan öldü. Muhabbet kuşu beslemeye başladığımda kuşların çoğu 12 ila 15 yaşına kadar yaşadı. Daha önce açıklanan akraba çiftleşme nedeniyle, burada Almanya'da muhabbet kuşlarının ortalama yaşam süresi son on yıllarda sürekli olarak azaldı. Bu arada, sadece 5 yıl. Bunu çok dramatik buluyorum ve bu beni üzüyor. Günümüzde, mümkün olan en uzun yaşam süresinin, bireylerin genetik olarak aşırı derecede yatkın olup olmadığıyla çok ilgisi var. Genel olarak mümkün olan en iyi beslenme ve koşulları sağlayarak, muhabbet kuşlarının sağlığını geliştirmeye çalışabilirsiniz.

11. Bildiğim kadarıyla Almanya'dasınız, o bölgede bu hobiye nasıl bakılıyor, yorumunuz nedir?

Kuşçuluk Almanya'da oldukça popülerdir, ancak köpekler ve kediler daha da popüler evcil hayvanlardır. Ne yazık ki, muhabbet kuşları gibi küçük kuşlar hala "acemi hayvanlar" olarak kabul ediliyor ve genellikle türlerine uygun tutulmuyor. Pek çok kuş hasta olduklarında veterinere götürülmez çünkü bununla ilgili maliyetler oldukça yüksektir. Yeni bir kuş almak çok daha ucuz ...

Ama kendini işine adamış birçok insan da kendilerini muhabbet kuşlarının veya diğer kuşların refahına adamıştır. Sadece birkaç gün önce Akademie für Vogelhaltung (Kuşçuluk Akademisi) tarafından düzenlenen bir konferans verdim. Seyirciler arasında, bu eğitici etkinliğe katılmak için kişi başı 100 Euro'nun üzerinde ödeme yapan yaklaşık 50 kişi vardı. Bu kadın ve erkeklerin çoğu için kuşları sadece evcil hayvan değil, aynı zamanda tüylü ailenin üyeleridir.

12. Muhabbetkuslari.org sistemimizi yeni kurduk. Artık ürün alıp satmamak, sadece bilgilendirmek ve bilgi paylaşmak gibi çok ortak bir amacımız olsun istiyoruz. Ticaretin yasak olduğu bir site kurduk. Sitemizi nasıl buldunuz? Bizimle ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Ronay Aykoç sayesinde siteden haberdar oldum. Muhabbetkuslari.org'un bir bilgi sitesi haline gelmesi bence iyi oldu. Bu, kendi web sitemin konseptine karşılık gelir. Muhabbetkuslari.org'un ticarete değil de gerçeğe odaklanması harika.

Son düzenleme: