Neler yeni

Muhabbetkuslari.org Ailesine Hoş Geldiniz 👋

🇹🇷 Muhabbetkuslari.org Türkiye’nin en eski muhabbet kuşu ve kafes kuşları bilgi forumudur… Sizde kayıt ol butonuna tıklayarak. Üye olup, forumda soru sorup anında cevap alabilir ve paylaşımlar yapabilirsiniz. Hadi sende aileye katıl...

Hamster Özellikleri Bakımı ve Türleri

Ronay

Yönetici
Katılım
1 Yıl 9 Ay
Mesajlar
2,039
Çözümler
154
Hamster Özellikleri ve Bakımı

Hamster ülkemizde bilinen ve sevilen evcil hayvanlardandır. Bu yazıda hamster nedir ? hamster nasıl bakılır, özellikleri, beslenmesi, hamster türleri vb bir çok konuda size bilgi vereceğiz.

hamster-özellikleri-bakım-beslenme.Jpeg


Hamster Nedir?

Altın hamster (Mesocricetus auratus), Suriye hamsteri olarak da bilinir, Cricetidae familyasından bir kemirici türü. Hamsterin hikayesi 1930 yılında, Hebrew Üniversitesi Zooloji Dalı öğretim üyelerinden Prof. Jerusalem'in bir dişi hamster ve 12 yavrusunu Suriye yakınlarında bir kasabada bulmasıyla başlamıştır. Aynı üniversitede görevli Dr. Ben Menahem bu yavrulardan 2 dişi ve bir erkeği alarak üretmiştir. Böylece insan eli altında üretilen ilk hamster yavruları elde edilmiş oldu. Dr. Menahem'in sahip olduğu bu hamster ailesi, bu gün tüm dünyadaki evcil hamsterlarin atası olarak kabul edilmektedir. Bu genç yavrular 1931 yılında bilimsel ve tıbbi araştırmalarda kullanılmak üzere Amerika ve İngiltere'ye gönderildi.

Orijinal hamster, yani değişik renk ve tüy varyeteleri elde etmek amacıyla üretilmeye başlanmadan önceki hamster, kısa, yumuşak tüylü ve sarımsı kahve rengiydi. Sırtında ve yanaklarında siyahımsı lekeler vardı ve karın bölgesi gri-beyaz renkteydi. Şu anda pet hayvanı olarak evlerde beslenen, değişik renk ve tüy uzunluğu olan hamsterlar sonradan yapılan selektif üretim çalışmalarıyla elde edilmiştir.

Hamster Yaşam Alanı

Avrupa'da ve Asya'nın batısındaki [tarım] alanlarında ya dabozkırlarda, toprağın altında kazdıkları karmaşık yuvalarda yaşarlar. Yuvada tabanı otlarla kaplı odalar ve kışlık yiyeceklerin saklandığı depolar vardır. Genellikle meyve, sebze ve tahılla beslendikleri için bazen tarım alanlarına zarar verebilirler. Öte yandan baykuş, atmaca, kakım ve gelincik gibi hayvanlara yem oldukları gibi insanlar tarafından da avlanırlar.

Hamster Özellikleri

Hamsterın derisi vücuduna tam yapışmış değildir, esnek ve gevşek bir yapısı vardır. Adeta derisi vücuduna bol gelen bir elbise gibidir. Gözleri parlak ve tam yuvarlaktır, ayakları tutmaya ve kavramaya uygundur bu yüzden hamsterlar iyi birer tırmanıcıdırlar. Ön ayaklarında 4 arka ayaklarında 5 parmak vardır. Kuyruk 1 cm den kısa ve küttür. Uzun tüylü varyetelerde kuyruk tamamen tüylerin altında gizlenmiştir. Boyları 10 15 cm ağırlıkları 150 gr civarındadır.

Hamster Yaşam Şekli

Yaklaşık 2 yıl yaşarlar. Renk körü oldukları gibi görme duyuları fazla gelişmemiştir; buna karşılık duyma, koku alma duyuları süperdir. Bu nedenle çok yüksek seslerden hoşlanmazlar. Hamsterleri diğer kemirgenlerden ayıran en ilginç özellikleri yanaklarındaki keseleridir. Hamsterler yiyeceklerini bu keselerde toplar ve yuvasına taşıyarak yuvasında depolar. Bu keseler yanaktan başlar ve omuz üstünde biter. Bir hamster kesesinde kendi vücut hacminin yarısı kadar yiyeceği taşıyabilir. Kimi zaman bu keselerde korumak amacıyla yavrularını bile taşırlar. Hamsterların bir diğer ilginç özelliği de kendi dışkılarını yemeleridir. Bunun nedeni sindirim sistemlerinin ilk seferde yiyecekteki besin maddelerini tam olarak ayrıştırıp onlardan tam yararlanamamasıdır.

Hamster Nereden Alınmalı ?

Bir hamster istediğinize karar verdikten sonra onu alabileceğiniz iki yer vardır. Ya bir pet shop ya da hamsterı yavrulamış bir arkadaşınızın küçük hamsterları. Her zaman için ikinci seçenek daha sağlıklı olacaktır ama o şansı yakalayabilmek de zordur. Bu nedenle eğer Pet Shop’tan alacaksanız hamsterı öyle sokak arasında bir yerden almamanızı tavsiye ederim; çünkü bunların çoğu zavallı yavrucakları çok kötü koşullarda beslemektedir ve onca hayvanın içinde kötü bakılan hamsterlarda çeşitli hastalıklar görünme ihtimali çok daha fazladır. Zaten çok pahalı değil bu küçük yaratıklar o yüzden paşa paşa temiz ve hayvanlara yeterli bakımı sunabilen güzel bir pet shop’a gitmenizi tavsiye ederim. Eğer kafesler temiz, kokusuz ve hayvanlar mutlu görünüyorsa o pet shop’u seçenekleriniz arasına yerleştirmeniz iyi olacaktır.
Hamster alırken daha aktif oldukları akşamüstü ve akşamı tercih ederseniz davranışlarını daha iyi gözlemleyebilirsiniz. Gelelim bir hamster alırken neler yapılması ve nelere dikkat edilmesi gerektiğine;
1. Görevliye hamsterın yaşını sorun. 4-9 hafta uygun yaş sınırlamasıdır. Hamsterınızın bu yaşlarda olması hem onun sağlığı (daha küçük yaşlar), hem de sizin kafa sağlığınız (daha büyük yaşlarda eğitim) açısından yararlı olacaktır.
2. Kafes temiz olmalı, yiyecek ve su kafeste bulunmalı.
3. Hoşunuza giden hamsterı seçtikten sonra;
a. Burnu kuru olmalı, akmamalı.
b. Gözleri yuvarlak, akıntısız, tam açık ve parlak olmalı.
c. Davranışlarında anormallikler olmadığı gibi hareketli ve çevresine ilgili olmalı.
d. Ağzı düzgün olmalı, fazla salya olmamalı.
e. Kulakları temiz olmalı.
f. Kuyruk ve “o” bölge temiz ve kesinlikle KURU olmalı.
g. Tüyleri parlak, düzgün olmalı. Kel kalmış kısımlar olmamalı.

Hamster Kafes Seçimi ve Hamster Aksesuar Seçimi

Kafes mümkün olduğunca büyük olmalıdır. 50*30*30 'luk bir kafes uygundur. Ama unutmayın ne kadar büyük bir kafes alırsanız hamsterınız o kadar mutlu olacaktır. Plastik tabanlı bir kafes temizlik kolaylığı sağlayacaktır. Syrianlar için tel, dwarflar için akvaryum ya da çevresi plastik ağırlıklı ya da hamsterın kaçamayacağı kadar sık tel ile çevrelenmiş kafesler uygundur. Habitrail, Imac ve Ferplast hamster kafesleriyle adını duyurmuş iyi markalardır. Ayrıca aynı markaların kafes eklentileri de hamsterınızın hayatını renklendirecektir. Örneğin yandaki resimde kafesin dışına çıkan tüpleri ekliye ekliye ona çok güzel bir ortam sağlayabilirsiniz. Şunu unutmayın onlar oyuncak değil ve doğal ortamlarından koparılmışlar, o yüzden tek istedikleri doğal ortamlarındaki gibi özgür ve mutlu yaşamak. Kafeste koşma tekerleği şarttır. Yeterince hareket etmeyen hamster sağlık soruları yaşar. Ama tekerleğin boyutunun hamsterın boyutuyla doğru orantılı büyüklükte olmasına dikkat edin. Ayrıca delikli olanlar yerine yandaki resimdeki gibi deliksiz olanlar hamsterınız için daha sağlıklıdır. Tabi ki her hayvan gibi hamsterlar da sık sık suya ihtiyaç duyar. Bu ihtiyaçları için onlara pet-shoplar da satılan hamster dişlediğinde akan tüp şeklindeki suluklar yaşam tarzlarına uygundur.(doğada hamster duyu yapraklardaki çiğlerden alır.) Kafes tabanına 3-5 cm emici taban malzemesi konmalıdır. (hamster eşelenmeyi sever bu nedenle derin taban malzemesi eşelenme ihtiyacını karşılayacaktır) Taban malzemesi derken her pet-shopta bulabileceğiniz talaşları kastediyorum. Bu da çam ya da kavak olmalı.

Hamster Türleri

Suriye hamsterları

Suriye hamsterları
bencildirler. Çift olarak sadece üreme dönemlerinde bir araya getirilmelidirler. Renk körü olup görme duyuları fazla gelişmemiştir. Koku duyuları en üst düzeydedir. Sizi kokunuzdan tanır. Ömürleri 2 ile 3 yıl arasında değişir. Isırıma gibi huyu yoktur. Bakılabilecek en iyi türdür.

strong-hamster-small.jpg


Gonzales(Campbell cüce hamster)
Campbelllar aile şeklinde yaşayabilirler. Anne baba yavrularla ilgilenir. Renk körü olup ve görme duyuları azdır. Koku duyuları en üst düzeydedir. Isırma ve saldırma huyu vardır. Ömürleri 2 ile 3 yıl arasında degişir.

HamsterWhiteDwarfCampbellRussianMyAnimals015.JPG


Guinea pig
Guine pigler yani diğer adıyla gine domuzları çok sakin ve cana yakın hayvanlardır deniz domuzu familyasına girer guine pigler asla ısırmaz ve sahibine bağlıdırlar bir köpekten daha sadıklar amerikada bu hayvanlardan çok besliyorlar guine pigler aynı zamanda kemirgengilerede giriyor bu sevimli yaratıklar Türkiyede fazla bilinmiyor acayip uysal ve acayip oyuncular yalnız bu şeker hayvan lara acayip iyi bakılması gere kiyor çünkü çok hasaslar c vitamini acayip önemli ve eksik edilmemesi lazım düzenli olarak yemek kabının değiştirlmesi lazım mesela dün kabına koydun ertesi gün yeni mama koyucak sın bir yemek programı çıkartırsanız daha sağlıklı yaşarlar mesela pazartesi çim meyve kabuğu falan bu hayvanlaı en mutlu edecek şey balkonda küçük bir kümes yalnız kümesin bir kısmına ışık girmiyecek bu arada bu hayvanlar ilk sizden korkar zaman la ele alıştıracaksınız el alıştıkdan sonra çıkıp kucağınıza bile yatıyorlar çok uykucu ve oburlar buarada bu sevimli yaratıklar asla ama asla ısırmaz hastalık taşımaz kist gibi içiniz rahat olsun.ömürleri 10 yıl kadardır.

Robovski hamster
Türkiyede pek bulunmaz. Genelikle yurt dışından ihraç edilirler. Türkide fiyatları 150 tl ile 200 tl arasında degişiyor. Çok hızlı ve çok hareketli oldukları için elde tutmak zordur. Ömürleri 3 ile 5 sene arasında degişir.

tumblr_lhr62hITup1qfn8ngo1_400.jpg


Resimler ALINTIDIR.
 
Son düzenleme:

Benzer konular

Cevaplar
0
Görüntüleme
525
Cevaplar
0
Görüntüleme
192