Neler yeni

Muhabbetkuslari.org Ailesine Hoş Geldiniz 👋

🇹🇷 Muhabbetkuslari.org Türkiye’nin en eski muhabbet kuşu ve kafes kuşları bilgi forumudur… Sizde kayıt ol butonuna tıklayarak. Üye olup, forumda soru sorup anında cevap alabilir ve paylaşımlar yapabilirsiniz. Hadi sende aileye katıl...

Kırmızı Arkalı Paraketler Hakkında Her şey

Ronay

Yönetici
Katılım
1 Yıl 9 Ay
Mesajlar
2,042
Çözümler
154
Kırmızı Arkalı Paraketler Hakkında Her şey
Latince adıyla Psephotus haematonotus - "Kırmızı Arkalı Paraketler" hakkında fazla Türkçe kaynak olmaması sebebiyle, kendi araştırmalarım sonucunda bir derleme yapmak istedim. Genel anlamda, benim iki afacan -Turşu ve Sirke'yi- yakından tanıyalım.

Kırmızı Arkalı Paraket Yaşam Alanı:

Sultan papağanlarının doğal yaşam alanı olan Avustralya, aynı zamanda kırmızı arkalı paraketlerin de yaşam alanıdır.

Kırmızı Arkalı Paraket Konuşma Kabiliyetleri:

Az. Sadece belli başlı melodileri tekrarlama kabiliyetleri vardır.

Kırmızı Arkalı Paraket Beslenme:

Kırmızı arkalı paraketler, beslenme konusunda sultan papağanlarıyla benzerlik gösterirler. Tek farklılık, bu paraketlerin beslenme süreçlerinde meyve ve sebzeye biraz daha ağırlık verilmesi olarak gösterilebilir.

Karışık paraket yemlerine ilave olarak kanarya ve muhabbet yemi karışımları günlük beslenme sürecinde yemliklerinde olmalıdır. Bunun haricinde özellikle:

Meyve: Elma, armut, muz, şeftali, kiraz/vişne, nektarin
Sebze: Havuç, marul, ıspanak, biber, mısır
Diğer: İyi haşlanmış yumurta, ceviz, badem, fıstık, kaju vb. (tuzsuz) kuruyemişler

en uygun besin öğeleridir. Bunun dışındakiler için bilgi bankasındaki “Sultan Papağanı Beslenmesi” başlığı incelenebilir.

Kırmızı Arkalı Paraket Davranışlar:

Çabuk eş tutabilen ve hayat boyu tek eşliliği sürdürerek devam etmeyi tercih eden kuş türlerinden olan kırmızı arkalı paraketler, nispeten evde beslenen papağan türlerine göre daha sessiz olarak sınıflandırılabilirler. Eş kuşlar arası kısık sesli melodik ötüşler haricinde, erkek kur ötüşleri ve (eğer ortamda varsa) kendi cinsinden diğer erkek kuşların ötüşlerine karşılık verdikleri duyulabilir. Doğal ortamlarında yerde fazlasıyla vakit geçiren, çimenliklerde tohum ve yemiş arayan kırmızı arkalı paraketler, ev ortamında da eğer serbest bırakılırlarsa genellikle yerde dolaşırken gözlemlenebilir. Yüksek dal ve tüneklere genellikle tüy temizliği ve dinlenme zamanı çıkan bu paraketler için “foraging beslenme” şekli aslında en uygun beslenme şeklidir. Banyo yapmayı çok seven kuşlar sınıfında olan kırmızı arkalı paraketlere, eğer sıcaklık uygunsa her gün veya gün aşırı banyoluklar vasıtasıyla (ılık suyla) banyo yaptırılabilir.

Kırmızı Arkalı Paraket Mutasyonlar ve Cinsiyet Ayrımı:

Birçok mutasyon ve farklı renk tüylere sahip olabilen kırmızı arkalı paraketlerin mutasyonlarından bahsetmeden önce, erkek-dişi ayrımının nasıl yapıldığından bahsetmek istiyorum.
Genel anlamda bu paraketler, erkek ve dişiyi görünüşten ayırt etmenin en kolay olduğu papağan türlerinden biridir. Sırtın alt kısmında yer alan ve bu türe ismini veren “kırmızı renkli bölge” sadece erkeklerde bulunmaktadır. Ayrıca aynı mutasyonun erkek ve dişisi aynı ortamdayken sadece tüylerinin parlaklıklarına ve sırttaki kırmızı bölgeye bakarak cinsiyet tahmini yapılabilir. Daha parlak tüylere sahip olanlar erkek, daha pastel ve soluk renklere sahip olanlar her zaman dişidir. Tabi ki ender görülen bazı mutasyonlarda (albino gibi) erkek-dişi ayrımı sadece ötüşten belli olmaktadır.

2zirlz5.jpg


Kırmızı Arkalı Paraket En belirgin mutasyonlar:

- Pallid
- Bronze
- Lutino
- Opaline
- Blue
- Cinnamon
- Pied
- Albino
- Silver

Bunlar dışında birçok farklı mutasyonun görülebildiği kırmızı arkalı paraket türlerinin genel mutasyon tablosu aşağıdaki gibidir:
attachment.php?attachmentid=44978&d=1401371544


Tercih Edilmesi Gereken Kafes Boyutları:

Sultan papağanları için belirlenen uygun kafes boyutları tercih edilebilir. Kafes seçiminde en azından yarısı yatay telli olan dikdörtgen kafes ve dikey suluk tavsiye edilir.

Kırmızı Arkalı Paraket Çiftleşme / Yavrulama Dönemi:

Ağustos – Aralık ; Ancak yaşam alanlarından uzakta oldukları için, uygun sabit sıcaklık ve nem koşulları sağlandıkça her mevsimde çiftleşmeleri mümkündür.

Kırmızı Arkalı Paraket Tercih Edilmesi Gereken Yuvalık Boyutları:

25x25x30 (EnxDerinlikxYükseklik) – Kırmızı arkalı paraketler, sultan papağanlarının aksine, yüksekliği olan yuvalıkları tercih etmektedirler. Bu sebeple, içinde uygun tırmanma alanı sağlanmış, giriş deliği yüksek olan minimum 30cm yükseklikte yuvalık hazırlanmalıdır.
Giriş deliği için 6-7cm aralığı uygundur.

Örnek yuvalık:
$_1.JPG


Kuluçka Süreci:

İdeal kuluçka sürecinde dişi kırmızı arkalı paraketin 4-7 yumurta bırakması beklenebilir. Kuluçka süreci yaklaşık 19-20 gündür ve bu süreç boyunca dişi kuluçkaya yatarken, erkek onu besler. Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra ikisi de besleme sürecine dahil olur. Ancak yavrular belli bir olgunluğa eriştikten sonra onları babalarından ayırmak tavsiye edilir. Çoğunlukla baba ve yavruların, bir süre sonra kavga ettikleri gözlemlenmiştir. Yavrular yaklaşık 12 aylık bir süreçten sonra yetişkinliğe (üreme olgunluğuna) erişirler.