🇹🇷 Muhabbetkuslari.org Türkiye’nin en eski muhabbet kuşu ve kafes kuşları bilgi forumudur… Sizde kayıt ol butonuna tıklayarak. Üye olup, forumda soru sorup anında cevap alabilir ve paylaşımlar yapabilirsiniz. Hadi sende aileye katıl...
Neden hocam. ?Grit kum kafeste olmazsa olmazdır.
Hocam bu kuşlar yedikleri besini kursak dediğimiz yerde öğütür mideleri kursaklarıdır ve bu kursagın iç duvarı cakıl tasları seklinde sivri keskin bir yapıya sahiptir ve o yapı diş görevi görür doğada da bu kuslar zaten dönemsel olarak o kursakta biriktirdikleri besinlerin öğütülmesi ve sindirilmesi acısından bu taşlara ihtiyac duyarlar daha öncede yazdıgım gibi bir nevi diş görevi görür kuş kumu kullanılmayan kuslarda zaman icersinde o diş görevi gören yapı işlevselleğini kaybeder ve sindirim problemi basta olmak üzere bir cok sıkıntıyla karsı karsıya kalınır üzücü sonuclar doğurur.Neden hocam. ?
Hocam sizin dediğiniz şey güvercin gibi yemleri kabuklarıyla birlikte bütün olarak yutan kanatlılar için geçerlidir. Kıvrık gagalılar tohumları kırarak veya kabuğunu soyarak yedikleri için kum şart değildir. Ki erimeyen kum yerlerse taşlıkta birikme yapıp ciddi problemlere yol açabilir. Bu konuyu bir araştırmanız gerekir. Evet mineral kumlar verilebilir çünkü onlar birikme yapmaz eriyen niteliktedir. Ama diğerleri risklidirHocam bu kuşlar yedikleri besini kursak dediğimiz yerde öğütür mideleri kursaklarıdır ve bu kursagın iç duvarı cakıl tasları seklinde sivri keskin bir yapıya sahiptir ve o yapı diş görevi görür doğada da bu kuslar zaten dönemsel olarak o kursakta biriktirdikleri besinlerin öğütülmesi ve sindirilmesi acısından bu taşlara ihtiyac duyarlar daha öncede yazdıgım gibi bir nevi diş görevi görür kuş kumu kullanılmayan kuslarda zaman icersinde o diş görevi gören yapı işlevselleğini kaybeder ve sindirim problemi basta olmak üzere bir cok sıkıntıyla karsı karsıya kalınır üzücü sonuclar doğurur.
Tamam hocam biliyorsanız sorun yokMerak etmeyin zamanında cok arastırdım hala da arastırmaya devam ediyorum ayrıca benim cevreme ve bu forumdaki yardım isteyen arkadaslara yazdıgım her cevap deneyimlenmis tecrübeler sonucu yazılmış bilgileri. Kulaktan dolma yada sadece internette okunan makalelerle yazılmış cizilmis bilgiler değildir. Stres durumunda fazla tüketim diyorsunuz bu canlılar yeri geliyor sizden bizden akıllı davranısları oluyor o kumu ihtiyac dısı asla tüketmezler buda kısa bir anektod size.Bütün söyledikleriniz doğru oldugunu kabul etsek bile ilk msjınızda kuma gerek yok önemli değil enzim ve vitamin önceliğinden bahsetmissiniz bu dediğiniz sey Dişlerim çürümemesi icin ne yaparım diyen birine ayagınıza mantar kremi sürün diş macunu önemli değil demekle eşdeğer. Kuş bakımı ve beslenmesi fizyolojisi bu olmasada olur diyebileceğimiz türden birsey değildir cunku puzzle gibi düsünmek doğru parcaları doğru yerlere koymak gerekiyor biri eksik oldugunda yada fazla geldiğinde kısa vadede olmasada uzun vadedeki olumsuz sonucları kacınılmazdır. Umarım yakında sizleri burda kusumun dıskısında sindirilmemis yem var sindirim problemi yasıyor ne yapmam lazım diye bir post acmak zorunda oldugunuz günleri görmeyiz sizden öte o canlara üzülürüm hayırlı günler iyi forumlar.
EĞİTİMİNİ ALDIĞIM İÇİN diyorum hâlâ alıntı yaparak bişeyler yazıp çiziyorsunuzEk olarak bir şey katmak istiyorum bunun eğitimini aldığım için, grit kumların eriyebilen ve eriyemeyen çeşitleri vardır örneğin istiridye kabuğu, alçıtaşı gibi. Bunlar sindirim sistemindeki asitler tarafından çözünürler bu sebeple herhangi bir tıkanıklık söz konusu değildir.
Eriyemeyen çeşit ise ufak taneli çakıl taşından küçük olan taşlardır, bunlar kursakta kalarsak sindirime yardımcı olur
Not: tüm kanatlı hayvanlarda grit kum kullanılması tavsiye edilir.
Demek istediğimi anlamadan mantıklı gelmez tabi.Ben kum öneriyorum, grit kum olması daha önemli, herhangi güvendiğiniz bir markanın grit kumunı alabilirsiniz.
Probiyotikle farklı görevlere sahipler, onu kullanmak yerine bunu kullanın diye bir söylem çok mantıklı gelmedi o yüzden bana![]()
Eğitimini nerden aldınız ? Veteriner misiniz ? Ki olsanız da farketmez Alıntı yaptığım platform gayet sağlam bilgiler içerir. Kanatlı konusunda ihtisas yapmış akademisyenlerin bilimsel makaleleri esas alarak yazdıkları makalelerden biridir. Sizin görüşü destekleyen bilimsel makale var mı mesela ?EĞİTİMİNİ ALDIĞIM İÇİN diyorum hâlâ alıntı yaparak bişeyler yazıp çiziyorsunuzenteresan bir durum, vermek isteyen versin istemeyen vermesin arkadaşlar öyle yapalım o zaman, iyi forumlar
Aynen öyle veterinerlik okuyorum, sizin öğrenmeye çalıştığınız bilgilerin çoğu kulaktan dolmadır, itimat edersiniz etmezseniz sizin bileceğiniz iştir, polemiğe girmeyin benimle.Demek istediğimi anlamadan mantıklı gelmez tabi.
Eğitimini nerden aldınız ? Veteriner misiniz ? Ki olsanız da farketmez Alıntı yaptığım platform gayet sağlam bilgiler içerir. Kanatlı konusunda ihtisas yapmış akademisyenlerin bilimsel makaleleri esas alarak yazdıkları makalelerden biridir. Sizin görüşü destekleyen bilimsel makale var mı mesela ?
Ben sizinle polemiğe girmedim polemiğe giren sizsiniz. Ben kendi kişisel görüşlerime dayanarak bir şey iddiada bulunmuyorum. Sizden de iddianızın kişisel görüş olmadığınızı kanıtlamanızı istedim. Bu polemiğe girmek değildir. Bilgi paylaştıkça çoğalır madem veterinerlik okuyorsunuz bilgilendirin bizi.Aynen öyle veterinerlik okuyorum, sizin öğrenmeye çalıştığınız bilgilerin çoğu kulaktan dolmadır, itimat edersiniz etmezseniz sizin bileceğiniz iştir, polemiğe girmeyin benimle.
Siz gayet net şekilde kullanılmamasını söylediniz en başta.Ben sizinle polemiğe girmedim polemiğe giren sizsiniz. Ben kendi kişisel görüşlerime dayanarak bir şey iddiada bulunmuyorum. Sizden de iddianızın kişisel görüş olmadığınızı kanıtlamanızı istedim. Bu polemiğe girmek değildir. Bilgi paylaştıkça çoğalır madem veterinerlik okuyorsunuz bilgilendirin bizi.
Ayrıca benim söylediklerimle hemen hemen aynı şeyleri söyleyip son söz benimdir edanız ilginçti. Bende çözünen çözünmeyen ayrımını yaptım zaten.
Sindirim problemi olmayan kuşlarda riske girmeye gerek yok dedim sadece. Siz doğrusunu kanıtlayın da bende diğer forumdaşlar da faydalansın. Ben küçük bir alıntı yaptım bilimsel makale alıntısı da paylaşabilirim ikna olmayanlar için. Siz de paylaşın doğrusunu bulalım bunda kibir yapacak bir durum yok. Forumun amacı zaten bilgi paylaşımı değil midir ? Paylaşın yanlışımı görmüş olayım.Siz gayet net şekilde kullanılmamasını söylediniz en başta.
Neyse kusura bakmayın sizin sadece sağdan soldan alıntılayarak bilimselliğine güvendiğiniz akademisyenlerin ders verdiği veterinerlik fakültesi laborant ve veteriner sağlık programında okuyan ben ve dünya üzerinde ki tüm şampiyon üreticiler başta olmak üzere bu hobiye gönül vermiş mektepli veya alaylı kuş kumunu daimi kullanan bir çok üretici ve hobici bu işi bilmiyor bir tek siz doğrusunu biliyorsunuz iyi ki o alıntı bilgiyi paylaştınız sayenizde bizlerde doğrusunu öğrenmiş olduk teşekkür ederiz![]()
Bu sitenin çalışması için temel çerezleri ve deneyiminizi geliştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.