Neler yeni

Muhabbetkuslari.org Ailesine Hoş Geldiniz 👋

🇹🇷 Muhabbetkuslari.org Türkiye’nin en eski muhabbet kuşu ve kafes kuşları bilgi forumudur… Sizde kayıt ol butonuna tıklayarak. Üye olup, forumda soru sorup anında cevap alabilir ve paylaşımlar yapabilirsiniz. Hadi sende aileye katıl...

Soru Kuş Kumu

akayca

İspinoz Üye
Merhabalar benim bir sultan papağanım var onun için internetten kuş kumu söylemek istiyorum istiyorum bana hangi markaları önerebilirsiniz bu konuda çok bilgim yokda😅

Selçuk YÜKSEL

Mubiş Üye
Kuş kumu önermem. Sadece mineral özellikli olan çözünebilir nitelikte olandan olabilir. Oda şart değil. Mineral desteği için depovit multi mineral kırmızı toz diye geçer o üründen kullanabilirsiniz. Kumdan daha önemlisi enzim içerikli probiyotik ve multi vitamin kullanmanızdır.

Selçuk YÜKSEL

Mubiş Üye
Olur güzel ürün ama enzim içermiyor. Enzim içeriği olanlar daha işlevsel bana göre. Kanatlıoil prizim uygun fiyatlı ve güzel içerikli bir ürün tavsiye ederim. İkisini dönüşümlü kullanırsınız daha da etkili olur. Vitamininiz yoksa vitabol da öneririm geniş içeriklidir.

Bahar

Forpus Üye
Ben kum öneriyorum, grit kum olması daha önemli, herhangi güvendiğiniz bir markanın grit kumunı alabilirsiniz.
Probiyotikle farklı görevlere sahipler, onu kullanmak yerine bunu kullanın diye bir söylem çok mantıklı gelmedi o yüzden bana 😊

Soner

Forpus Üye
Hocam bu kuşlar yedikleri besini kursak dediğimiz yerde öğütür mideleri kursaklarıdır ve bu kursagın iç duvarı cakıl tasları seklinde sivri keskin bir yapıya sahiptir ve o yapı diş görevi görür doğada da bu kuslar zaten dönemsel olarak o kursakta biriktirdikleri besinlerin öğütülmesi ve sindirilmesi acısından bu taşlara ihtiyac duyarlar daha öncede yazdıgım gibi bir nevi diş görevi görür kuş kumu kullanılmayan kuslarda zaman icersinde o diş görevi gören yapı işlevselleğini kaybeder ve sindirim problemi basta olmak üzere bir cok sıkıntıyla karsı karsıya kalınır üzücü sonuclar doğurur.

Selçuk YÜKSEL

Mubiş Üye
Hocam bu kuşlar yedikleri besini kursak dediğimiz yerde öğütür mideleri kursaklarıdır ve bu kursagın iç duvarı cakıl tasları seklinde sivri keskin bir yapıya sahiptir ve o yapı diş görevi görür doğada da bu kuslar zaten dönemsel olarak o kursakta biriktirdikleri besinlerin öğütülmesi ve sindirilmesi acısından bu taşlara ihtiyac duyarlar daha öncede yazdıgım gibi bir nevi diş görevi görür kuş kumu kullanılmayan kuslarda zaman icersinde o diş görevi gören yapı işlevselleğini kaybeder ve sindirim problemi basta olmak üzere bir cok sıkıntıyla karsı karsıya kalınır üzücü sonuclar doğurur.
Hocam sizin dediğiniz şey güvercin gibi yemleri kabuklarıyla birlikte bütün olarak yutan kanatlılar için geçerlidir. Kıvrık gagalılar tohumları kırarak veya kabuğunu soyarak yedikleri için kum şart değildir. Ki erimeyen kum yerlerse taşlıkta birikme yapıp ciddi problemlere yol açabilir. Bu konuyu bir araştırmanız gerekir. Evet mineral kumlar verilebilir çünkü onlar birikme yapmaz eriyen niteliktedir. Ama diğerleri risklidir 👍

Selçuk YÜKSEL

Mubiş Üye
Özellikle de stres durumlarında fazla tüketme ihtimalleri vardır ve bunun sonucu çok ağır olur ve veterinerler dahi sebebi anlayamaz anlasalar bile çözemezler.

Soner

Forpus Üye
Merak etmeyin zamanında cok arastırdım hala da arastırmaya devam ediyorum ayrıca benim cevreme ve bu forumdaki yardım isteyen arkadaslara yazdıgım her cevap deneyimlenmis tecrübeler sonucu yazılmış bilgileri. Kulaktan dolma yada sadece internette okunan makalelerle yazılmış cizilmis bilgiler değildir. Stres durumunda fazla tüketim diyorsunuz bu canlılar yeri geliyor sizden bizden akıllı davranısları oluyor o kumu ihtiyac dısı asla tüketmezler buda kısa bir anektod size.Bütün söyledikleriniz doğru oldugunu kabul etsek bile ilk msjınızda kuma gerek yok önemli değil enzim ve vitamin önceliğinden bahsetmissiniz bu dediğiniz sey Dişlerim çürümemesi icin ne yaparım diyen birine ayagınıza mantar kremi sürün diş macunu önemli değil demekle eşdeğer. Kuş bakımı ve beslenmesi fizyolojisi bu olmasada olur diyebileceğimiz türden birsey değildir cunku puzzle gibi düsünmek doğru parcaları doğru yerlere koymak gerekiyor biri eksik oldugunda yada fazla geldiğinde kısa vadede olmasada uzun vadedeki olumsuz sonucları kacınılmazdır. Umarım yakında sizleri burda kusumun dıskısında sindirilmemis yem var sindirim problemi yasıyor ne yapmam lazım diye bir post acmak zorunda oldugunuz günleri görmeyiz sizden öte o canlara üzülürüm hayırlı günler iyi forumlar.

Selçuk YÜKSEL

Mubiş Üye
Merak etmeyin zamanında cok arastırdım hala da arastırmaya devam ediyorum ayrıca benim cevreme ve bu forumdaki yardım isteyen arkadaslara yazdıgım her cevap deneyimlenmis tecrübeler sonucu yazılmış bilgileri. Kulaktan dolma yada sadece internette okunan makalelerle yazılmış cizilmis bilgiler değildir. Stres durumunda fazla tüketim diyorsunuz bu canlılar yeri geliyor sizden bizden akıllı davranısları oluyor o kumu ihtiyac dısı asla tüketmezler buda kısa bir anektod size.Bütün söyledikleriniz doğru oldugunu kabul etsek bile ilk msjınızda kuma gerek yok önemli değil enzim ve vitamin önceliğinden bahsetmissiniz bu dediğiniz sey Dişlerim çürümemesi icin ne yaparım diyen birine ayagınıza mantar kremi sürün diş macunu önemli değil demekle eşdeğer. Kuş bakımı ve beslenmesi fizyolojisi bu olmasada olur diyebileceğimiz türden birsey değildir cunku puzzle gibi düsünmek doğru parcaları doğru yerlere koymak gerekiyor biri eksik oldugunda yada fazla geldiğinde kısa vadede olmasada uzun vadedeki olumsuz sonucları kacınılmazdır. Umarım yakında sizleri burda kusumun dıskısında sindirilmemis yem var sindirim problemi yasıyor ne yapmam lazım diye bir post acmak zorunda oldugunuz günleri görmeyiz sizden öte o canlara üzülürüm hayırlı günler iyi forumlar.
Tamam hocam biliyorsanız sorun yok 👍

Bahar

Forpus Üye
Ek olarak bir şey katmak istiyorum bunun eğitimini aldığım için, grit kumların eriyebilen ve eriyemeyen çeşitleri vardır örneğin istiridye kabuğu, alçıtaşı gibi. Bunlar sindirim sistemindeki asitler tarafından çözünürler bu sebeple herhangi bir tıkanıklık söz konusu değildir.
Eriyemeyen çeşit ise ufak taneli çakıl taşından küçük olan taşlardır, bunlar kursakta kalarsak sindirime yardımcı olur
Not: tüm kanatlı hayvanlarda grit kum kullanılması tavsiye edilir.

Selçuk YÜKSEL

Mubiş Üye
( Alıntıdır )
Grit (kum) yanlış kullanım ve aşırı miktarda verilmesi durumunda bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle taşlık(gizzard) adı verilen kuşların sindirim sisteminin bir parçasında, kumun birikmesi ve aşırıya kaçan grit tüketimi bazı tehlikeler oluşturabilir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır:

1. Taşlıkta Birikme (Grit Tıkanıklığı):​

• Kuşlar, sindirim süreçlerinde gizzard adı verilen taşlık kısmını kullanarak girit (kum) gibi sert maddeleri sindirim yardımcıları olarak kullanırlar. Bu kum taneleri, kuşların tohumları ve diğer yiyecekleri öğütmesine yardımcı olur.
  • Aşırı miktarda grit verilmesi durumunda, bu kum taneleri taşlık kısmında birikebilir ve sindirim sistemi tıkanıklıklarına yol açabilir. Bu durumda kuş, sindirim zorlukları yaşayabilir ve hatta tıkanıklık nedeniyle boğulmariski bile oluşabilir.

2. Gritin Yalnızca Gerekli Miktarda Verilmesi:​

• Kuşlar doğal olarak grit almazlar, çünkü her zaman ihtiyacı olmaz. Özellikle muabbette kuşu gibi tohum yiyen kuşlar, genellikle sindirim için yeterli olan kum miktarını almakta zorlanmazlar.
  • Eğer kuşunuz doğru şekilde besleniyor ve tohumları iyi öğütebiliyorsa, grit kullanımına gerek yoktur. Ancak, özel durumlar (örneğin, yetersiz beslenme veya yumurtlama dönemi gibi) bazı kuşların ekstra grit almasını gerektirebilir.

3. Toksik Grit Kullanımı:​

• Kimyasal katkılar içeren veya tuzlu grit gibi maddeler kuşlarda sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu tür grit, sindirim sorunlarına, hatta böbrek rahatsızlıklarına neden olabilir.
  • Aşırı miktarda grit verilmesi, bu tür durumları daha da kötüleştirebilir.

4. Grit Verme Miktarı ve Frekansı:​

• Genellikle, kuşunuza yalnızca çok küçük miktarlarda grit sunmanız yeterlidir. Bu, onların ihtiyacı olan sindirim desteğini sağlar, fakat birikim veya tıkanıklık yaratmaz.
  • Eğer kuşunuzun diyetinde fazla tohum ve az yeşillik varsa, gıdaların öğütülmesinde zorlanabilir, bu durumda sindirim için ekstra grit gerekebilir.

5. Alternatif Olarak Kullanılabilecek Ürünler:​

• Mineral blokları veya taşlar gibi ürünler, kum kullanımı yerine başka seçenekler sunar ve kuşlar bunlarla da sindirimlerini destekleyebilirler.

Sonuç:​

Grit, doğru şekilde ve düşük miktarlarda verildiğinde kuşların sağlığı için faydalıdır. Ancak fazla grit veya aşırıya kaçan kullanım, taşlıkta birikmeye yol açabilir ve sağlık sorunlarına sebep olabilir. Eğer kuşunuza grit vermek istiyorsanız, dozajına dikkat etmeli, doğal ve katkı maddesi içermeyen grit tercih etmeli ve gereksiz yere fazla vermekten kaçınmalısınız. ( Alıntıdır )

Kısacası sindirim sorunu yaşamayan kuşlar için kalsiyum kumları dışında kum kullanıp riske girmeye gerek yoktur. Verilecekse bile çok az miktar verip stres ve benzeri durumlarda aşırı tüketme ihtimallerini bertaraf etmek gerekir. Yine de tercih konu sahibinindir 👍

Bahar

Forpus Üye
Ek olarak bir şey katmak istiyorum bunun eğitimini aldığım için, grit kumların eriyebilen ve eriyemeyen çeşitleri vardır örneğin istiridye kabuğu, alçıtaşı gibi. Bunlar sindirim sistemindeki asitler tarafından çözünürler bu sebeple herhangi bir tıkanıklık söz konusu değildir.
Eriyemeyen çeşit ise ufak taneli çakıl taşından küçük olan taşlardır, bunlar kursakta kalarsak sindirime yardımcı olur
Not: tüm kanatlı hayvanlarda grit kum kullanılması tavsiye edilir.
EĞİTİMİNİ ALDIĞIM İÇİN diyorum hâlâ alıntı yaparak bişeyler yazıp çiziyorsunuz :) enteresan bir durum, vermek isteyen versin istemeyen vermesin arkadaşlar öyle yapalım o zaman, iyi forumlar

Selçuk YÜKSEL

Mubiş Üye
Ben kum öneriyorum, grit kum olması daha önemli, herhangi güvendiğiniz bir markanın grit kumunı alabilirsiniz.
Probiyotikle farklı görevlere sahipler, onu kullanmak yerine bunu kullanın diye bir söylem çok mantıklı gelmedi o yüzden bana 😊
Demek istediğimi anlamadan mantıklı gelmez tabi.
EĞİTİMİNİ ALDIĞIM İÇİN diyorum hâlâ alıntı yaparak bişeyler yazıp çiziyorsunuz :) enteresan bir durum, vermek isteyen versin istemeyen vermesin arkadaşlar öyle yapalım o zaman, iyi forumlar
Eğitimini nerden aldınız ? Veteriner misiniz ? Ki olsanız da farketmez Alıntı yaptığım platform gayet sağlam bilgiler içerir. Kanatlı konusunda ihtisas yapmış akademisyenlerin bilimsel makaleleri esas alarak yazdıkları makalelerden biridir. Sizin görüşü destekleyen bilimsel makale var mı mesela ?

Bahar

Forpus Üye
Demek istediğimi anlamadan mantıklı gelmez tabi.

Eğitimini nerden aldınız ? Veteriner misiniz ? Ki olsanız da farketmez Alıntı yaptığım platform gayet sağlam bilgiler içerir. Kanatlı konusunda ihtisas yapmış akademisyenlerin bilimsel makaleleri esas alarak yazdıkları makalelerden biridir. Sizin görüşü destekleyen bilimsel makale var mı mesela ?
Aynen öyle veterinerlik okuyorum, sizin öğrenmeye çalıştığınız bilgilerin çoğu kulaktan dolmadır, itimat edersiniz etmezseniz sizin bileceğiniz iştir, polemiğe girmeyin benimle.

Selçuk YÜKSEL

Mubiş Üye
Aynen öyle veterinerlik okuyorum, sizin öğrenmeye çalıştığınız bilgilerin çoğu kulaktan dolmadır, itimat edersiniz etmezseniz sizin bileceğiniz iştir, polemiğe girmeyin benimle.
Ben sizinle polemiğe girmedim polemiğe giren sizsiniz. Ben kendi kişisel görüşlerime dayanarak bir şey iddiada bulunmuyorum. Sizden de iddianızın kişisel görüş olmadığınızı kanıtlamanızı istedim. Bu polemiğe girmek değildir. Bilgi paylaştıkça çoğalır madem veterinerlik okuyorsunuz bilgilendirin bizi.
Ayrıca benim söylediklerimle hemen hemen aynı şeyleri söyleyip son söz benimdir edanız ilginçti. Bende çözünen çözünmeyen ayrımını yaptım zaten.

Bahar

Forpus Üye
Ben sizinle polemiğe girmedim polemiğe giren sizsiniz. Ben kendi kişisel görüşlerime dayanarak bir şey iddiada bulunmuyorum. Sizden de iddianızın kişisel görüş olmadığınızı kanıtlamanızı istedim. Bu polemiğe girmek değildir. Bilgi paylaştıkça çoğalır madem veterinerlik okuyorsunuz bilgilendirin bizi.
Ayrıca benim söylediklerimle hemen hemen aynı şeyleri söyleyip son söz benimdir edanız ilginçti. Bende çözünen çözünmeyen ayrımını yaptım zaten.
Siz gayet net şekilde kullanılmamasını söylediniz en başta.
Neyse kusura bakmayın sizin sadece sağdan soldan alıntılayarak bilimselliğine güvendiğiniz akademisyenlerin ders verdiği veterinerlik fakültesi laborant ve veteriner sağlık programında okuyan ben ve dünya üzerinde ki tüm şampiyon üreticiler başta olmak üzere bu hobiye gönül vermiş mektepli veya alaylı kuş kumunu daimi kullanan bir çok üretici ve hobici bu işi bilmiyor bir tek siz doğrusunu biliyorsunuz iyi ki o alıntı bilgiyi paylaştınız sayenizde bizlerde doğrusunu öğrenmiş olduk teşekkür ederiz 😊

Selçuk YÜKSEL

Mubiş Üye
Siz gayet net şekilde kullanılmamasını söylediniz en başta.
Neyse kusura bakmayın sizin sadece sağdan soldan alıntılayarak bilimselliğine güvendiğiniz akademisyenlerin ders verdiği veterinerlik fakültesi laborant ve veteriner sağlık programında okuyan ben ve dünya üzerinde ki tüm şampiyon üreticiler başta olmak üzere bu hobiye gönül vermiş mektepli veya alaylı kuş kumunu daimi kullanan bir çok üretici ve hobici bu işi bilmiyor bir tek siz doğrusunu biliyorsunuz iyi ki o alıntı bilgiyi paylaştınız sayenizde bizlerde doğrusunu öğrenmiş olduk teşekkür ederiz 😊
Sindirim problemi olmayan kuşlarda riske girmeye gerek yok dedim sadece. Siz doğrusunu kanıtlayın da bende diğer forumdaşlar da faydalansın. Ben küçük bir alıntı yaptım bilimsel makale alıntısı da paylaşabilirim ikna olmayanlar için. Siz de paylaşın doğrusunu bulalım bunda kibir yapacak bir durum yok. Forumun amacı zaten bilgi paylaşımı değil midir ? Paylaşın yanlışımı görmüş olayım.