Neler yeni

Muhabbetkuslari.org Ailesine Hoş Geldiniz 👋

🇹🇷 Muhabbetkuslari.org Türkiye’nin en eski muhabbet kuşu ve kafes kuşları bilgi forumudur… Sizde kayıt ol butonuna tıklayarak. Üye olup, forumda soru sorup anında cevap alabilir ve paylaşımlar yapabilirsiniz. Hadi sende aileye katıl...

Kuşlarda Aspergilloz

Kuşlarda Aspergilloz

Aspergilloz-kuşlarda.jpg

Veteriner hekimler kuşlardaki küf enfeksiyonunu aspergilloz olarak adlandırır. Bazı doktorlar bu bağlamda küf mikozundan da söz etmektedir. Çoğu durumda, başlangıçta kuşların solunum yolu etkilenir. Hastalığın ilerlemesi durumunda diğer organlar da etkilenebilir. Aspergillus cinsine ait bir küf sıklıkla hasta hayvanların mukozalarında kolonize olur ve bu da ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Aspergillus flavus , Aspergillus fumigatus veya Aspergillus niger mantar türleri genellikle hastalığın ortaya çıkmasından sorumludur. Ama aynı zamanda Mucor spp. gibi diğer mantar türlerinden de etkilenir . veya Penicillium spp . aspergilloza neden olabilir.

Bulaşma yolları (enfeksiyon)

Küf sporları çevresel mikroplar olarak adlandırılanlardan biridir. Bu, genellikle her evde belirli miktarlarda bulunabilecekleri anlamına gelir. Bu sporların insan ortamına özgü olmasının kötü hijyenle hiçbir ilgisi yoktur. Bir apartman dairesinde cephenin sızdırması nedeniyle siyah küfün ( Aspergillus niger ) küf yuvaları varsa , soluduğumuz havanın bu mantarın sporları ile kirlenmesi çok yüksek olabilir. Solunum yolu mukozasının enfeksiyonu yalnızca kuşlarda değil insanlarda da ortaya çıkabilir.

Kuş yemlerindeki yer fıstığı, aspergilloza neden olabilecek küfleri taşıyabilir.  © Pezibear/Pixabay

Kuşlar mantar sporlarına yalnızca soludukları hava yoluyla değil, bazı durumlarda yiyecekleri yoluyla da maruz kalırlar. Özellikle fıstık içeren tohum karışımlarıyla beslenen daha büyük papağan kuşları için enfeksiyon riski artar. Yer fıstığı, çıplak gözle normal görünse de sıklıkla mantar sporlarıyla kirlenir. Diğer tahıllar ve tohumlar da küf sporları içerebilir. Kuş bu tür bir yiyeceği yediğinde sporlar harekete geçer ve onları içine çeker. Ayrıca tahıllarla birlikte sporların bir kısmını da yutar.

Bağışıklık sistemi sağlam ve tahriş olmamış mukoza zarlarına sahip hayvanlar sıklıkla mantarlarla savaşabilirler. Ancak insan bakımında tutulan kuşların mukozaları her zaman en iyi durumda değildir. Çoğu evcil kuş türü, başlangıçta yüksek nemin olduğu habitatlardan gelir ve buna adapte olmuştur. Bununla birlikte, esaret altında tutulan hayvanlar sıklıkla düşük neme maruz kalır ve bu da solunum yolu mukozalarının kurumasına neden olur. Çatlarlar ve küf nispeten daha kolay bir şekilde içlerine nüfuz edebilir. Ayrıca A vitamini eksikliği (hipovitaminoz) mukoza zarlarında hasara yol açabilir ve aspergilloz gelişimini teşvik edebilir. Özellikle kuşlar, ek vitamin alımına dikkat edilmeden yalnızca ticari olarak temin edilebilen tahıl karışımlarıyla beslendiğinde, çoğu durumda A vitamini eksikliği ortaya çıkar.

Bir kuş sürüsünde bir hayvanda aspergilloz varsa, büyük olasılıkla soluduğu hava veya yiyecekler yoluyla enfekte olmuştur. Ancak hayvanın diğer hayvanlara bulaştırma ihtimali oldukça düşüktür. İnsanlara normalde aspergilloz hastası bir kuştan hastalık bulaşamaz.

Belirtileri

Aspergillozun olası semptomlarının aralığı geniştir. Ayrıca kuşun vücudundaki küfler de farklı şekillerde etkilerini geliştirir. Bir yandan, etkilenen mukoza zarlarının şişmesi nedeniyle solunum yolunu daraltırlar. Mantarlar ise mikotoksin adı verilen zehirler salgılarlar. Bunlar kuşun vücuduna girerek deri döküntüleri, sersemlik veya felç gibi çeşitli sağlık sorunlarına neden olur.

Aspergillozun en yaygın semptomlarından biri, etkilenen kuşun yalnızca kendini zorladığı sırada (örneğin uçuş sırasında) veya aynı zamanda dinlenirken çıkardığı açıkça duyulabilen nefes alma sesleridir. Ayrıca seslendirmelerin sesinde değişiklikler, hatta sesin tamamen kaybı meydana gelir. Bazı kuşlarda nefes darlığı sorunu yaşanırken bazılarında ise bu belirti görülmez. Nefes almak bazı hastaları çok yorduğundan, "yanak kabarcıkları" adı verilen bir olgu sergilerler. Gözler ve gaga arasındaki deri her nefes verişte belirgin şekilde şişer.

Genel olarak, etkilenen kuşların çoğu genellikle yorgundur, genel olarak zayıftır, iştahı azdır, artık uçmak istemez ve kayıtsız veya zayıf görünür. Ayrıca artık neredeyse hiç arama yapmıyorlar.

Mantar toksinleri zaten vücuda yayılmışsa, kramplar meydana gelebilir ve bazı kuşlar yönünü şaşırmış gibi görünerek tünekten düşebilir. Bu, beyin enfeksiyon tarafından saldırıya uğradığında veya hatta iltihaplandığında meydana gelir . Ayrıca zehirler sıklıkla mide bulantısına yol açarak kuşların yiyeceklerini kusmasına neden olur.

Bazı durumlarda vücutta mantar granülomları adı verilen oluşumlar oluşur. Bu yeni doku oluşumları o kadar büyüyebilir ki, etkilenen mukozal bölgenin veya organın işlevini bozabilir. Özellikle hava yollarını daraltan granülomlar sıklıkla büyük sorunlara neden olur.

Aspergilloz Tedavi

Aspergillozdan muzdarip bir kuşa yardım etmek için genellikle çeşitli tedavi aşamalarının başlatılması gerekir. Her bir vakada bunların ne olduğunu yalnızca uzman bir veteriner belirleyebilir . Enfeksiyondan hangi organların etkilendiğine ve hastalığın ne kadar ilerlediğine bağlı olarak doktor tedaviyi bireysel olarak belirleyecektir. Bazı kuşların ilaçları düzenli olarak ağız yoluyla (gagalarıyla) alması, bazılarının ise (ek olarak) nefes alması gerekir .

Tutucunun kış aylarında bile en az yüzde 60'lık yeterince yüksek bir nem (kuru ısıtma havası!) sağlaması önemlidir. Bu, hassas ve zaten hasar görmüş mukoza zarlarının iyileşmesine olanak tanır. Ayrıca kuşlara küflü yiyeceklerin verilmemesine dikkat edilmelidir. Bu nedenle yer fıstığı artık hayvanların beslenmesinde yer almamalıdır. Dairede bulunabilecek küf yuvaları kaldırılmalıdır. Apartmanın duvarları çok küflü ise taşınma düşünülmelidir. İnsanlar sürekli olarak küf sporlarını soluduklarında aspergilloz veya diğer ciddi akciğer hastalıkları da gelişebilir.

Kuşlarda genellikle aspergillozun tamamen iyileşmesi beklenmez. Etkilenen hayvanlar sıklıkla yaşamları boyunca kronik olarak hasta kalırlar. İlaç tedavisine ek olarak mantar sporlarına maruz kalma mümkün olduğu kadar azaltılırsa, ancak semptomlar az çok ortadan kaldırılabilir. Ayrıca tüylü hastaların bağışıklık sistemini, besin içeriği yüksek kaliteli mama veya gerekirse veteriner hekim tarafından reçete edilen besin takviyeleri sağlayarak güçlendirmek mantıklıdır.

Kuşun vücudunda granülom olup olmadığını endoskopla inceleyerek tespit edebilirsiniz. Böyle bir muayeneyi genellikle deneyimli veteriner hekimler yapabilir ancak anestezi gereklidir . Bir kuşun vücudunda mantar granülomları olabileceğine dair makul bir şüphe varsa, olası anestezi risklerinden korkularak ileri tetkiklerden vazgeçilmesi önerilmez. Granülomların kuşun vücudunda bulunup bulunmadığı ve nerede bulunduğu konusunda netlik kazanmak temel olarak önemlidir. Granülomların bulunduğu yere bağlı olarak bazı durumlarda cerrahi olarak çıkarılabilirler.