Muhabbet Kuşu ve Kuşlarda Baş ( Kafa ) Eğme ve Bükülme Nedenleri ve Tedavisi
Muhabbet kuşu, sultan papağanı, kanaryalarda vb kuşlarda sık görülen bir sorun da ani gelişen kafa eğme, boyun bükülmesi, kafa öne eğme, öne doğru eğik durma vb gibi sorunlardır. Bu durum kuş severleri hemen telaşa yöneltir. muhabbet kuşu kafasını eğiyor, kuşum kafasını büküyor, kafasını neden eğiyor, öne doğru eğik duruyor gibi kafa yani baştaki duruş bozukları hakkında çok soru gelir. Açıkça söylemek gerekirse, bir kuşta yamuk, eğilmiş, bükülmüş bir kafa, tam anlamıyla bir hastalığı değil, birçok farklı nedeni olabilen bir semptomu temsil eder. Bazı veteriner hekimler, kuşlarda ciddi şekilde bükülen bir kafa ile bağlantılı olarak sözde tortikolis'ten bahseder. Bazıları nispeten zararsızdır, bazıları ise potansiyel olarak yaşamı tehdit edicidir. Bu yazıda kuşların başlarında meydana gelen ani farklılıkları inceleyelim.Görme bozukluğu veya körlük nedeniyle başın dönmesi (genellikle tek taraflı)
Bir kuşun bir gözü körse veya şiddetli ametropi varsa, sağlıklı gözüyle çevresini daha iyi görebilmek için geçici olarak başını çevirebilir. Bununla birlikte, prensip olarak, kuş başını herhangi bir problem olmadan düz ve anatomik olarak doğru pozisyonda tutabilir. Bu nedenle, bu baş döndürme şekli genellikle tehlikeli değildir, çünkü etkilenen kuşlar kendi başlarına yemek yiyebilir ve genellikle günlük yaşamlarının diğer ayrıntılarını idare edebilirler.Şiddetli ametropi veya körlük nedeniyle artık baş edemiyorlarsa, kuşları tanıyan bir veteriner, kuşlara yardım edilip edilemeyeceğini ve nasıl yardım edilebileceğini düşünmelidir.
Sinirle ilgili (nörolojik) hastalıklar nedeniyle ve beyin iltihabı sonucu kafada çarpıklık
Kuşlarda merkezi sinir sistemi (CNS), diğer şeylerin yanı sıra uzuvların ve başın kontrolünü düzenler. Çeşitli faktörler merkezi sinir sistemi hastalığına yol açabilir. Muhabbet kuşlarında ve diğer bazı kuşlarda yaygın olan bir hastalık, beynin bakteriyel bir enfeksiyonudur . Bu, örneğin bir kuşun bağışıklık sistemi , eş bir kuşun kaybı gibi bir tüy dökümü veya benzeri bir stres nedeniyle geçici olarak zayıflarsa, oldukça kendiliğinden gerçekleşebilir . Ciddi bir B vitamini eksikliği de nörolojik hasara ve dolayısıyla baş dönmesine neden olabilir.Normalde yabani kuşlar, özellikle yabani güvercinler, paramiksovirüse (PMV) karşı daha duyarlıdır . Ancak papağanlar da bu virüslerle temas edip hastalanabilmektedir. Özellikle PMV-1 ve MPV-3 serotipleri - virüsler farklı "tiplerde" bulunur - papağanlarda ve muhabbet kuşlarında ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Etkilenen birçok kuş başlarını döndürür ve bazen zorunlu olarak daireler çizerek koşar. Genel durumları çoğunlukla kötü, çok zayıflar. PMV ile ilgili özellikle tehlikeli olan şey, kuşların kafalarının yanlış hizalanması nedeniyle genellikle bağımsız olarak yemek yiyememeleridir; ayrıca PMV oldukça bulaşıcıdır.
Felç benzeri bir hastalıktan sonra
Kuşlarda beyinde ciddi felç ve koordinasyon bozukluklarına neden olabilen süreçler meydana gelebilir. Bütün bunlar, felç sonrası insanlarda gözlemlenebilen semptomları anımsatıyor . Kuşlarda hastalıktan hangi beyin bölgelerinin etkilendiğine bağlı olarak bu durum baş dönmesine neden olabilir. Etkilenen kuşun çok fazla sendelemesi veya daireler çizmesi de olabilir.
Beyin tümörü nedeniyle başın dönmesi
Diğer birçok tümör gibi, kuşlardaki beyin tümörleri de bazen birkaç gün içinde önemli boyutlara ulaşır. Başlangıçta, etkilenen hayvanlar hala semptomsuzdur, ancak zamanın belirli bir noktasından itibaren hacim yer değiştirmesi nedeniyle kafadaki basınç - tümör giderek daha fazla yer kaplıyor - sinir kordonlarını veya kan akışını bozacak kadar büyüktür. engellendi. Bu, belirli beyin bölgelerinin ölümüne veya bireysel beyin bölgelerinin ezilmesine yol açabilir, bu da başın dönmesine, felce ve sürekli kendi ekseni etrafında dönmesine neden olabilir.Bir çarpışma kazasından sonra başın dönmesi (kraniyal beyin yaralanması)
Bir kuş uçarken bir engele çarparsa veya çok yüksekten düşerek kafasını sert bir cisme çarparsa, sonuç genellikle kafa yaralanmalarıdır. Bunlar hem harici (kesikler) hem de dahili olarak görünebilir. Kafa bölgesindeki iç yaralanmalar beyin sarsıntısını içerir . Çok güçlüyse, etkilenen kuşun başını çevirmesine ve hareketlerini koordine edememesine neden olabilir. Ek olarak, beyin ödemi olarak adlandırılan bir beyin kanaması veya kafatasının içinde doku sıvısının birikmesi başın dönmesine neden olabilir.Özellikle şiddetli vakalarda, çarpık kafalı kuşlar, bazen gıcırtılı sesler çıkararak, zorlanmış gibi görünen koordine olmayan, sallanan hareketler gerçekleştireceklerdir. Çoğu durumda, bu tür semptomlar tipik bir beyin travmasıdır.
Kuşlar bir kulak hastalığından muzdaripse, bazen başlarını şiddetli bir şekilde çevirirler. Bu, örneğin patojenlerin iç kulağın şişmesine neden olması nedeniyle olabilir. Bu, kafatasındaki basıncı artırır ve bu da başın yanlış hizalanmasına neden olabilir. Veya kuş, kulakta şiddetli bir kaşıntı veya yanma hissinden kaçınmaya çalışır ve başını başka yöne çevirir, bu da onu bu doğal olmayan pozisyona sokar. Örneğin kulakta yanma veya kaşıntıya egzama neden olabilir. Örneğin bir doku örneği veya pamuklu çubuk kullanarak patojen suşunu tam olarak sınıflandırmak önemlidir. Hedefe yönelik tedaviyi başlatmanın tek yolu budur.
Zehirlenme nedeniyle başın dönmesi
Örneğin, kuşların bitkileri kemirerek yutabilecekleri bazı toksinler, hayvanların sinir sistemlerine saldırır. Bu nedenle bazı zehirlenmeler felce, kasılmalara ve başın dönmesine neden olabilir.
Son düzenleme: