Neler yeni

Muhabbetkuslari.org Ailesine Hoş Geldiniz 👋

🇹🇷 Muhabbetkuslari.org Türkiye’nin en eski muhabbet kuşu ve kafes kuşları bilgi forumudur… Sizde kayıt ol butonuna tıklayarak. Üye olup, forumda soru sorup anında cevap alabilir ve paylaşımlar yapabilirsiniz. Hadi sende aileye katıl...

Ronay

Yönetici
Katılım
1 Yıl 9 Ay
Mesajlar
2,039
Çözümler
154
Kuşlarda Çarpık (Yayvan) Bacak Hastalığı ve Tedavisi

Muhabbet kuşları, sultan papağanı, forpus papağanı vb bir çok kuşta, özellikle de yavrularında sık görülen sorun çarpık bacak sorunudur. Şu sorular ; Muhabbet kuşu çarpık bacak düzelir mi? Muhabbet kuşu çarpık bacak nasıl anlaşılır? Muhabbet kuşu çarpık bacak neden olur? Muhabbet kuşu yavrusu çarpık bacak tedavisi nasıl olur? Sultan papağanı çarpık bacak tedavisi nasıl olur? çok duyarız. Yavru muhabbet kuşları ve diğer birçok genç evcil kuş, yumurtadan çıktıktan sonraki ilk birkaç gün içinde genellikle yuvada yüz üstü yatarlar. Bu durum son derece normaldir çünkü kasları henüz zayıftır ve ne kendi başlarına başlarını kaldırabilirler ne de ayakta durabilirler. Yaşlandıkça ağırlıklarını yalnızca ayaklarına vermeye çalışırlar. Yumurtadan çıktıktan birkaç gün sonra, muhabbet kuşu civcivleri genellikle bacakları ayrık olarak yuvada dururlar ve ayakları genellikle yetişkin kuşların tipik pozisyonunda zaten yere dayalıdır. Yavru kuşun karnı genellikle ayaklarının arasında yerde bulunur. Bir ayağın dört parmağı genellikle tıpkı muhabbet kuşları ve papağanlarda olduğu gibi iki ileri ve iki parmak geri olacak şekilde yönlendirilir. Yaklaşık 14 günlük olduklarında, genç muhabbet kuşları ayakları üzerinde makul derecede güvenli bir şekilde durabilmelidir. Her iki ayak da vücudun altında konumlandırılmalıdır. Zamanla genç kuşlar giderek daha becerikli hale gelir ve çok geçmeden dengelerini kaybetmeden yürüyebilmektedirler. En azından yavru kuşların gelişimi sorunsuz gerçekleştiğinde bu şekilde olur.

Aynı yuvada iki genç kuşun bacakları birbirinden ayrıktı.

Bununla birlikte, bazı genç kuşlarda komplikasyonlar ortaya çıkar: Bacaklarında bir kayma meydana gelir - ya bir tarafta, hatta ciddi vakalarda her iki tarafta da. Yuvalama kutusunu kontrol ederken bu, bir bacağın yana doğru çıkması veya hatta her iki bacağın da gövdenin altında olmamasıyla anlaşılabilir. Bunun yerine genç hayvan karnı üzerinde durur ve bacaklarına herhangi bir ağırlık veremez. Böyle bir bacak hizasızlığının karakteristik özelliği, ayak parmaklarının vücudun yanlarından uzağa bakmasıdır. Bu, biz insanların kolumuzu kaldırıp uzattığımızda ve parmağımızı bir şeye doğrulttuğumuzda aldığı duruşu anımsatıyor.

Yavru bir kuşta böyle bir bacak yanlış hizalamasının arkasında genellikle kalça çıkığı adı verilen bir durum yatmaktadır. Bu kalçanın çıktığı anlamına gelir. Bacakların yana doğru çıkmasının bir diğer nedeni de kemiklerin çok yumuşak olması ve bükülmüş olmasıdır. Eğer bir civcivin bacakları bu kadar açıksa ve buna karşı önlem alınmazsa, hayvan daha sonra düzgün bir şekilde ayakta duramayacak veya yürüyemeyecektir. Kuşun ağırlığını her iki ayağa vermesi anatomik olarak imkansızdır.

Yavrularda kalça çıkıklarının nedenleri​

Bu on günlük muhabbet kuşunun sol kalçası çıkık.

Çok genç kuşlarda kalça çıkığının en yaygın nedeni yuvada veya yuvalama kutusunda meydana gelen bir kazadır . Ebeveyn kuş, yani baba veya anne, yavruyu beslerken kazara yavrunun sırtında durursa, yavru kuşun kalça eklemindeki kemikler, yukarıdan gelen ağırlık altında anatomik olarak doğru pozisyondan kayabilir. yerinden çıkmış. Genellikle yalnızca bir kalça eklemi etkilenir, diğeri sağlam kalır. Genç kuşların kalça eklemleri genellikle yaşamın ilk günlerinde yerinden çıkar, çünkü yaşamın ilk iki haftasında muhabbet kuşu civcivlerinin iskeleti, eklemlere uygulanan basınca karşı özellikle hassastır.

Yuvalama kutusunun yuvalama deliği yoksa, iki taraflı kalça çıkığı sıklıkla meydana gelir. Böyle bir oyuk olmadığında anne kuş, yavrularını ısıtırken, düz zeminde yatan yavrularının doğrudan üstüne yatar. Anne kuşun ağırlığı, yavrularının vücutları üzerinde baskı oluşturur ve bu baskı, yuvalama deliği olmadan daha az dağıtılır. Bir civciv, annenin ağırlık merkezinin hemen altında ve dolayısıyla yetişkin kuşun vücut ağırlığı nedeniyle özellikle yüksek basıncın olduğu yerde yatıyorsa, eklemleri buna dayanamayabilir. Yavru kuşun hassas kemik yapısı bu muazzam yüke dayanacak şekilde tasarlanmamıştır ve vücut en savunmasız noktada çöker: Kalçalar genellikle her iki tarafta ve aynı anda yerinden çıkar. Anne ve civcivler hareket ettiğinden genellikle etkilenen tek bir genç hayvan olmuyor. Farklı civcivler yavaş yavaş annenin ağırlık merkezinin altına kayar, böylece en kötü senaryoda, kavramadaki tüm genç hayvanların bacaklarında yanlış hizalama gelişebilir.

Prensip olarak bu komplikasyon, yuvalama deliği olan bir yerleştirme kutusunda da ortaya çıkabilir. Ancak yuvalama delikleri yoksa civcivlerin kalça problemi yaşama riski daha da fazladır. Bu nedenle, güvenli tarafta olmak adına, yavru yetiştirmek için folluk olukları olmayan folluk kutularını kullanmamalısınız.

Yavrularda bükülmüş bacak kemiklerinin nedenleri​

Genç yeşil keşiş muhabbet kuşunun bacaklarının yanlış hizalanmasını düzeltmek için bacakları üzerinde bir sabitleme vardır.

Anne kuş, yavrularını ısıtırken yukarıda anlatıldığı gibi vücuduyla baskı uygular. Yavru bir hayvanın kemikleri çok yumuşaksa, annenin ağırlığı vücuda yukarıdan baskı yaptığında bükülebilirler. Genç kuşlar çok hızlı büyüdüklerinden, kemiklerdeki bu bükülme genellikle birkaç gün içinde çok ciddi hale gelir ve genellikle her iki tarafta olmak üzere bacaklarda yamukluk oluşur. Daha az ciddi vakalarda, yalnızca ayaklar içe doğru bükülür; bükülmüş bacaklar hakkındaki metne bakın . Kemiklerin çok yumuşak olması çoğu zaman D vitamini eksikliğinden kaynaklanır ve kalsiyum eksikliği de varsa kemik deformasyonu daha da ciddileşebilir. İnsanlarda da görülür; diz çarpıklığına veya çarpık bacaklara neden olabilir ve bu hastalık raşitizm olarak bilinir. Yavru kuşların bacaklarının yamuk olması bir bakıma bu hastalığın çok ekstrem bir şeklidir.

Gençleri büyütürken besin açısından fakir bir diyetle teşvik edilir. Ayrıca yuvalama kutusunda yuvalama deliği yoksa bu durum anne tarafından ısıtıldığında yukarıda açıklanan basınçtan dolayı yumuşak kemikler üzerindeki baskıyı arttırabilir ve dolayısıyla bacak çarpıklığının gelişmesini artırabilir. Bu nedenle yavruların yetiştirilmesi öncesinde ve sırasında doğru beslenmenin sağlanması çok önemlidir. Bu konu hakkında daha fazlasını burada bulabilirsiniz .

Tedavi seçenekleri​

Solda bacakların iki taraflı kaçırıldığını, sağda ise çıkıkları düzeltmek için bandajlı aynı piliç görebilirsiniz.

Yavru bir kuşun kemikleri çok yumuşaksa ve dolayısıyla bükülmüşse tedavisi nispeten zordur. Bunları kırmadan tekrar doğru şekle getirmek pek mümkün değildir. Deneyimli bir kuş veterineri deformasyonun bir kısmını yalnızca bandaj uygulayarak tersine çevirmeye çalışabilir. Ne kadar az belirgin olursa, kuşun daha sonra makul bir şekilde ayakta durabilme ve yürüyebilme şansı o kadar artar. Sorun ne kadar erken tespit edilir ve tedavi edilirse o kadar iyidir.

Aynı durum çıkık kalçalar için de geçerlidir. Eğer bu yaralanma kuş hala büyürken tespit edilirse, iskelet hala bir miktar yumuşaktır ve tekrar doğru pozisyona getirilebilir. Tedavi genellikle çok genç yavrularda daha iyi sonuç verir çünkü kemik yapıları neredeyse tam teşekküllü ve dolayısıyla çok daha yaşlı genç kuşlara göre daha yumuşak ve esnektir. Muhabbet kuşları yaklaşık dört ila beş haftalık bir yaşa ulaştıktan sonra genellikle kalça çıkığını önlemek için yapılabilecek hiçbir şey yoktur; o zaman kalıcıdır.

Bu iki haftalık muhabbet kuşu henüz ayakta duramıyor ancak kalça çıkığı nedeniyle bacakları sabitlendi ve yaralanma iyileşmeyi başardı.

İyileşme şansı bulunan hayvanlara veteriner hekim tarafından birkaç günden haftaya kadar özel bir bandaj uygulanacaktır. Bu, bacakları birbirine bağlar ve böylece bacaklar birbirlerinden doğru mesafede vücudun altına yerleştirilir. Kalça eklemleri tekrar normal anatomik dizilişe “alışıncaya” kadar bir süre bu pozisyonda kalırlar. Bandajı uygularken tecrübe önemlidir, çünkü kalça çıkığı yanlış şekilde sabitlenirse ortaya çıkan sakatlık ömür boyu giderilemez. Bu nedenle, veteriner hekimlikte uzman olmayan biri olarak, bu bandajları asla kendi başınıza takmamalısınız çünkü bunun o kadar da zor olamayacağını düşünüyorsunuz. Kuş veterinerleri genellikle ne yaptıklarını bilirler ve zor durumlarda sabit bacakların doğru konumlandırıldığını kontrol etmek için röntgen çekerler.

Çoğu durumda, hasta ve bandajlı genç hayvanın göreceli olarak destek bulabilmesi için yuva kutusuna keten bir bez (civciv pençelerinin sıkışabileceği için kumaş ilmekli bir bez değil) yerleştirmek de mantıklıdır. pürüzsüz ahşap zemin. Bandaj nedeniyle hareket özgürlüğü son derece kısıtlandığından zımparalanmış tahta üzerinde yürümeyi öğrenmesi zordur. Ancak bandaj olmadan asla bacaklarını normal şekilde kullanamayacaktır. Bu nedenle, ilk bakışta acımasız görünen bu tedaviye, kuşun daha sonra büyük ölçüde normal bir yaşam sürmesini sağlamak için acilen ihtiyaç duyulmaktadır. Yani sırf acıma duygusuyla bandajı gevşetmek yanlış olur çünkü civcivin hareket kabiliyetinin kısıtlanmasından dolayı acı çektiği hissine kapılıyorsunuz. Bunun uzun vadede genç hayvana hiçbir yararı olmayacaktır.
 
Son düzenleme: