Neler yeni

Muhabbetkuslari.org Ailesine Hoş Geldiniz 👋

🇹🇷 Muhabbetkuslari.org Türkiye’nin en eski muhabbet kuşu ve kafes kuşları bilgi forumudur… Sizde kayıt ol butonuna tıklayarak. Üye olup, forumda soru sorup anında cevap alabilir ve paylaşımlar yapabilirsiniz. Hadi sende aileye katıl...

Kuşlarda Gaga Yapısı

Ronay

Yönetici
Katılım
1 Yıl 8 Ay
Mesajlar
2,019
Çözümler
153
Kuşlarda Gaga Yapısı

Gaga, kuşlarda tipik olan bir vücut parçasıdır. Kuşlarda keratinden oluşur. Bu çene kemiğine bağlıdır. En azından bazı küçük kısımlarda, gaganın keratin kısmından minik kan damarları geçer. Ancak gaganın bazı kısımlarına kan verilmez. Papağan ailesinin (Psittaciformes) tüm üyeleri kavisli bir gagaya sahiptir.O yüzden kıvrık gagalı olarak geçerler. Farklı şekil ve uzunlukta iki parçadan oluşur: üst ve alt gaga. Ayrıca maksiller gaga (üst kısım) ve mandibular gaga (alt kısım) olarak da adlandırılırlar ve bazen üst ve alt çene olarak da adlandırılırlar. Genellikle sadece daha uzun, sivri ve daha kıvrık üst gaga görünür, bu sayfadaki resimde (1)'e bakın.

gaga

Kuşlar üst gagalarını kaslarının yardımıyla hareket ettirebilirler. Dikey olarak hareket ettirmek, kuşların gagalarını açması veya kapatması anlamına gelir. Çoğu durumda, daha küçük, yarım daire biçimli alt gaga (2) yalnızca kuş gagasını açarken, yani üst gagayı yukarı doğru hareket ettirirken görülebilir. Üst gaganın aksine, alt gaga sivri değil, hafifçe kıvrıktır. Gaga kapalıyken kenarı iç yüzeyinde üst gagaya dokunur.Alt gaga ile boğaz arasında küçük bir boşluk vardır.Bir papağanın alt gagasına aşağıdan bakarsanız boğaz bölgesindeki derinin çıplak olduğunu ve gaga ile boğaz arasında bir boşluk olduğunu görebilirsiniz. Bu boşluk bir hastalık belirtisi değildir, kuşların gagayı nasıl kullandıklarına ve nerede bulunduklarına göre bir uyumdur. Kuşların yemek borusunu sıkıştırmadan daha büyük yiyecek parçacıklarını yutabilmeleri için bu boşluğa ihtiyaçları vardır. Çünkü yemek yemek borusundan aşağı kaydığında biraz şişer ve bu nedenle alt gaga ile boğaz arasındaki küçük boşluk çok önemlidir.
 

Benzer konular