Neler yeni

Muhabbetkuslari.org Ailesine Hoş Geldiniz 👋

🇹🇷 Muhabbetkuslari.org Türkiye’nin en eski muhabbet kuşu ve kafes kuşları bilgi forumudur… Sizde kayıt ol butonuna tıklayarak. Üye olup, forumda soru sorup anında cevap alabilir ve paylaşımlar yapabilirsiniz. Hadi sende aileye katıl...

Kuşlarda Hava Kesesi Akarı (Parazit)

Kuşlarda Hava Kesesi Akarı (Parazit)

Muhabbet kuşu, kanarya, sultan papağanı vb kuşlarda hava kesesi sorunları görülebilir. Bunlardan biri de hava kesesi akarı olan bir parazittir. Bu yazıda hava kesesi akarları hakkında bilgi vereceğim. Pek çok kuş, uçuş sırasında vücutlarına yeterli oksijen sağlamak için özellikle etkili bir solunum sistemine ihtiyaç duyan, doğal olarak yüksek performanslı, uzun mesafeli uçuculardır. Bu kadar yüksek performansa ulaşan türler arasında muhabbet kuşları da yer alıyor. Vücutlarının uygun şekilde çalışabilmesi için muazzam miktarda oksijene ihtiyaçları vardır. Kuşlarda, bu önemli gazı absorbe etmek için kullanılan akciğerlerin yanı sıra, vücutta akciğerlerin hemen yakınında yer alan ve diğer fonksiyonların yanı sıra hava deposu görevi gören hava keseleri de bulunur. Ağırlığı düşük tutarken optimum oksijen tedarikini önemli ölçüde destekleyen de bu hava yastıklarıdır.

Hava keseleri, kuşların nefes alması için son derece önemlidir; üstelik sadece uçarken olduğu gibi, kendilerini zorladıkları zamanlarda da değil. Ayrıca dinlenme dönemlerinde hayvanlara oksijen sağlarlar. Bu nedenle hava keselerinin hastalıkları ölüme kadar varan ciddi solunum sorunlarına neden olur.

Bakterilerden kaynaklanan hava kesesi iltihabı ve kazalar sonucu hava kesesi yırtılmasının yanı sıra bu solunum organlarının ciddi bir hastalığı daha vardır. Hava keseleri kuşun vücudundaki boşluklar olduğundan bazı parazitler için ideal bir yaşam alanıdır. Sadece 0,7 milimetrelik vücut büyüklüğüyle, hava kesesi akarı ( Sternostoma tracheacolum ) olarak adlandırılan canlı insan gözüyle neredeyse görünmez. Bu minik akarlar, trakea ve hava keselerinin sıcak, nemli ortamında kendilerini özellikle rahat hissederler ve ilaçla tedavi edilmedikleri sürece bol miktarda gelişirler.
hava-kesesi-akarı-paraziti.jpg

Çok sayıda kuş türü hava kesesi akarlarından etkilenebilir. Özellikle kanarya ve ispinozlarda yaygındır. Önceki literatüre göre, hava kesesi akarlarının muhabbet kuşlarında da meydana geldiği söylenmektedir; örneğin muhabbet kuşlarında Sternostoma tracheacolum'a bağlı solunum akaryazına bakınız . Bununla birlikte, daha yeni çalışmalar, zaten onlarca yıllık olan bu çalışmayla çelişmektedir ve muhabbet kuşlarının genellikle bu iç parazitlerden etkilenmediği inancı artık yaygınlaşmaktadır. Bununla birlikte, muhabbet kuşlarının bu tür bir hastalığın tipik semptomlarını gösterdiği ve buna yönelik tedaviye de olumlu tepki verdiği durumlar her zaman vardır. Bunun neden böyle olduğuna dair şu anda bir açıklama bulunmuyor.

Hava Kesesi Akarı Belirtileri​

Enfeksiyonun ilk aşamalarında, hayvanlar neredeyse fark edilmeyecek şekilde şarkı söylemeyi bırakırlar, daha sonra giderek daha az ıslık çalarlar ve sonunda sesleri tamamen kısık çıkar. Enfeksiyon ilerledikçe, nefes almak için gereken muazzam çaba nedeniyle kuyruk sallanmasının da eşlik ettiği önemli nefes alma sorunları ortaya çıkar. Özellikle geceleri ve egzersiz sırasında - örneğin uçarken - bazen astımlı hırıltıya dönüşen çatlama, inleme nefes sesleri duyulur.
hava-kesesi-akarı-muhabbet-kuşu.jpg

Hasta hayvanlar genellikle dakikalarca nefes nefese kalırlar çünkü ancak büyük bir efor sarf ederek nefes alabilirler. Üstelik zaman zaman şiddetli bir şekilde öğürerek kendilerine eziyet eden parazitlerden kurtulmaya çalışırlar. Hayvanlar boğulma hareketlerinden hemen sonra başlarını sallıyorlar, bu da sindirim sistemi enfeksiyonu nedeniyle kusma sorunu yaşadıklarını gösteriyor . Bununla birlikte, hava kesesi akarları tarafından istila edildiğinde mukus görülmez; kuru kabarmadır. Hastalığın son aşamalarında, etkilenen kuşlar nefes alamayacak kadar zayıflar ve genellikle trakeayı tamamen tıkayacak kadar çok sayıda dolduran akarlar tarafından boğuldukları için acı içinde ölürler.

Kuluçka Süresi​

Akarların gerçek enfeksiyonu ile ilk semptomların ortaya çıkması arasında birkaç ay geçebilir. Çoğunlukla bu süre en fazla yarım yıl kadardır. Bir kuş sürüsünü bir yıldan fazla bir süre diğer kuşlarla temas etmeden beslediyseniz, hayvanlarınızın nefes alma sorunları varsa, hava kesesi akarlarından enfeksiyon kapma olasılığı genellikle nispeten düşüktür. Ancak her durumda kuşları uzman bir veterinere muayene ettirmelisiniz çünkü diğer solunum yolu hastalıkları da tedavi edilmediği takdirde ciddi sonuçlara yol açabilir.

Bulaşma ve Enfeksiyon​

Hava kesesi akarları hırıltı ve kuvvetli nefes verme yoluyla bulaşır. Bunun sonucunda kuşun vücudundan havaya kaçarlar ve yakın çevrede oturan kuşlar tarafından solunurlar. İçme suyu da ana iletim yollarından biridir. Sürüdeki bir kuşta hava kesesi akarlarının istilası varsa, gruptaki tüm hayvanların tedavi edilmesi tavsiye edilir. Büyük ihtimalle kendi türlerinin hasta bireylerinden içme suyu yoluyla enfekte olmuşlar veya akarları solumuşlardır.

Tedavi sırasında içme kaplarını özellikle dikkatli bir şekilde temizleyin. Kötü temizlenen suluklar, ilaç tedavisine rağmen kuşların tekrar enfekte olmasına neden olabilir.

Hava Kesesi Akarı (parazit) Tedavisi​

Hava kesesi akarı istilasını kendi başınıza tedavi etmek mümkün değildir. Hasta kuşlar veterinere götürülmezse er ya da geç ölecek! Akarları öldürmek için, veteriner genellikle enfekte kuşların boynuna veya kürek kemikleri arasına kuşun vücuduna nüfuz eden ve akarlar için temas zehiri olan bir ilaç (antiparazit) damlatır. Hava keseleri ve soluk borusundaki mukozalara yapışarak zehirle temas ederek ölürler. Bu tedavi, istilanın ciddiyetine bağlı olarak birkaç kez yapılmalıdır.

Tedavi genellikle şu şekilde yapılır: Tedavi süresinin birinci, beşinci ve dokuzuncu günlerinde enseye bir damla ilaç damlatılır. Ancak mümkün olan tek tedavi yöntemi bu değildir; veteriner hekim ayrıca başka dozajlar veya bireysel ilaç uygulamaları arasında zaman aralıkları da isteyebilir.

İlaçla yapılan ilk tedaviden sonraki 24 saat içinde genellikle hafif bir iyileşme meydana gelir. Ancak tüylü hastaların nefes alma sorunlarından kurtulmalarının önemli ölçüde daha uzun sürdüğü bilinen durumlar da vardır.

İstilalar Nasıl Önlenir?​

Hava kesesi akarı istilasını önlemek, muhabbet kuşlarınızı sağlıklı tutmanın anahtarıdır. İstilaları önlemenin bazı yolları şunlardır:

  • Öncelikle yeni kuşları mevcut sürünüze sokmadan önce en az 30 gün karantinaya alın.
  • İkinci olarak kuş kafeslerinizi ve aksesuarlarınızı temiz ve dezenfekte tutun
  • Üçüncüsü, kuş kafeslerinizi aşırı kalabalıklaştırmaktan kaçının
  • Son olarak, kirlenmiş yatak takımlarını veya yiyecekleri kullanmaktan kaçının

DİKKAT! Kuş hastalıkları konusunda sunulan yazılar ve görseller bilgi kaynağı niteliğindedir. Lütfen hasta kuşlarınızı en kısa sürede uzman bir veterinere götürün!
 

Ömer yağar

İspinoz Üye
Katılım
1 Yıl 1 Ay
Mesajlar
1
Merhabalar benim kuşum golden finch acil yardıma ihtiyacım var hava kesesi akarı olduğundan süpheleniyorum
 

İpek..s

Yönetici
Katılım
1 Yıl 10 Ay
Mesajlar
808
Çözümler
25
Merhabalar benim kuşum golden finch acil yardıma ihtiyacım var hava kesesi akarı olduğundan süpheleniyorum
Merhaba aramıza hoşgeldiniz 🙂 kuşunun güncel dışkı resmini görebileceğimiz yeni bir konu acarmisiniz ne zamandır şikayetiniz var daha detaylı bilgi vererek konu açarsanız yardımcı olacaklardır