Kuşlarda Hava Temizleme Cihazları Nasıl Kullanılır? Kullanmak Zararlı mı?
Kapalı alanlarda tutulan kuşlar sadece gürültü yapmakla kalmaz, aynı zamanda toz da üretirler. Hayvanların saldığı toz miktarı türden türe ve hatta türün bireysel bireylerinde bile değişiklik gösterir. Örneğin muhabbet kuşları genellikle neredeyse hiç tüy tozu üretmezler çünkü tüylerinin bakımını tüy yağıyla yaparlar ve biraz tüy tozu da içerirler. yalnızca tüylerin (çoğunlukla minimum düzeyde) doğal aşınma ve yıpranmaya maruz kalması nedeniyle üretilmiştir. Sultan papağanları ise tüylerini tozla temizleyen kuşlar arasında yer alıyor. Toz tüyler olarak adlandırılan özel tüyler yetiştiriyorlar. Onlara gagalarıyla dokunurlar ve ince tüyler küçük bileşenlere, yani tüy tozuna ayrılır. Gagasıyla tüyün üzerine sürülür ve tüyü tımar eder. Ancak hayvanların ortamındaki nesnelere de dağılır. Ayrıca özgürce uçan kuşlar, her dairede bulunan ev tozunu da havaya uçuruyor. Daha sonra hava hareketlerinden dolayı sıklıkla belirli yerlerde toplanır.Mobilyaların üzerindeki az ya da çok kalın toz katmanları sadece çirkin görünmekle kalmıyor, aynı zamanda ince parçacıklar özellikle akciğerleri hassas olan ve astım hastaları için sağlık açısından risk oluşturuyor. Oda havasındaki çok fazla toz da kuşlar için sorun yaratabilir. Solunum sistemleri kirlenmeye karşı çok hassastır, bu nedenle tozlu hava hayvanlar için iyi değildir.
Toz sorunu, nispeten az enerji tüketen, cihaz tipine göre duyulmayan veya çok sessiz çalışan teknik cihazlarla giderilebilir. Aşağıdakiler kuş besleyen evlerde havayı temizleyebilen yaygın cihaz türleridir.
Aşağıdaki listedeki girişlere tıklayarak doğrudan ilgili açıklamaya gidebilirsiniz:
- iyonlaştırıcılar
- Hava temizleyici
- hava yıkayıcı
İyonlaştırıcılar
İyonlaştırıcı, hava moleküllerini iyonize ederek odadaki havayı temizleyen elektrikli bir cihazdır. İyonlar yüklü parçacıklardır. Bu nedenle yüksüz hava moleküllerinden farklıdırlar. Oda havası ne kadar çok iyon içerirse, o kadar taze kokar; Örneğin deniz havası iyonlar açısından nispeten zengindir. İyonlaştırıcı bu yüklü parçacıkları üretip odaya saldığı için toz parçacıkları ve bazı alerjenler bağlanır.
Bu, toz parçacıklarının genellikle düşük elektrik yüküne sahip olması ve iyonlarla birleşmesi nedeniyle mümkündür. Ayrıca iyon-toz birikimleri birbiriyle birleşerek o kadar ağırlaşır ki artık yüzemez hale gelir. Bunun yerine batarlar ve ya yere inerler, hatta iyonlaştırıcı muhafazasına çekilirler.
Böylece havadaki toz tam anlamıyla yağmura dönüşür ve silinerek daha kolay giderilebilir. Klasik iyonlaştırıcılar çok sessizdir; yalnızca yakın mesafeden çok sessiz bir tıslama duyarsınız. Enerji tüketimleri nispeten düşüktür; aşağıdaki testte sunulan cihazda bu değer 5 watt/saattir. İyonlaştırıcıların çalışma sırasında güç tüketimi dışında genellikle başka bir takip maliyeti yoktur. Bazı iyonlaştırıcılar, özellikle havalandırmanın seyrek olduğu durumlarda, hassas bireylerin veya kuşların solunum yollarını tahriş edebilen bir yan ürün olarak ozon üretir.
Hava temizleyici
Hava temizleme cihazları oda havasını emip içini temizleyen ve temizlenen havayı tekrar odaya veren cihazlardır. Tipik olarak hava temizleyicileri, çoğunlukla aktif karbon filtreler olmak üzere filtre malzemeleri temelinde çalışır. Havayı suyla temizleyen cihazlar da vardır, bunlara hava yıkayıcılar adı verilir.
Filtre bazlı hava temizleyicileri farklı performans seviyelerinde mevcuttur. Böyle bir cihazı satın almaya karar veren herkes, çalışma sırasında net bir şekilde duyulabildiğini önceden bilmelidir. Hava temizleyicileri genellikle aşırı gürültülü olmasa da, tamamen sessiz de değildirler. Hızlanma sesi, havanın filtreden geçebilmesi için emilip tekrar dışarı üflenmesi gerektiği gerçeğinden kaynaklanmaktadır.
Böyle bir cihazı satın alırken tasarlandığı odanın büyüklüğüne dikkat etmelisiniz. Ayrıca tüm cihazlar eşit derecede güçlü değildir. Örneğin, yaşam alanları için en yüksek standartları karşılayan ve ameliyathaneleri tozdan ve diğer havadaki parçacıklardan uzak tutan hava temizleyicileri mevcuttur. Fiyat, bireysel cihazların performansına dayanmaktadır. Aynı şey güç tüketimi için de geçerlidir ve çoğu hava temizleyici için geçerli olan "ne kadar güçlü olursa, o kadar fazla güç tüketir" kuralı geçerlidir.
Filtre malzemesinin düzenli olarak değiştirilmesi de önemlidir. Bu da operasyon sırasında takip maliyetlerine neden olur. Bazı iyonlaştırıcıların aksine hava temizleyiciler ozon salmaz.
Hava yıkayıcı
Hava yıkayıcılar, oda havasını emen ve tozu ve diğer asılı maddeleri gidermek için su kullanan cihazlardır. Bazı modellerde ön filtreler bulunurken, diğerleri oda havasını temizlemek için yalnızca suyla çalışır. Bazı cihazlar sadece havayı temizlemekle kalmıyor, aynı zamanda nemlendiriyor. Bu özellikle tropik bölgelerden gelen ve çok kuru olan iç ortam havasına karşı çok hassas olan kuş yetiştiricileri için önemli .Hava yıkayıcılar nispeten büyük cihazlardır ve cihazın türüne bağlı olarak sessiz ila orta-yüksek sesler üretirler. Bunun nedeni temizlenecek havanın emilmesi ve temizlenen havanın dışarı üflenmesidir. Bu cihazların güç tüketimi performansa bağlı olarak değişmektedir.