Neler yeni

Muhabbetkuslari.org Ailesine Hoş Geldiniz 👋

🇹🇷 Muhabbetkuslari.org Türkiye’nin en eski muhabbet kuşu ve kafes kuşları bilgi forumudur… Sizde kayıt ol butonuna tıklayarak. Üye olup, forumda soru sorup anında cevap alabilir ve paylaşımlar yapabilirsiniz. Hadi sende aileye katıl...

Ronay

Yönetici
Katılım
1 Yıl 9 Ay
Mesajlar
2,039
Çözümler
154
Kuşlarda ve Muhabbet kuşu Kırmız Bit ve Kırmızı Bit İlaçları

muhabbet kuşu- kırmızı-bit

Bazen muhabbet kuşu, sultan papağanı, kanarya ve ispinoz vb kafes kuşları kafeslerinde dolaşan, yuvalıklarda görülen veya suluk, yemlik aralarında dolaştığı görülen kuşlarda kırmızı bitler sık rastlanılan durumdur. Özellikle yaz aylarında daha fazla görülebilirler. Genelde kuş sahipleri kafeste yürüyen, kafes tülünde, suluk aralarında vb gezen kırmızı böcekler gördüklerini söyler ve bu kırmızı böceklerin ne olduğunu merak ederler. Araştırdığında ise kırmızı bit olduğunu öğrenirler. Aslında bu kuşlarda kırmızı bit diye bilinen canlı bit değil bir akardır. Bu akar türü canlıların kanları ile beslenen ekto yani dış parazitlerdir. Kuşlara aşırı zararlı olan halk dilindeki adıyla kırmızı bitler kuşların tam bir belasıdır. Kurtulması zor akar türlerindendir. Bu yazıda kırmızı bit veya kırmızı böcek diye anılan bu parazitler nedir, zararlı mı ve nasıl temizlenir, ilaçları neler gibi bir çok konuyu inceleyeceğiz.


Muhabbet kuşları vb kuşların vücutlarında yaşayan parazitlere ektoparazit denir. Bazı kuşlarda bulunan kan emici akarları ektoparazittir. Şunu açıklığa kavuşturalım: Akarlar böcek veya bit değil, araknidlerdir. Nefes almak için havaya ihtiyaçları vardır, bu yüzden kuşların vücut yüzeyine yerleşirler. Evcil kuşlarda, tıpkı süs ve çiftlik kümes hayvanlarında olduğu gibi, farklı yaşam ve davranış biçimleri gösteren başlıca iki tür kan besleyen akar vardır.

Muhabbet Kuşu ve Kuşlarda Kırmızı Akar (Kırmızı Bit)

Halk arasında kırmızı böcek veya kırmızı bitler bir akar türüdür. Biz yine de arada kırmızı bit olarak bahsedeceğiz. Kırmızı akarların boyutu 0,5 ila 1 milimetre arasındadır. Erkek bireyler genellikle dişilerden biraz daha küçüktür. Bu küçük parazitler böcek değil, araknidlerdir. Bu, daha sonraki larva evrelerinde ve yetişkinler olarak sekiz bacağa sahip oldukları gerçeğiyle tanınabilir. Böcekler ise yetişkin bireyler olarak sadece altı bacağa sahiptir.
kuşlarda kırmızı böcek.jpg

Kırmızı bitlerin özel bir yaşam tarzı vardır: Geceleri bu hayvanlar kuşların vücutları üzerinde sürünür ve onların kanıyla beslenirler. Gün boyunca parazitler, kafesin/kuşhanenin çatlaklarına, kuşların yakın çevresine veya tüneklerdeki küçük yarıklara veya tünek ve yuva kutularına saklanır. Bu, genellikle gündüzleri kuşlarda bulunmadıkları anlamına gelir. Gün boyunca kuşlarda kan emen akarlar görülürse, bunlar büyük ihtimalle Kuzey kümes hayvanı akarlarıdır . Kırmızı akarların üremesi genellikle grup halinde kalmayı sevdikleri gündüz saklanma yerlerinde gerçekleşir. Bu sosyal davranış, akarların çiftleşme için ortaklar bulmasına izin verir. Ancak bazen dişiler geceleri kanla beslenirken çiftleşirler.

Kırmızı Bitlerin Yaşam Döngüsü

kırmızı akar muhabbet kuşu.jpg

Kırmızı akarın yaşam döngüsü son derece kısadır: Yumurtadan larvaya, gelişme 20 °C civarındaki sıcaklıklarda sadece iki ila üç gün sürer. Sıcaklıklar 9 °C ila 15 °C civarındaysa, yumurtalardan larvaların gelişmesi beş gün sürer. Bunu daha ileri yaşam evreleri takip eder - işte Sparagano ve diğerleri, 2014'e göre 20 °C civarındaki sıcaklıklara atıfta bulunan kısa bir kronolojik genel bakış:

muhabbet-kuşu-kırmızı-bit.jpeg

  • yumurtlama
  • Altı ayaklı larvalar 2 ila 3 gün sonra yumurtadan çıkar; genellikle 0,1 mm'den küçük ve gridir; henüz kanla beslenmiyorlar
  • Bir ila iki gün sonra larvalar deri değiştirir ve protonimf olurlar; oruç tutarken yaklaşık 0,2 mm uzunluğunda veya biraz daha büyük ve gridirler; ilk kan öğününden sonra kırmızıdırlar; bundan sonra sekiz bacakları var
  • Bir ila iki gün sonra protonimfler deri değiştirir ve vücut uzunluğu yaklaşık 0,4 mm olan deutonimfler haline gelir; kanla beslenmeye devam ediyorlar
  • İki ila üç gün sonra başka bir tüy dökme gerçekleşir, akarlar artık yetişkindir ve sonraki günlerde 5 kan öğünü alırlar; oruç tuttuklarında gri-kahverengi, kanla beslendikten sonra koyu kırmızı olurlar; Beslendikten 12 ila 24 saat sonra dişiler yumurtlayabilir.
Kuşlara Kırmızı Bitler Nereden Gelir ?

Kırmızı akarlar, örneğin doğal dallarla veya diğer ahşaplarla, örneğin ikinci el satın alınan yuva kutuları ile eve girer. Sadece çok nadiren bir kuş üzerinde yeni bir eve seyahat etmeyi başarırlar, çünkü onlar gecedir ve çoğu kuş gündüzleri yeni bir eve taşınmaya eğilimlidir.

Kuşlarda Kırmızı Bit Nasıl Tespit edilir ve Yayılır mı ?

Kırmızı akarların musallat olduğu bir kuş, geceleri aşırı derecede huzursuzdur, uyuyamaz, sık sık kendini kaşır ve tüylerini çok fazla sallar. Bir kuşun geceleri kötü uyuyup uyumadığını anlamanın bir yolu, kafeste yere pislik dağıtmaktır. Ancak, çok derin uykuda değilseniz de duyabilirsiniz çünkü kanla beslenen akarlardan rahatsız olan bir kuş, parazitlerden kaçınmak için genellikle kafeste dolaşacaktır. Bazen, akarlı bir kuş, geceleri panik içinde kafesin etrafında uçar bile. Gün boyunca ise hayvan çok uyur, donuk ve yorgun görünür; ayrıca akarların neden olduğu delikler nedeniyle kuşun derisi kaşınmaktadır. Ve tüylü arkadaşınız kendini ortalamadan daha sık kaşıyor.

Kırmızı bitleri tespit etmek için, şüphe durumunda akşamları kafesin üzerine beyaz bir bez asmak ve gece boyunca bakmak en iyisidir. Bu kumaş üzerinde dolaşan küçük kırmızıdan siyah-kırmızıya renkli “noktalar” olup olmadığını görmeyi deneyebilirsiniz. Kırmızı akarları tespit etmenin başka bir yöntemi de kafesin veya kuşhanenin köşelerini kendinden yapışkanlı şeffaf filmle kaplamaktır. Film, yandan erişilebilen bir boşluk oluşturacak şekilde uygulanmalıdır. Ayrıca kuşlar hiçbir koşulda filmin yapışkan tarafına değmemelidir! Akarlar kanla beslendikten sonra sabahın erken saatlerinde saklandıkları yerlere dönerler ve daha sonra bir kısmı büyük olasılıkla kendinden yapışkanlı filmin altındaki küçük boşluğa sızar. Ona yapışırlar ve bu nedenle küçük kırmızı noktalar olarak görülebilirler.

Kırmızı Bitler Nasıl Kurtuluruz ve Kırmızı Bitler için İlaç Önerileri

Kırmızı bitleri, kuş sahiplerinin en çok korktuğu parazitlere ait olması sebepsiz değildir. Çünkü bunları ortadan kaldırmak her zaman kolay olmuyor. Kuşlar, diğer parazitlerde olduğu gibi akarları öldüren ilaçlarla tedavi edilemez. Evinizdeki her Kırmızı akarı öldürdüğünüzden emin olmanız gerekir. En iyi strateji, onları gündüz saklandıkları yerlerde hedef almaktır. Bunu yaparken tek bir yumurta veya akar bırakılmamalıdır, aksi takdirde parazitler daha sonra tekrar ortaya çıkabilir. Bu nedenle, kuşlarınızın kafesini veya kuşhanesini, aksesuarlarını ve mobilyaları da dahil olmak üzere ortamını her yaştaki akarlardan tamamen arındırmak önemlidir.

Yeni kaseler, tünekler, salıncaklar ve yeni oyuncakların yerleştirilmesi gereken bir kırmızı akar istilası keşfettikten sonra, etkilenen kuşları hemen yedek bir kafese taşımanız önerilir. Bu ek kafes, evinizde akarlarla dolu kafesin önceden kurulduğu yere yerleştirilmemelidir. Eski kafes ortamının da akarlarla dolu olma olasılığı çok yüksektir ve kuşların tekrar eski yerlerinde yaşaması için önce onları yok etmeniz gerekecektir.

Kuşlarınızın temas ettiği her şeyi temizleyin ve dezenfekte edin. Özellikle bulaşıklara ve kafese sıcak su ve fırça ile işlem yapılmalıdır. Tünek ve salıncakları titizlikle atmanız ve mümkünse çöp torbasını hemen evden çıkarmanız tavsiye edilir. Ayrıca akarlara karşı veterinerden alabileceğiniz bir ilaç uygulamanız gerekir; nasıl dozlayacağınızı da size söyleyecektir. Çeşitli müstahzarlar ya zehir bazlıdır ya da akarları toksik olmayan ve mekanik olarak öldürür.

Veterinere ulaşamayanlar için kuşlarda kırmızı bitlerden kurtulmak için 3 tavsiyem olacak. İyi temizlikten sonra kırmızı bit ilaçlarını kıytı köşeler, yuvalık çatlakları toz atılmalı. Temizlerken ve sonra ki 15 gün ardından 1 ay sonra ardap sıkma ve en önemlisi vilmectin veya stronghold ense damları 6 ayda bir damla kullanabilirsiniz.
Not: Ardap veya tozlar yemlere suluklara girmemeli kuşlar yememelidir.
 
Son düzenleme:

Ronay

Yönetici
Katılım
1 Yıl 9 Ay
Mesajlar
2,039
Çözümler
154
Muhabbet kuşu, kanaryalar, sultan papağanı vb kafes kuşlarında en sık görülen parazitlerden biri halk arasında kırmızı bit olarak bilinen kırmızı akarlar kurtulması zor parazitlerdir. Peki kırmızı bitler nedir, kırmızı bitten nasıl kurtulur ve kırmızı bit ilacı nedir? gibi sorulara bir profesyonel ağzından cevabı videoda izleyelim;
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.