Neler yeni

Muhabbetkuslari.org Ailesine Hoş Geldiniz 👋

🇹🇷 Muhabbetkuslari.org Türkiye’nin en eski muhabbet kuşu ve kafes kuşları bilgi forumudur… Sizde kayıt ol butonuna tıklayarak. Üye olup, forumda soru sorup anında cevap alabilir ve paylaşımlar yapabilirsiniz. Hadi sende aileye katıl...

Kuşların Duyuları ve Algıları

Ronay

Site Kurucusu
Katılım
1 Yıl 7 Ay
Mesajlar
1,953
Çözümler
148

Muhabbet Kuşu ve Kuşların Duyuları ve Algıları​

Muhabbet kuşu, sultan papağanı, kanarya, papağanlar ve ispinoz gibi evcil hayvanlar çevresini nasıl algıladığını bilmek isteriz. Mesela muhabbet kuşu tat alır mı, nasıl duyar, Koku alır mı, kokuları tanır mı, dokunduğumuzda ne hisseder , görme özellikleri, ışıkları ve renkleri nasıl algılar, renkleri nasıl görür gibi bir çok duyu organları konusu merak edilir. Gelin bu yazıda papağanlar, muhabbet kuşu, kanarya, hint bülbülü vb kafes kuşlarının Dünya'yı nasıl algıladıkları ve duyu organlarını inceleyelim.

muhabbet kuşu renkleri nasıl algılar.jpg

Kuşlar da görme duyusu​

Kuşların en önemli duyusu görme duyusudur. Görsel uyaranları gözleriyle alırlar ve böylece çevrelerindeki tehlikeleri ve benzerleri tanıyabilir, yiyecekleri takip edebilir ve hareketlerini koordine edebilirler.

Muhabbet kuşlarının ve diğer birçok süs kuşu türünün gözleri başın yan tarafında bulunduğundan hayvanlar çevrelerini biz insanlardan tamamen farklı bir şekilde algılarlar. Gözlerimiz yüzün ön tarafındadır. Yan yana dizilirler ve aynı yönü gösterirler. Her iki göz de aynı bölgenin büyük kısımlarını görür. Bu, sağ ve sol göz eşzamanlı görüntüler sağladığından, üç boyutlu görüşün mümkün olduğu büyük bir görüntü bölümü oluşturur. Kuşlarda bu üst üste binen bölüm küçüktür; iki gözün görme alanları yalnızca biraz örtüşür. Ancak hayvanlar yanlarında olanları görebilirler ve belli bir açıya kadar arkalarında olanları bile görebilirler. Şematik olarak bu, bu sayfada gösterilende,

Bir kuşun gözleri, küçük de olsa bir dereceye kadar hareketlidir, öyle ki baktığı yöne göre gaganın hemen önündeki alanlar iki gözle de görülebilir. Sonuç olarak, her iki görüş alanı da geçici olarak yukarıdaki şemada gösterilenden daha fazla örtüşür ve sonuç olarak uzamsal görüş alanı daha geniş hale gelir. Bu yetenek önemlidir çünkü aksi halde muhabbet kuşları ve diğer kuşlar önlerinde hangi yiyeceğin olduğunu anlayamazlardı. Bu "yakın çekim", örneğin kuşlar yemek yerken gözlemlenebilir. Daha sonra gözlerini mamaya dikerler ve hayvanlara yakından baktığınızda gözlerinin hareketini görebilirsiniz.

Bununla birlikte, gözlerin temel konumunda, şematik gösterimde gösterildiği gibi, kuşun gözlerinin görüş hattı yanları gösterir. Çünkü bu şekilde hayvanlar çevrelerini daha iyi inceleyebilirler. Doğada bu, yabani kuşlar için çok önemlidir, çünkü hayvanlar çevrelerini ne kadar çok görebilirlerse, yaklaşan bir yırtıcıyı zamanında fark edip kaçmaları o kadar kolay olur. Bu şekilde tehlikeden kurtuldukları için gözleri başlarının yanında olan kuşlara da av hayvanı adı verilir. Bu arada, baykuşlar veya yırtıcı kuşlar gibi tüylü avcılar için durum farklıdır. Gözleri yüzlerinin ön tarafındadır, insanlara benzer şekilde düzenlenmiştir ve avlanmak için gerekli olan mükemmel üç boyutlu görüşü sağlarlar.

Görme duyusu – görüntü işleme​

Muhabbet kuşları ve diğer birçok kuş türü, görsel uyaranları biz insanlardan farklı şekilde işler. Saniyede bizim görebileceğimizden daha fazla kare görebilirler. Bunun sebebi ise hızlı uçuşlarda çevrelerini her zaman keskin ve detaylı bir şekilde görmeleri gerektiğidir. Bu nedenle beyinleri görsel uyaranları çok hızlı işler.

Günlük hayattan bir örnek: Biz insanlar televizyonun bize gösterdiğini film olarak algılarız. Ancak kuşlar, dalgalı ardışık görüntü dizileri görürler. Stroboskopik ışığın biz insanlar üzerindeki etkisi benzerdir. Bu tür aydınlatma efektlerinin popüler olduğu bir diskoya gitmiş olan herkes, evcil kuşların televizyondaki görüntü dizilerini film olarak algılamadıklarını hayal edebilir.

Bunun anlamı şudur: Frekansı yaklaşık 150 Hertz'in altında ve dolayısıyla saniyede 150 kare ile çalışan tüm ışık kaynakları muhabbet kuşları tarafından titrek olarak algılanır. Karşılaştırma için: insan beyni önemli ölçüde daha azını yapabilir. Kaynağa bağlı olarak saniyede 14 - 16 veya maksimum 24 kare çözebilir; sadece düşük frekanslarda titreme görürüz.

Muhabbet kuşu ve kuşlar renkleri nasıl görür​

Örneğin internet forumları bize muhabbet kuşlarının ve diğer süs kuşlarının biz insanlardan daha zayıf renk algısına sahip olduğunu söyleyip duruyor. Bu yanlış, durum tam tersi! Muhabbet kuşlarının gözleri, bizim görebildiğimiz spektral aralıkta aşağı yukarı aynı şeyi algılar. Bu, kırmızı, sarı, yeşil, mavi veya turuncu gibi renkleri tanıdıkları anlamına gelir. Kuşun gözlerinin yapısından dolayı araştırmacılar, hayvanların renk görüşünün insanlardan önemli ölçüde daha farklı olduğunu bile varsayıyorlar. Sonuç olarak, kuşların bizim yapabileceğimizden çok daha ince renk nüanslarını ayırt edebilmesi oldukça olasıdır.

Ayrıca muhabbet kuşlarının gözlerinde biz insanlarda olmayan başka bir spektral aralık için alıcılar vardır: muhabbet kuşları ultraviyole ışığı görebilir ki bu hayvanlar aleminde alışılmadık bir durum değildir. Birçok böcek ve bir dizi başka kuş türü de bunu yapabilir. Muhabbet kuşlarının tüylerinde ultraviyole ışığı emen alanlar bulunurken, diğer alanlar bu dalga boylarını güçlü bir şekilde yansıtır. Muhabbet kuşlarını, doğal olarak UV ışınları içeren doğrudan güneş ışığında bir muhabbet kuşunun gözünden görseydik, tüylerinin bazı kısımları özellikle parlak bir şekilde parlardı. Örneğin, alın aydınlanır ve yanaklar da UV ışığında parlar. Muhabbet kuşunun eş seçiminde bu UV renk vurgularının algılanmasının önemli bir rol oynaması mümkündür. bilim adamlarından şüphelenmek YouTube'da tüylerin belirli bölümlerinin UV ışığı altında aydınlandığını belgeleyen bir video var.


Muhabbet Kuşu Renkleri Nasıl Görür ve Uv Işını Altında Muhabbet Kuşu Görüntü Videosu

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Kapalı alanda tutulan süs kuşlarının görsel spektrumlarından tam olarak yararlanabilmeleri için onlara özel lambalar sunmak önemlidir . Evler ve daireler için yaygın olarak kullanılan aydınlatıcılardan gelen ışık genellikle UV bileşeni içermez veya çok küçük bir UV bileşeni içerir. Sadece Kuş Lambaları adı verilen birkaç özel lamba, bizim göremediğimiz bu ışığı kuşlara sunar. UV ışığı da sadece görünüş açısından süs kuşları için önemli değildir. Ayrıca vücutta vitamin oluşumunda önemli bir rol oynar.

İşitme – akustik algı​

Pek çok araştırmacı, kuşların nasıl işittiğini anlamaya çalışıyor. Sayısız ötücü kuş türünün zaman içinde çok hızlı ton dizilerini çözebildiği artık biliniyor. Sesler arasındaki duraklamaları ve ses seviyesindeki dalgalanmaları o kadar hızlı algılarlar ki biz insanlar onları bu şekilde duyamayız. Buna göre çok sayıda kuş türünün işitme duyusunun bizimkinden çok daha ince olması muhtemeldir. Ek olarak, bazı kuşlar, diğer kuşların çığlıklarında hafif imalı titreşimler duyabilir. Bu, örneğin, diğer binlerce tür arasında eşlerini ve yavrularını bulmak için bu aşırı tonlu titreşimleri kullanabilen penguenler için geçerlidir. Ancak hayvanların ulumaları bizim kulağımıza hemen hemen aynı geliyor. Muhabbet kuşlarının da çok daha iyi olması muhtemeldir.

Kuşlarda dokunma duyusu ve Hissetme​


Kuşun derisi vücudun her yerinde dokunmaya karşı hassastır. Bu, hayvanların dokunma duyularını kullanarak çevresel uyaranları algılayabildikleri anlamına gelir. Örneğin kanatlarının ucuyla bir engele çarparlarsa, bunu kanatlarının derisinde hissederler çünkü basınç tüyler aracılığıyla vücut kabuğuna aktarılır. Kuşlar, zeminin nasıl hissettirdiğini hissetmek için ayaklarını da kullanabilirler.

Muhabbet kuşlarında ve diğer süs kuşlarında dilin ucunda çok sayıda sinir ucu bulunur. Biz insanların aksine, dillerinin ucuyla tat almazlar, ancak çevrelerindeki yiyecekleri ve her türlü nesneyi hissetmek için dillerini kullanırlar, sağdaki fotoğrafa bakın. Üst gaganın içi de muhtemelen dokunmaya duyarlıdır, bu yüzden dokunmak için kullanılır. Bu özellikle beslenme sırasında kuşlarda önemlidir. Muhabbet kuşları ve diğer tahıl yiyiciler, kabukları çıkarabilmek için yiyeceklerini gagalarında hareket ettirmeli ve doğru saldırı noktalarını tam olarak bulmalıdır. Bu da ancak dokunma duyularının yardımıyla mümkündür.

Titreşim hissi – titreşimleri algılama​

Kuşların depremlerden önce gerildikleri ve insanlar bir şey fark etmeden panik içinde uçtukları tekrar tekrar duyulur. Aslında, vücutlarıyla - ve özellikle ayaklarıyla - örneğin oturdukları dal gibi zeminin en ince titreşimlerini hissederler. Buna genellikle kaçarak ya da en azından hala görünmez olan ancak hissedilebilen bir tehlikeden güvenli bir yere kaçmak için kaçmaya istekli olarak tepki verirler. Birçok kuş için bu titreşim duygusu, vahşi doğada hayatta kalmak için gereklidir. Muhabbet kuşları ve diğer birçok kuş türü geceleri dallara tünemiş halde uyurlar. Tırmanan memeliler veya yılanlar gibi yırtıcı hayvanlar onlara gizlice yaklaşabilir. Bu genellikle dalın çok hafif bir şekilde titreşmesine neden olur ve kuşlar bunu uyurken bile titreşim duyularıyla algılarlar.

Bu arada, yer titreşimleri genellikle kuşların geceleri kapalı alanda paniğe kapılmalarının nedenidir . Örneğin, Birds-online.de kuş sürüsünün evinin hemen yakınında yeni bir metro hattı için bir inşaat alanı olduğunda, inşaat çalışmaları da geceleri devam ediyordu, kuşlar çok sık paniğe kapıldı. Tüneller kazılırken, ağır makineler zemini titretmiş, bu da kuşların tüneklerine taşınmış ve korku dolu kanat çırpmalarına neden olmuştu.

Koku alma duyusu - kuşların koklayabildiği şeyler​

Albatros örneğinde olduğu gibi, birçok kuş türünde koku alma duyusu oldukça gelişmiştir. Deniz üzerindeki uzun uçuşları sırasında yiyeceklerini bulmak için burunlarını kullanırlar. Ötücü kuşlar ve papağanlar da dahil olmak üzere birçok kuş türünün uzun süredir zayıf bir koku alma duyusuna sahip olduğu düşünülüyor. Ancak, son araştırmalar bunu yalanladı. Bielefeld Üniversitesi'nden bilim adamları, genç zebra ispinozlarında, hayvanların kendi yuvalarının kokusunu tanıdıklarını gösterdiler.

Muhabbet kuşlarının koku alma duyusu şimdiye kadar hafife alınmış olabilir. Ayrıca, önceki muhabbet kuşlarımdan birinin sarımsak yedikten sonra yakınlarımdan nefret ettiğini bizzat gördüm. Kendini salladı, göz kapaklarını kıvırdı ve ona "sarımsak tüyü" verdiğimde birkaç adım geri gitti. Daha önce başka bir şey yediğimde bu davranışı hiç göstermedi.

Kuşlarda tat alma duyusu​

kuşlarda tat alma

Muhabbet kuşlarında ve diğer süs kuşlarında tat tomurcukları yani besinin tadını algıladıkları bölgeler dilin arka kısmında yer alır. Farklı papağan türleri üzerinde yapılan deneyler, hayvanların tatlı, ekşi, acı ve keskin tatları farklı güçlerle de olsa algıladıklarını göstermiştir. Muhabbet kuşlarınızı dikkatlice gözlemlerseniz, bazı hayvanların tat tercihleri olduğunu fark edeceksiniz. Örneğin, kuş sürümde, birkaç hayvandan, aynı görünen ama farklı tadı olan armutların farklı yendiğini belirleyebildim.

Bu arada, papağanlar "sıcak" tada neredeyse hiç tepki vermezler, bu alanda tat alma duyuları çok duyarsızdır. Bu yüzden seven kuşlara acı pul biber de ikram edebilirsiniz. Hayvanlar keskinliğe aldırış etmez ve birçok papağan ve muhabbet kuşu bu sebzeyi sever.
 
Son düzenleme: