Muhabbet Kuşlarında Kırık Bacakların Belirtileri Nelerdir? Muhabbet Kuşumun Bacağının Kırık Olduğunu Nasıl Anlarım?
Bir muhabbet kuşunu kırık bacak belirtileri açısından gözlemlemek hassas bir süreçtir. Acılarını gizleme eğilimindedirler ve belirtiler hemen belli olmayabilir. Çünkü bu içgüdüsel yaklaşım av avcı ilişkisinden kaynaklıdır. Avcılar doğada halsiz, hassas olana saldırma eğilimi fazladır. Bu yüzden muhabbet kuşları bacakları kırılma, incinme olduğunda ilk zamanlar saklamaya çalışabilirler. Peki Muhabbet kuşu ayak kırılması nasıl anlaşılır? Ayağı kırılan bir muhabbet kuşu; kırık olan bacağı kullanmamaya, yere ve tüneğe basmadan yukarı çekme, yürürken zorlanma, bacakta morarma vb renk değişimi, denge kayıpları, bölgeye dokunduğunda ani çığlık sesleri ve bir tüneği kavrayamama gibi belirtileri gözlemleyerek anlaşılır. Bu gözlemlerle ayağı kırık olan muhabbet kuşu kesin anlaşılmayabilir. Kesin kırık teşhisi veteriner hekimin röntgeni sonucu kesinleşecektir. Burkulma, incinmede de yukarıdaki belirtiler gözükebilir. Bu yüzden röntgen ve veteriner kontrolü ayak kırıklarının anlaşılmasında şarttır. Hadi daha detaylı muhabbet kuşu ayak kırılmasını nasıl anlayacağımızı inceleyelim.Muhabbet Kuşu Ayak Kırılması Nasıl Anlaşılır?
1- Kırık Ayağı Kullanmama (Yaralı Bacağı Kullanmaktan Kaçınma)
Muhabbet kuşunun kırık bacağının en gözle görülür semptomlarından biri topallama veya etkilenen uzuvun tamamen kullanılmamasıdır. Yaralanmayla ilişkili ağrıyı veya rahatsızlığı hafifletmek amacıyla muhabbet kuşu, yürürken veya etrafta zıplarken belirgin şekilde yaralanmamış bacağı tercih edebilir.Ayrıca kuş, yaralı bacağına herhangi bir ağırlık vermeyi reddedebilir; bu, özellikle kuşun uçuştan sonra konmaya çalıştığında veya bir çubuk veya dalın üzerine tünediğinde farkedilebilen bir davranıştır. Hatta denge sağlamak için kanatlarını daha sık kullanmaya bile başvurabilir.
Bu değişen yürüyüş ve muhabbet kuşunun normal fiziksel aktivitesindeki değişiklik, olası bir bacak yaralanmasının temel göstergeleri olarak hizmet eder.
2-Yürümekte Zorluk Çekiyorum
Muhabbet kuşunun bacak yaralanmasına işaret edebilen bir başka semptom, yürürken gözle görülür bir mücadeledir. Muhabbet kuşları çevik hareketleri bilinir.Bu nedenle normal hareketlerindeki herhangi bir bozulma, rahatsızlık veya sıkıntı belirtisi olabilir. Bacağı kırılmış veya burkulmuş bir muhabbet kuşu, tökezleme veya dengede zorluk yaşama gibi sakarlık belirtileri gösterebilir.
Normal adım atmak yerine topallayarak yürüyebilir veya yaralı bacağını sürükleyebilir. Üstelik kafes çubuklarına tırmanırken veya çevresini keşfederken zorlukla karşılaştığını fark edebilirsiniz. Kuş düşebilir veya tökezleyebilir; bu durumların her ikisi de, genellikle ayakları yere basan bu yaratıklar için alışılmadık bir durumdur.
3-Kırılan Ayakta Şişlik ve Renk Değişikliği
Muhabbet kuşunun bacağında bir yaralanma olduğunda, bacağın görünümündeki gözle görülür değişiklikler soruna dair ipuçları sağlayabilir. Şişlik ve renk değişikliği, bacağın kırıldığını veya burkulduğunu gösteren fiziksel belirtiler arasındadır. Yaralanma nedeniyle etkilenen bölgenin etrafındaki dokular iltihaplanabilir ve bu da gözle görülür şişmeye neden olabilir.Bacak normalden daha büyük görünebilir veya yaralanmamış bacağa göre garip bir konumda görünebilir. Şişliğin yanı sıra renk değişikliği de oluşabilecek başka bir semptomdur.
Yaralı bölgedeki cilt daha koyu bir renge dönüşebilir, kırmızımsı görünebilir veya iç hasar veya kanamanın göstergesi olan morarma görülebilir. Bu belirtiler endişe verici olsa da sakin olmanız ve mümkün olan en kısa sürede bir veterinere başvurmanız önemlidir.
4-Kuşta Yürürken Denge Kaybı
Bir muhabbet kuşunun denge yeteneği, ister bir tünekten diğerine atlamak, ister etrafta dolaşmak, ister uçuştan sonra düzgün iniş yapmak olsun, çok önemlidir. Bir muhabbet kuşu bacağını yaraladığında bu bütünsel denge ciddi şekilde bozulabilir.Bacağı kırılmış veya burkulmuş bir muhabbet kuşu dengesiz hareketler sergileyebilir, sıklıkla dengesini kaybedebilir veya tek ayağı üzerinde tünemekte zorlanabilir.
Yürümeye çalışırken tüneğinden düşebilir veya tökezleyebilir. Bazı durumlarda kuş, kendisini dengelemek için kanatlarını kullanabilir; bu, sağlıklı bir muhabbet kuşunda genellikle gözlemlenmeyen bir eylemdir. Bu denge kaybı sadece muhabbet kuşunun hareket kabiliyetini etkilemez, aynı zamanda kuşta sıkıntıya da neden olabilir.
Son düzenleme: