Muhabbet Kuşu Eğitimi Nasıl Verilir
Muhabbet kuşu almayı düşünenler veya evine almış olan insanların çoğu onlarla dost olmak isterler. Bu düşünce çerçevesinde ise muhabbet kuşu nasıl eğitilir konusunu düşünürler. Akıllara yavru muhabbet kuşu nasıl eğitilir, muhabbet kuşu ele alıştırma nasıl olur, dişi muhabbet kuşu eğitilir mi veya dişi muhabbet kuşu eğitimi nasıl olur gibi düşüncelerle dolar. Muhabbet kuşları bildiğimiz üzeri bir papağan türüdür. En büyük özelliği eğitim alabilmesi, evcilleşebilmesi ve konuşmasıdır. Eğitim konusu içinde merak edilenlerden en önemlilerinde biride konuşma eğitimidir. Bildiğimiz üzeri muhabbet kuşu yüzlerce kelime konuşabilirler. Eğitimi nasıl verileceğini öğrenirseniz onların konuşmalarını kolayca sağlayabilirsiniz. Kuşunuzu aldınız veya almak üzerisiniz değindiğimiz sorular aklınıza gelmiş ise kendinizi burada bulmuşsunuzdur. Hadi sizlerle bu yazıda muhabbet kuşu eğitimi nasıl verilir adım adım bunu inceleyelim.
Muhabbet Kuşu Aşama Aşama Eğitim Nasıl verilir ve Ele Alıştırma Eğitimi
Muhabbet Kuşu Eğitimi 1. Aşama: Eve Yeni Gelen Muhabbet Kuşu Eğitimi ve Kafes içi Eğitim Başlangıcı
1.Yeni eve gelen Muhabbet kuşunuzun ortamına uyum sağlamasına izin verin
Muhabbet kuşları, gergin ve panik hayvanlardır. Çevrelerinde sinirlendiklerinde onları evcilleştirmek etkili olmayacaktır. Muhabbet kuşunuzu yeni satın aldıysanız, yeni çevrelerine yerleşmeleri için yaklaşık 2 hafta verin. Bu süre zarfında yapacakları şeylerden biri de yiyecek ve su tabaklarını kafeslerine yerleştirmektir. Muhabbet kuşu mümkünse ayarlama süresi boyunca yoğun bir odaya yerleştirin. Her ne kadar bu üretken görünebilir gibi görünse de, onları yoğun bir odaya sokmak, insanları tehdit olarak değil arkadaş olarak görmeye alışmalarını sağlayacak. Ancak, muhabbet kuşlarının hassas işitmeye sahip olduğunu unutmayın; o nedenle odanın stresli bir yer olmadığından emin olun. Görülecek çok şey olmasına rağmen, dikkatli olun, müzik setinin yüksek olduğu gürültülü bir oda veya insanların gelip gitmesi nedeniyle taslakların olduğu bir oda değil. Kuşları boğmamak için hoş bir ortam olması gerekiyor.
2.Daha sonra Muhabbet kuşunun kafesini normal aktiviteler sırasında yanınıza yerleştirin
Muhabbet kuşunuzun size güvenmesi için, size yakın olmakta rahat olması gerekir. Bu konuda rahat etmesi için bir hafta bekleyin. TV izlemek ve okumak gibi rahatlatıcı aktiviteler yaparken, kafenizi yanınızda bulundurun. Kafesini sana yaklaştığında muhabbet kuşunla doğrudan etkileşime girmene gerek yok. Muhabbet kuşunun huzurunda rahat olması daha önemli.
3.Muhabbet kuşunuzla dokunmadan etkileşime geçin
Muhabbet kuşu senin yanında olmakta rahat olduğunda, onlarla daha sık etkileşimde bulunmak için çalışmaya başlayabilirsin. Endişelerini arttırmamak için hala çok sabırlı olmanız gerekir. Muhabbet kuşunuzla göz temasında bulunmamaya dikkat edin. Muhabbet kuşunun gözleri, av hayvanlarında yaygın olan kafalarının yanlarında bulunur. İnsanın gözleri kafanın önünde durduğu için doğrudan muhabbet kuşuna bakmak ona bir avcı olduğunuzu işaret eder − kesinlikle sizi bu şekilde görmesini istememelisiniz!
4.Elinizi kafesin dışına yerleştirin ve yatıştırıcı tonlarda muhabbet kuşunuzla konuşun
Bu şekilde, elinizi tehdit edici olmayan olarak görebilecekler; yatıştırıcı sesiniz kaygılarını azaltmaya yardımcı olacaktır. Muhabbet kuşuna, elinizin kafes dışında olması ile rahat etmesi için yaklaşık bir hafta süre verin.
5.Elini muhabbet kuşunun kafesine sokma zamanı
En önemli ve sabırlı olmanız gereken bölümdür. Bunu yaparken kafes kapısını yavaşça açın, böylece muhabbet kuşunuzu şaşırtmazsınız. Onlara veya kafesteki herhangi bir şeye dokunmaya çalışmayın. Amaç muhabbet kuşunun elinin fiziksel alanında olması ile rahat etmesini sağlamak. Bu konuda rahat etmesi bir hafta kadar sürebilir. Muhabbet kuşunuzun sizi ısırmasından korkuyorsanız, elinize bir havlu koyabilirsiniz.
6.Elinizi darı gibi bir sevdiği besinle ile kafesine koyunuz
Elinizi yavaşça muhabbet kuşunuza yaklaştırın ve muameleyi almak için size doğru yürüyeceklerini görün. Muhabbet kuşu korkarsa, donarsa veya kafenin başka bir yerine uçarsa, şaşırmayın veya cesareti kırmayın.
En az 3-5 seansta bunu yapın. Her seansta elinizi muhabbet kuşunuza yaklaştırın. Sonunda sana doğru yürüdüğünde ve tedaviyi elinden aldığında daha rahat olacaklar. Muhabbet kuşunun yemeğini ve suyunu değiştirmek için kafese her ulaştığınızda elinizde bir muamele olması, elinizle daha rahat olmalarını teşvik edecektir. Bu adım birkaç günden birkaç haftaya kadar sürebilir.
Muhabbet Kuşu Eğitimi 2. Aşama: Muhabbet Kuşu Elle Alıştırma, Kafes içi Eğitim ile Kafes Dışı Eğitimi
Muhabbet Kuşu Elle Alıştırma Eğitimi Videosu
1.Elini muhabbet kuşunun kafesine sok
Güvenini oluştururken kullandığınız aynı yavaş ve sabit hareketleri ve yatıştırıcı sesi kullanın. Muhabbet kuşunuzun bu noktada sizinle ve elinizle daha rahat olması gerekmesine rağmen, onları evcilleştirmede ilerleme kaydetmek için sürekli olarak onları tehdit etmemeniz gerekir. İşaret parmağınızı yavaşça çıkarın, muhabbet kuşunuzun basması için levrek görevi görür. Muhabbet kuşunuzun sizi ısırdığını düşünüyorsanız elinize bir havlu sürün.
2.İşaret parmağını muhabbet kuşuna yaklaştır
Bunu yavaşça yaptığından emin ol. Muhabbet kuşunuz, ona bir muamele vermek için elinizi yaklaştırdığınızdaki gibi tepki verebilir. Bu durumda, muhabbet kuşunun sakinleşmesini bekleyin, ardından tekrar deneyin. Muhabbet kuşunuz çok kızardı ve gergin görünüyorsa, günün ilerleyen saatlerine kadar beklemek veya başka bir günde tekrar denemek isteyebilirsiniz.
3.Muhabbet kuşunuzu parmağınıza basmaya teşvik edin
Muhabbet kuşu işaret parmağını ona yakın tutmakta rahat olduğunda, işaret parmağını göğsüne ayaklarının hemen üstüne koy ve yavaşça yukarı it. Parmağınızı göğsünün üzerine yerleştirirken hafif baskı kullandığınızdan emin olun. İşaret parmağını muhabbet kuşunun göğsüne yerleştirdiğinde çok güçlüysen, gerginleşebilir ve senden uzaklaşabilirler. Muhabbet kuşunuz ilk başta bu hareketi anlamayabilir ve uçup gidebilir. Sadece ona karşı sabırlı olun ve ne yapmasını istediğinizi anlayana kadar tekrar deneyin.
Muhabbet kuşunun göğsüne bastırırken sözlü bir ipucu olarak yavaşça 'adım at' demesi, parmağınıza basmaları gerektiğini anlamalarına yardımcı olabilir. Muhabbet kuşunuz tereddüt ediyorsa, parmağınıza basmalarını sağlamak için onları biraz darı kullanabilirsiniz.
4.Elini sabit tut
Muhabbet kuşunuz parmağınıza bastığında, elinizi mümkün olduğunca hareketsiz tutun. Muhabbet kuşu tünemiş olsa da, muhabbet kuşunuzun elini levrek olarak kullanmakta rahat etmesi biraz zaman alabilir. Parmağınızı levrek olarak kullanmanız için onu olumlu bir pürüzlendirme olarak ödüllendirin. Muhabbet kuşunuzun parmağınızı günde birkaç kez levrek olarak kullanmasını sağlayın ve her seferinde ödüllendirin.
5.Muhabbet kuşunuzu kafesten çıkarın
Artık muhabbet kuşunuzun elinize adım atmakta rahat olduğuna göre, şimdi onları kafeslerinden çıkarmak için pratik yapmanın zamanı geldi. Onları kafesten çıkarmak için yavaş hareketler ve rahatlatıcı bir ses kullanın. Muhabbet kuşunuz kafeslerini terk etmek konusunda çok isteksiz olabilir, çünkü bu onların rahatlık bölgesidir. Onları ikramlarla baştan çıkarmayı deneyebilirsiniz, ancak acele etmeyin.
Kafesten açık bir çıkış yolu oluşturmak (oyuncak, yemek ve su tepsisi yok) elinizi kafesten daha kolay geri almanıza yardımcı olur.
Muhabbet kuşunuzun uçup gitmesi ya da onu kafesten çıkardığınızda hemen kafeslerine geri uçması sorun değil. Muhabbet kuşunuz uçup giderse, kaçmayın ve kovalamayın. Muhabbet kuşunu kovalamak, onlara bir yırtıcı / av durumu gibi gelecek. Bir yerlere oturmalarını bekleyin ve sonra sakince onlara doğru yürü. Parmağınıza basmak için parmağınızı uzatın. Eğer muhabbet kuşu kafesine geri uçarsa, bir süre dinlenmelerine izin verin ve tekrar deneyin. Muhabbet kuşunuzun kafesinden çıkarılması ve parmağınızın üzerinde tutulması günlük olarak en az 1 hafta sürer, ancak daha uzun sürebilir. Sabırlı olun ve kafeslerinin dışına çıkarak rahatlıklarına devam edin. Muhabbet Kuşu Elle Alıştırma Eğitimi ayrıntılı yazı okumak için linkteki konuya bakabilirsiniz. Ayrıca Muhabbet Kuşu Omuza Alıştırma Eğitimi içinde bu yazıyı okuyabilirsiniz.
6.Parmağınızın üzerinde tünemiş olduklarında onlarla farklı odalara yürüyün
Muhabbet kuşu, parmaklarının kafeslerinin dışına çıkma konusunda rahat olduktan sonra, onları tanımadığınız odalara götürün. Banyo, muhabbet kuşu sahiplerinin kuşlarını alacağı ortak bir odadır. Muhabbet kuşunuzu hangi odaya götürürseniz götürün, aynaları ve pencereleri örtmek yararlı olacaktır, çünkü dikkat dağıtıcı olarak işlev görebilirler. Ayrıca, odanın temiz ve vantilatör veya diğer evcil hayvanlar gibi tehlikeler içermediğinden emin olun. Muhabbet kuşu parmağınızdan uçabilir çünkü yeni bir ortam. Bir kez daha, bunu yaparlarsa onları kovalamayın. Muhabbet kuşunuza farklı bir odada bir tedavi önermek, bu yeni odada daha rahat olmalarına yardımcı olabilir. Muhabbet kuşunuzu 15-20 dakika, günde birkaç kez, farklı bir odaya götürmeyi hedefleyin. Muhabbet kuşlarımıza taktığımız bileziklerini ne tür bilgi verileceğini ve renklerinin ne anlama geldiğini bu konuda anlatacağız. Özellikle üreticilerin derneklerine aldığı bu bilezikler yarışmaya katılmasını ve kuşun yaşımdan, üreticisinin bilgilerine kadar bir çok bilgi üzerinde yer alır.
Muhabbet Kuşu Konuşturma Eğitimi
Artık muhabbet kuşunuz Ele ve odaya alıştırma eğitimleri bitti ve muhabbet kuşumuza konuşturmayı öğretmek için eğitim başlamalıdır. Muhabbet kuşu konuşturma olayı belirli püf noktalar ve tekniklerle kolaydır. Muhabbet kuşları, çok sayıda sözcük ve sözcük grupları öğrenebilir. Muhabbet kuşu konuşma eğitimi önemlidir. Erkek ve dişi muhabbet kuşlarının ses tonları arasında fark olduğunu da bilmeliyiz. Erkekler çok farklı sesler çıkarabilmektedir, dişiler ise yüksek tonda cıvıltı şeklinde sese sahiptirler. Bu nedenle erkek muhabbet kuşları çok iyi konuşabilmektedirler. Bazı papağan türlerinin dişileri konuşmazlar ama çoğu türlerde, erkekler ve dişiler eşit olarak güzel konuşabilmektedirler. Bir kuş konuşmayı öğrenmeye başladığında çoğunlukla, mırıldanarak dilin tonlamalarını taklit eder. Kuşunuzun konuşmaya çalıştığını düşünüyorsanız bu girişimlerini övmelisiniz. Erkek muhabbet kuşu, çok sayıda yüksek ve/veya daha alçak sesler çıkardığında konuşmayı deniyor olabilir ve bu şekilde konuşmayı öğrenecektir. İlk başlarda neler olduğunu anlamak zordur, muhabbet kuşları çoğunlukla sakin oldukları ve dinlendikleri sürelerde lisan öğrenmektedirler.
Muhabbet kuşları, garip sesler çıkararak bıcırdadıklarında, kendi kendine söyleniyor hissi verdiklerinde öğrendikleri sesler ve sözcüklerle çalışma yaptıkları anlamı taşır. Çoğunlukla üzerinde fikir birliğine varılan konu muhabbet kuşu konuşma belirtilerinde ; konuşma isteklerinin, bizim, onlara öğretmeye çalıştığımız sözcükleri tekrarlamak değil, bizim ne dediğimizi anlama çalışmaları ve karşı tepki göstermeleri olduğudur.
Onun şu anda konuşuyor olması da mümkündür ama siz anlayamıyor olabilirsiniz. Birçok muhabbet kuşunun, insan kulakları için algılaması zor olan çok tiz ve hızlı bir sesi vardır. Yakından dikkatlice dinleyin (veya dinlemesi için tanıdığınız bir çocuktan yardım isteyin). Muhabbet kuşları sosyal kuşlardır ve papağanların, insan konuşmasını taklit etme isteklerinin nedeni, doğal ortamlarında diğer sürü üyelerinden grup dilini öğrenmelerindendir. Evlerimizde yaşayan bir papağan türü için ise sürünün anlamı, insanlar ve diğer evcil hayvanlardır yani bizlerin ve/veya diğer evcillerin çıkardığı sesler onlar için öğrenmek zorunda oldukları dil niteliği taşımaktadır. Yuvadan yeni yeme düşmüş, yem kırmayı öğrenmiş yavruların daha kolay öğrenmelerinin nedeni de artık ortamlarını paylaşan ve konuşanların yalnızca insanlar olmasındandır. Çok küçük olmaları ve başka kuş seslerini duymuyor olmaları , bizleri sürü üyesi olarak görmelerini sağlar. Artık bunu bildiğimize göre de şu sorunun da yanıtını öğrenmiş oluyoruz “Kuşum hiç ötmüyor, sesi çıkmadan oturuyor” Neden ötsün ki? Kiminle iletişim kuracak?. Ay olarak daha büyük kuşlar, önceden bulundukları ortamlarda başka kuşlardan doğal sesleri ve dolayısıyla iletişimi öğrendiklerinden, konuşma olarak nitelendirdiğimiz iletişim biçimine uyum sağlamaları uzun zaman almakta hatta çok daha büyük kuşlarda imkansız hale gelmektedir. Aynı uyum zorlukları, çok uzun süre yalnızca insanlarla yaşayan kuşların başka kuşlarla karşılaşmalarında, eşleştirilme girişimlerinde de ortaya çıkmaktadır.
Sonuç olarak; çok küçükken diğer kuşlardan ayrılarak eğitilmeye başlanan kuşlar, pek çok şeyi bizden öğrenirler ve bunlardan biri de konuşmadır.
Muhabbet Kuşu Eğitimi ve Bakımı Sırasında Yapılmaması Gereken Hatalar Videosu
Muhabbet kuşu almayı düşünenler veya evine almış olan insanların çoğu onlarla dost olmak isterler. Bu düşünce çerçevesinde ise muhabbet kuşu nasıl eğitilir konusunu düşünürler. Akıllara yavru muhabbet kuşu nasıl eğitilir, muhabbet kuşu ele alıştırma nasıl olur, dişi muhabbet kuşu eğitilir mi veya dişi muhabbet kuşu eğitimi nasıl olur gibi düşüncelerle dolar. Muhabbet kuşları bildiğimiz üzeri bir papağan türüdür. En büyük özelliği eğitim alabilmesi, evcilleşebilmesi ve konuşmasıdır. Eğitim konusu içinde merak edilenlerden en önemlilerinde biride konuşma eğitimidir. Bildiğimiz üzeri muhabbet kuşu yüzlerce kelime konuşabilirler. Eğitimi nasıl verileceğini öğrenirseniz onların konuşmalarını kolayca sağlayabilirsiniz. Kuşunuzu aldınız veya almak üzerisiniz değindiğimiz sorular aklınıza gelmiş ise kendinizi burada bulmuşsunuzdur. Hadi sizlerle bu yazıda muhabbet kuşu eğitimi nasıl verilir adım adım bunu inceleyelim.
Muhabbet Kuşu Aşama Aşama Eğitim Nasıl verilir ve Ele Alıştırma Eğitimi
Muhabbet Kuşu Eğitimi 1. Aşama: Eve Yeni Gelen Muhabbet Kuşu Eğitimi ve Kafes içi Eğitim Başlangıcı
1.Yeni eve gelen Muhabbet kuşunuzun ortamına uyum sağlamasına izin verin
Muhabbet kuşları, gergin ve panik hayvanlardır. Çevrelerinde sinirlendiklerinde onları evcilleştirmek etkili olmayacaktır. Muhabbet kuşunuzu yeni satın aldıysanız, yeni çevrelerine yerleşmeleri için yaklaşık 2 hafta verin. Bu süre zarfında yapacakları şeylerden biri de yiyecek ve su tabaklarını kafeslerine yerleştirmektir. Muhabbet kuşu mümkünse ayarlama süresi boyunca yoğun bir odaya yerleştirin. Her ne kadar bu üretken görünebilir gibi görünse de, onları yoğun bir odaya sokmak, insanları tehdit olarak değil arkadaş olarak görmeye alışmalarını sağlayacak. Ancak, muhabbet kuşlarının hassas işitmeye sahip olduğunu unutmayın; o nedenle odanın stresli bir yer olmadığından emin olun. Görülecek çok şey olmasına rağmen, dikkatli olun, müzik setinin yüksek olduğu gürültülü bir oda veya insanların gelip gitmesi nedeniyle taslakların olduğu bir oda değil. Kuşları boğmamak için hoş bir ortam olması gerekiyor.
2.Daha sonra Muhabbet kuşunun kafesini normal aktiviteler sırasında yanınıza yerleştirin
Muhabbet kuşunuzun size güvenmesi için, size yakın olmakta rahat olması gerekir. Bu konuda rahat etmesi için bir hafta bekleyin. TV izlemek ve okumak gibi rahatlatıcı aktiviteler yaparken, kafenizi yanınızda bulundurun. Kafesini sana yaklaştığında muhabbet kuşunla doğrudan etkileşime girmene gerek yok. Muhabbet kuşunun huzurunda rahat olması daha önemli.
3.Muhabbet kuşunuzla dokunmadan etkileşime geçin
Muhabbet kuşu senin yanında olmakta rahat olduğunda, onlarla daha sık etkileşimde bulunmak için çalışmaya başlayabilirsin. Endişelerini arttırmamak için hala çok sabırlı olmanız gerekir. Muhabbet kuşunuzla göz temasında bulunmamaya dikkat edin. Muhabbet kuşunun gözleri, av hayvanlarında yaygın olan kafalarının yanlarında bulunur. İnsanın gözleri kafanın önünde durduğu için doğrudan muhabbet kuşuna bakmak ona bir avcı olduğunuzu işaret eder − kesinlikle sizi bu şekilde görmesini istememelisiniz!
4.Elinizi kafesin dışına yerleştirin ve yatıştırıcı tonlarda muhabbet kuşunuzla konuşun
Bu şekilde, elinizi tehdit edici olmayan olarak görebilecekler; yatıştırıcı sesiniz kaygılarını azaltmaya yardımcı olacaktır. Muhabbet kuşuna, elinizin kafes dışında olması ile rahat etmesi için yaklaşık bir hafta süre verin.
5.Elini muhabbet kuşunun kafesine sokma zamanı
En önemli ve sabırlı olmanız gereken bölümdür. Bunu yaparken kafes kapısını yavaşça açın, böylece muhabbet kuşunuzu şaşırtmazsınız. Onlara veya kafesteki herhangi bir şeye dokunmaya çalışmayın. Amaç muhabbet kuşunun elinin fiziksel alanında olması ile rahat etmesini sağlamak. Bu konuda rahat etmesi bir hafta kadar sürebilir. Muhabbet kuşunuzun sizi ısırmasından korkuyorsanız, elinize bir havlu koyabilirsiniz.
6.Elinizi darı gibi bir sevdiği besinle ile kafesine koyunuz
Elinizi yavaşça muhabbet kuşunuza yaklaştırın ve muameleyi almak için size doğru yürüyeceklerini görün. Muhabbet kuşu korkarsa, donarsa veya kafenin başka bir yerine uçarsa, şaşırmayın veya cesareti kırmayın.
En az 3-5 seansta bunu yapın. Her seansta elinizi muhabbet kuşunuza yaklaştırın. Sonunda sana doğru yürüdüğünde ve tedaviyi elinden aldığında daha rahat olacaklar. Muhabbet kuşunun yemeğini ve suyunu değiştirmek için kafese her ulaştığınızda elinizde bir muamele olması, elinizle daha rahat olmalarını teşvik edecektir. Bu adım birkaç günden birkaç haftaya kadar sürebilir.
Muhabbet Kuşu Eğitimi 2. Aşama: Muhabbet Kuşu Elle Alıştırma, Kafes içi Eğitim ile Kafes Dışı Eğitimi
Muhabbet Kuşu Elle Alıştırma Eğitimi Videosu
1.Elini muhabbet kuşunun kafesine sok
Güvenini oluştururken kullandığınız aynı yavaş ve sabit hareketleri ve yatıştırıcı sesi kullanın. Muhabbet kuşunuzun bu noktada sizinle ve elinizle daha rahat olması gerekmesine rağmen, onları evcilleştirmede ilerleme kaydetmek için sürekli olarak onları tehdit etmemeniz gerekir. İşaret parmağınızı yavaşça çıkarın, muhabbet kuşunuzun basması için levrek görevi görür. Muhabbet kuşunuzun sizi ısırdığını düşünüyorsanız elinize bir havlu sürün.
2.İşaret parmağını muhabbet kuşuna yaklaştır
Bunu yavaşça yaptığından emin ol. Muhabbet kuşunuz, ona bir muamele vermek için elinizi yaklaştırdığınızdaki gibi tepki verebilir. Bu durumda, muhabbet kuşunun sakinleşmesini bekleyin, ardından tekrar deneyin. Muhabbet kuşunuz çok kızardı ve gergin görünüyorsa, günün ilerleyen saatlerine kadar beklemek veya başka bir günde tekrar denemek isteyebilirsiniz.
3.Muhabbet kuşunuzu parmağınıza basmaya teşvik edin
Muhabbet kuşu işaret parmağını ona yakın tutmakta rahat olduğunda, işaret parmağını göğsüne ayaklarının hemen üstüne koy ve yavaşça yukarı it. Parmağınızı göğsünün üzerine yerleştirirken hafif baskı kullandığınızdan emin olun. İşaret parmağını muhabbet kuşunun göğsüne yerleştirdiğinde çok güçlüysen, gerginleşebilir ve senden uzaklaşabilirler. Muhabbet kuşunuz ilk başta bu hareketi anlamayabilir ve uçup gidebilir. Sadece ona karşı sabırlı olun ve ne yapmasını istediğinizi anlayana kadar tekrar deneyin.
Muhabbet kuşunun göğsüne bastırırken sözlü bir ipucu olarak yavaşça 'adım at' demesi, parmağınıza basmaları gerektiğini anlamalarına yardımcı olabilir. Muhabbet kuşunuz tereddüt ediyorsa, parmağınıza basmalarını sağlamak için onları biraz darı kullanabilirsiniz.
4.Elini sabit tut
Muhabbet kuşunuz parmağınıza bastığında, elinizi mümkün olduğunca hareketsiz tutun. Muhabbet kuşu tünemiş olsa da, muhabbet kuşunuzun elini levrek olarak kullanmakta rahat etmesi biraz zaman alabilir. Parmağınızı levrek olarak kullanmanız için onu olumlu bir pürüzlendirme olarak ödüllendirin. Muhabbet kuşunuzun parmağınızı günde birkaç kez levrek olarak kullanmasını sağlayın ve her seferinde ödüllendirin.
5.Muhabbet kuşunuzu kafesten çıkarın
Artık muhabbet kuşunuzun elinize adım atmakta rahat olduğuna göre, şimdi onları kafeslerinden çıkarmak için pratik yapmanın zamanı geldi. Onları kafesten çıkarmak için yavaş hareketler ve rahatlatıcı bir ses kullanın. Muhabbet kuşunuz kafeslerini terk etmek konusunda çok isteksiz olabilir, çünkü bu onların rahatlık bölgesidir. Onları ikramlarla baştan çıkarmayı deneyebilirsiniz, ancak acele etmeyin.
Kafesten açık bir çıkış yolu oluşturmak (oyuncak, yemek ve su tepsisi yok) elinizi kafesten daha kolay geri almanıza yardımcı olur.
Muhabbet kuşunuzun uçup gitmesi ya da onu kafesten çıkardığınızda hemen kafeslerine geri uçması sorun değil. Muhabbet kuşunuz uçup giderse, kaçmayın ve kovalamayın. Muhabbet kuşunu kovalamak, onlara bir yırtıcı / av durumu gibi gelecek. Bir yerlere oturmalarını bekleyin ve sonra sakince onlara doğru yürü. Parmağınıza basmak için parmağınızı uzatın. Eğer muhabbet kuşu kafesine geri uçarsa, bir süre dinlenmelerine izin verin ve tekrar deneyin. Muhabbet kuşunuzun kafesinden çıkarılması ve parmağınızın üzerinde tutulması günlük olarak en az 1 hafta sürer, ancak daha uzun sürebilir. Sabırlı olun ve kafeslerinin dışına çıkarak rahatlıklarına devam edin. Muhabbet Kuşu Elle Alıştırma Eğitimi ayrıntılı yazı okumak için linkteki konuya bakabilirsiniz. Ayrıca Muhabbet Kuşu Omuza Alıştırma Eğitimi içinde bu yazıyı okuyabilirsiniz.
6.Parmağınızın üzerinde tünemiş olduklarında onlarla farklı odalara yürüyün
Muhabbet kuşu, parmaklarının kafeslerinin dışına çıkma konusunda rahat olduktan sonra, onları tanımadığınız odalara götürün. Banyo, muhabbet kuşu sahiplerinin kuşlarını alacağı ortak bir odadır. Muhabbet kuşunuzu hangi odaya götürürseniz götürün, aynaları ve pencereleri örtmek yararlı olacaktır, çünkü dikkat dağıtıcı olarak işlev görebilirler. Ayrıca, odanın temiz ve vantilatör veya diğer evcil hayvanlar gibi tehlikeler içermediğinden emin olun. Muhabbet kuşu parmağınızdan uçabilir çünkü yeni bir ortam. Bir kez daha, bunu yaparlarsa onları kovalamayın. Muhabbet kuşunuza farklı bir odada bir tedavi önermek, bu yeni odada daha rahat olmalarına yardımcı olabilir. Muhabbet kuşunuzu 15-20 dakika, günde birkaç kez, farklı bir odaya götürmeyi hedefleyin. Muhabbet kuşlarımıza taktığımız bileziklerini ne tür bilgi verileceğini ve renklerinin ne anlama geldiğini bu konuda anlatacağız. Özellikle üreticilerin derneklerine aldığı bu bilezikler yarışmaya katılmasını ve kuşun yaşımdan, üreticisinin bilgilerine kadar bir çok bilgi üzerinde yer alır.
Muhabbet Kuşu Konuşturma Eğitimi
Artık muhabbet kuşunuz Ele ve odaya alıştırma eğitimleri bitti ve muhabbet kuşumuza konuşturmayı öğretmek için eğitim başlamalıdır. Muhabbet kuşu konuşturma olayı belirli püf noktalar ve tekniklerle kolaydır. Muhabbet kuşları, çok sayıda sözcük ve sözcük grupları öğrenebilir. Muhabbet kuşu konuşma eğitimi önemlidir. Erkek ve dişi muhabbet kuşlarının ses tonları arasında fark olduğunu da bilmeliyiz. Erkekler çok farklı sesler çıkarabilmektedir, dişiler ise yüksek tonda cıvıltı şeklinde sese sahiptirler. Bu nedenle erkek muhabbet kuşları çok iyi konuşabilmektedirler. Bazı papağan türlerinin dişileri konuşmazlar ama çoğu türlerde, erkekler ve dişiler eşit olarak güzel konuşabilmektedirler. Bir kuş konuşmayı öğrenmeye başladığında çoğunlukla, mırıldanarak dilin tonlamalarını taklit eder. Kuşunuzun konuşmaya çalıştığını düşünüyorsanız bu girişimlerini övmelisiniz. Erkek muhabbet kuşu, çok sayıda yüksek ve/veya daha alçak sesler çıkardığında konuşmayı deniyor olabilir ve bu şekilde konuşmayı öğrenecektir. İlk başlarda neler olduğunu anlamak zordur, muhabbet kuşları çoğunlukla sakin oldukları ve dinlendikleri sürelerde lisan öğrenmektedirler.
Muhabbet kuşları, garip sesler çıkararak bıcırdadıklarında, kendi kendine söyleniyor hissi verdiklerinde öğrendikleri sesler ve sözcüklerle çalışma yaptıkları anlamı taşır. Çoğunlukla üzerinde fikir birliğine varılan konu muhabbet kuşu konuşma belirtilerinde ; konuşma isteklerinin, bizim, onlara öğretmeye çalıştığımız sözcükleri tekrarlamak değil, bizim ne dediğimizi anlama çalışmaları ve karşı tepki göstermeleri olduğudur.
Onun şu anda konuşuyor olması da mümkündür ama siz anlayamıyor olabilirsiniz. Birçok muhabbet kuşunun, insan kulakları için algılaması zor olan çok tiz ve hızlı bir sesi vardır. Yakından dikkatlice dinleyin (veya dinlemesi için tanıdığınız bir çocuktan yardım isteyin). Muhabbet kuşları sosyal kuşlardır ve papağanların, insan konuşmasını taklit etme isteklerinin nedeni, doğal ortamlarında diğer sürü üyelerinden grup dilini öğrenmelerindendir. Evlerimizde yaşayan bir papağan türü için ise sürünün anlamı, insanlar ve diğer evcil hayvanlardır yani bizlerin ve/veya diğer evcillerin çıkardığı sesler onlar için öğrenmek zorunda oldukları dil niteliği taşımaktadır. Yuvadan yeni yeme düşmüş, yem kırmayı öğrenmiş yavruların daha kolay öğrenmelerinin nedeni de artık ortamlarını paylaşan ve konuşanların yalnızca insanlar olmasındandır. Çok küçük olmaları ve başka kuş seslerini duymuyor olmaları , bizleri sürü üyesi olarak görmelerini sağlar. Artık bunu bildiğimize göre de şu sorunun da yanıtını öğrenmiş oluyoruz “Kuşum hiç ötmüyor, sesi çıkmadan oturuyor” Neden ötsün ki? Kiminle iletişim kuracak?. Ay olarak daha büyük kuşlar, önceden bulundukları ortamlarda başka kuşlardan doğal sesleri ve dolayısıyla iletişimi öğrendiklerinden, konuşma olarak nitelendirdiğimiz iletişim biçimine uyum sağlamaları uzun zaman almakta hatta çok daha büyük kuşlarda imkansız hale gelmektedir. Aynı uyum zorlukları, çok uzun süre yalnızca insanlarla yaşayan kuşların başka kuşlarla karşılaşmalarında, eşleştirilme girişimlerinde de ortaya çıkmaktadır.
Sonuç olarak; çok küçükken diğer kuşlardan ayrılarak eğitilmeye başlanan kuşlar, pek çok şeyi bizden öğrenirler ve bunlardan biri de konuşmadır.
Muhabbet Kuşu Eğitimi ve Bakımı Sırasında Yapılmaması Gereken Hatalar Videosu
Son düzenleme: