Neler yeni

Muhabbetkuslari.org Ailesine Hoş Geldiniz 👋

🇹🇷 Muhabbetkuslari.org Türkiye’nin en eski muhabbet kuşu ve kafes kuşları bilgi forumudur… Sizde kayıt ol butonuna tıklayarak. Üye olup, forumda soru sorup anında cevap alabilir ve paylaşımlar yapabilirsiniz. Hadi sende aileye katıl...

Muhabbet Kuşu Kanamalar Ve Yaralanmalar

Muhabbet Kuşu Kanama Nasıl Durdurulur ve Yaralanmalar için Tedavi Yöntemleri

Evlerinde muhabbet kuşu olsun, kanarya, sultan papağanı bakanlar ne kadar iyi bakarsa baksın, her zaman kuşlarının kanlı yaralandığı kazalar meydana gelebilir. Veya kuşlar kendi aralarında kavga edip birbirlerine zarar verirler. Muhabbet kuşlarında kanamalar meydana gelebilir. Hatta bazı kuşlar belirli durumlarda kendilerini yaralarlar. Bu tür olayların çirkin sonucu, çoğu durumda sahibinin müdahalesini gerektiren kanayan yaralardır. Bazı küçük yaralanmalar kanamayı kendiliğinden hızlı bir şekilde durdururken, bazılarında kanamanın sahibi veya veteriner tarafından durdurulması gerekir. Çirkin manzaraya rağmen kuş sahibinin sakin kalması ve bilinçli hareket edebilmesi önemlidir. Kişi ne kadar telaşlı ve panik halinde tepki verirse, yaralı kuşlar için durum o kadar stresli olur.
muhabbet-kuşu-kanama.jpg

Muhabbet kuşu, sultan papağanınız veya kanarya kuşunuz da kanın görülmesi birçok insan için son derece endişe verici ve rahatsız edicidir. Özellikle kuş kadar küçük bir canlının kanaması birçok sahibini korkutur. Hayvanlarının kan kaybından ölebileceğinden korkuyorlar. Gerçek şu ki, kuşların biz insanlara kıyasla çok daha az kanı var. Örneğin muhabbet kuşlarının vücutlarında sadece yaklaşık dört mililitre kan bulunur; karşılaştırma yapmak gerekirse: standart bir çay kaşığına yaklaşık beş mililitre sığar, bu da bir muhabbet kuşunun tüm kan miktarından yalnızca biraz daha fazladır. Ancak vakaların büyük çoğunluğunda kuşların kanaması o kadar fazla olmaz ki, kan kaybından anında ölüm riski ortaya çıkar. Örneğin, açık hava kuşhanelerinde tutulan kuşların geceleri kediler tarafından saldırıya uğradığı vakalar defalarca rapor edilmektedir. Kuşlar kafesin ızgarasında oturuyordu ve ev kedisi dışarıdan bacaklarını çekiyordu. Yırtık bir bacak önemli miktarda kanamaya neden olur, ancak çoğu durumda ağır yaralı kuşlar, bu arada kan kaybından ölmeden saatler sonra canlı olarak bulunur.

Bu nedenle kuşunuz kanama varsa panik yapmayın. Aslında birkaç damla kan, daha geniş bir alana sürüldüğünde ve yayıldığında son derece dramatik görünür. Birkaç damladan çok daha fazla kan olabileceğini düşünmek kolaydır. Son olarak bazı vakalarda kanamadan ölüme neden olabileceği unutulmamalıdır. Örneğin, iç organların etkilendiği ve vücuttaki büyük kan damarlarının yırtıldığı karın yaralanmalarında, etkilenen kuşun hayati tehlikesi vardır. Ayrıca bazı kuşlarda kanın pıhtılaşma bozuklukları vardır, dolayısıyla küçük yaralar bile onlar için tehlike oluşturabilir. Ancak bu bir kural değildir ve çoğu sahip, kuşlarında kanama yaşar. hayati tehlikesi olmayanlar. Ancak mümkün olduğu kadar çabuk durdurulmaları gerekir çünkü yaralı kuş ne kadar az kan kaybederse o kadar iyidir.


Yaralanmalar genellikle plansız meydana gelir ve hızlı müdahale gerekir. Böyle bir durumda, sahibinin kanamayı durdurmak için en önemli yardımcıları aramak için uzun süre harcaması iyi olmaz. Bu nedenle kuş sahibinin ecza dolabında her zaman kanamayı durduracak ürünlerin bulunması ve bunların uzun süre aramaya gerek kalmadan sadece birkaç adımda kullanılabilmesi büyük önem taşımaktadır . Steril kompresler genellikle küçük kanamaları durdurmak için yeterlidir.arabanın ilk yardım çantasından bildiğiniz gibi; bu tür kompresler eczanelerde mevcuttur. Böyle bir kompresi yaranın üzerine hafifçe bastırın ve kanamayı durdurmak için baskıyı birkaç dakika tutun. Bu arada: Eğer kompres hâlâ sıkı bir şekilde paketlenmişse ancak son kullanma tarihi geçmişse, kanamayı durdurmak için onu iki ila üç yıl sonra yine de kullanabilirsiniz. Son kullanma tarihi geçmiş steril bir yara pansumanı, örneğin son kullanma tarihi yakın zamanda geçmiş bir kompresi kullanmakta tereddüt eden birçok kişinin alternatif olarak kullanacağı bir kağıt mendilden genellikle önemli ölçüde daha temizdir.

Kanama orta derecede şiddetliyse ve durdurulması gerekiyorsa, çoğu durumda ıslak tıraştan sonra normalde kesiklerde kullanılan kan durdurucu kalemleri kullanabilirsiniz. Ne yazık ki yaranın yanmasına neden olurlar ki bu da kuşlar için rahatsızlık vericidir. Büyük ölçüde ağrısız olan diğer bir seçenek, kanamayı durdurucu süngerler (örneğin Gelaspon şeritleri veya benzeri) veya kanamayı durdurucu pamuk yünü (çeşitli üreticilerden temin edilebilir) kullanmaktır . Hemostatik tentürler de kullanılabilirKullanılacak. Bir zamanlar birçok veteriner hekim arasında popüler olan sıvı demir-3 klorür veya suda çözünen buna karşılık gelen toz, ne yazık ki artık Almanya'da bulunmuyor. Bu hemostatik ajanı hala elinizde bulunduruyorsanız veya yurt dışından satın aldıysanız, kullanırken demir-3-klorür çözeltisinin kuşunuzun mukozalarına, gözlerine ve sağlıklı cildine temas etmediğinden emin olun. Ürün çok yakıcıdır! Alternatif olarak veterinerinizden Lotagen solüsyonunu isteyebilirsiniz .

Sıvı hemostatik ajanların pamuklu çubuk kullanılarak küçük yaralara uygulanması en iyisidir. Aynı prensibe göre hemostatik pamuk kullanabilirsiniz; örneğin hemostatik süngerden küçük bir parça kesip bunu yaranın üzerine tam olarak bastırabilirsiniz. Bununla birlikte, örneğin dili kanıyorsa, bu tür süngerler hiçbir durumda kuşun gagasına yerleştirilmemelidir, çünkü hayvan çok kolay bir parçayı ısırıp yutabilir. Dil yaralanırsa, preparatın mukoza üzerinde kullanıma uygun olması ve kuş tarafından küçük miktarlarda yutulabilmesi koşuluyla, yukarıda açıklandığı gibi sıvı hemostatik maddeye batırılmış pamuklu çubuk kullanmalısınız. Bu bağlamda acilen sizi tedavi eden veteriner hekiminize başvurmalısınız. Örneğin bir kuş demir-3 klorürü yutarsa, bu madde yemek borusunda ve sindirim sisteminde ciddi yanıklara neden olabilir. Bu nedenle dil yaralanmalarında sıvı hemostatlar kullanılırken çok dikkatli olunmalıdır!

Diğer bir seçenek de insan hekimliğinde kullanıldığı gibi doku yapıştırıcısı kullanmaktır . Örneğin ameliyat yaralarının yapıştırılmasında kullanılır. Bu özel yapıştırıcıyı eczanelerden veya online mail order şirketlerinden temin edebilirsiniz. Ancak bir dezavantajı var: çok pahalı. Küçük miktarlar için bile, sağlayıcıya bağlı olarak satın alma sırasında üç haneli meblağların ödenmesi gerekmektedir. Doku yapıştırıcısı dil veya göz yaralanmalarında kullanılmamalı, sadece vücudun diğer dış kısımlarında kullanılmalıdır.

Kuşunuzda çok şiddetli kanamanız varsa ne yapmalısınız?

kanama ve yaralanma

Normalde bir kuşun kanamasını durduramıyorsanız onu hemen veterinere götürmelisiniz. Ancak kuş çok kısa bir süre içinde çok miktarda kan kaybederse, aşırı derecede zayıflar. Hayvanların sadece kan kaybı nedeniyle değil aynı zamanda yaranın neden olduğu şiddetli ağrı nedeniyle de şok yaşaması nadir değildir. Zayıf, kan kaybından ölmek üzere olan ve şoktaki bir kuşu veterinere götürürseniz yüksek risk altındadır. Ancak bu kadar ciddi şekilde yaralanmış bir hayvanı muayene ettirmemek aynı zamanda ölüm cezası da olabilir. Bu nedenle, hassas duruma rağmen, içerdiği risklere rağmen bazen veterinere nakil işleminin gerçekleştirilmesi gerekir.

Ağır yaralı bir kuşun barındırılması ve bakımı​

Ciddi şekilde yaralanmış bir kuşun durumu stabil hale gelinceye kadar, çok serin olmayan, sessiz bir yerde tek başına tutulmalıdır. 25 ila 30 °C arasındaki oda sıcaklığı idealdir. Kızılötesi karanlık yayıcı veya kırmızı ışıklı lamba ile ışınlama , önceden veterinere danışılmadan yapılmamalıdır çünkü ısı, yaralanmanın türüne bağlı olarak komplikasyonlara yol açabilir.

Yaralı kuşlar genellikle zayıftır ve bu nedenle başlangıçta parmaklıkları olmayan, yumuşak dolgulu zemine sahip küçük bir kafeste barındırılmalıdır. Bu nedenle, yaraları yeniden açabilecek zayıflamış bir kuşun düşmesini önlemek için sırıklar kullanılmamalıdır. Günde birkaç kez değiştirilmesi gereken döşeme malzemesinin üzerine temiz mutfak havluları yerleştirin. Bu, yaralı kuşun kendi dışkısı ve idrarıyla yatmak zorunda kalmasını önler. Böyle bir durumda hijyen son derece önemlidir.