Neler yeni

Muhabbetkuslari.org Ailesine Hoş Geldiniz 👋

🇹🇷 Muhabbetkuslari.org Türkiye’nin en eski muhabbet kuşu ve kafes kuşları bilgi forumudur… Sizde kayıt ol butonuna tıklayarak. Üye olup, forumda soru sorup anında cevap alabilir ve paylaşımlar yapabilirsiniz. Hadi sende aileye katıl...

Hastalık Muhabbet Kuşu, Kusar Gibi Yapması Ve İştahının Azalması

Hasta evcillee.

HavaSıcak

İspinoz Üye
Hepinize merhaba,

Kuşum muhabbet kuşu, dişi, 2 yaşında.

Hastalık 2 gün önce başladı, kuşum durgun görünüyordu. Tüy döneminde olduğu için son birkaç haftadır böyleydi. Ben de normal diye pek önemsemedim fakat yanına gittiğimde sanki gagasının içine bir şey takılmış gibi kafasını sağa sola sallayıp, sürtüp onu atmak istiyormuş gibi gözlemledim.

Yaklaşık 5 dakika boyunca da sürekli kusma sesi çıkardı. Sanki gagasının içinde bir sıvı varmış da onu ağzına getirip tekrar yutuyormuş gibi. Bunu çok eskiden de yapardı 4-5 ay önce ama 1-2 kere yapardı sonra yine uzun süre yapmazdı fakat bugün sürekli yaptı.

Nefes alırken de arada bir ses geliyor. Kursağına falan bir şey takılmış olma ihtimali var mı? Bir gözünü de kapatıyor kusma hareketini yaparken. Acı çektiği için mi?

Videolar ekledim kuşun durumuna dair. Sesi sona kadar açmanızı öneririm kuşun sesini duymak için.

Dışkısı:

IMG-20230830-103624.jpg

IMG-20230830-103642.jpg

IMG-20230830-103633.jpg

Düz dururken pek yapmıyor ama mesela tünekten tüneğe atlayınca, su içimce veya yemek yediğinde yapıyor, bu şekilde sık değil ama yine birkaç kez.

Ayağıyla da gagasını kaşıyıp duruyor, sonra hapşuruyor, yine videodaki gibi bir ses çıkıyor. Atmak istiyor gibi gagasında her ne varsa. Onu çekemedim. Cekebilirsem ekleyeceğim konuya.

Çok fena tüy dökmüş bugün. Kafesin altı, yer hep tüy doldu. Bu kadar ani hiç dökmemişti. Tüy dökümü etki eder mi kusma, iştah üzerine?

Çünkü ne hava akımına kapıldı, ne farklı bir yem, mama vs. yedi ne de strese girecek bir etki oldu. Tek faktör tüy dökümü. Tabii bakteri, parazit haricinde çevresel faktörlerden bahsediyorum.

İştahı da çok azaldı. Yem çok çok az yiyor, bugün neredeyse yemedi. Meyvelerle takviye yaptım.

Sorun ne olabilir?

Ronay

Yönetici
Kuşunuzda enfenksiyon var. Kursak mantarı olduğunu düşünüyorum eğer veteriner götürme imkanınız yoksa eczaneden mikostatin alıp her gün 1 damla ağızdan damlatın. 4 gün verdikten sonra dışkı ve durumu bize yazın. Tam 1 damla damlatın fazlası azı değil.

HavaSıcak

İspinoz Üye
Kuşunuzda enfenksiyon var. Kursak mantarı olduğunu düşünüyorum eğer veteriner götürme imkanınız yoksa eczaneden mikostatin alıp her gün 1 damla ağızdan damlatın. 4 gün verdikten sonra dışkı ve durumu bize yazın. Tam 1 damla damlatın fazlası azı değil.
Civarımdaki veterinerlere gittim ama kuşlardan anlamıyorlar, dışkı tahlili yapıp göndermişlerdi geçen seferde.

Enfeksiyon olduğundan kesin emin misiniz? Videoyu izlediniz mi? Kusma davranışını neden yapıyor onu anlamadım.

Son 1 aydır çok iyiydi dışkısı, son 3-4 günde bozulmaya başladı, bu tüy dökme mevzusu başladığı gün zaten ortaya çıktı kusma davranışı. İkisi beraber birbirine paralel ilerledi. %99 arada bir bağlantı var.

Ronay

Yönetici
Dışkı sağlıklı kuş dışkısı değil %100 kesin tahlil olmadan veteriner de konuşamaz. Ama ben kursak mantarından şüphelendim. Veteriner varsa o daha sağlıklı cevap verecektir. Yoksa ben gerekenleri düşüncemi söyledim size kalmış bir durum gerisi.

HavaSıcak

İspinoz Üye
Dışkı sağlıklı kuş dışkısı değil %100 kesin tahlil olmadan veteriner de konuşamaz. Ama ben kursak mantarından şüphelendim. Veteriner varsa o daha sağlıklı cevap verecektir. Yoksa ben gerekenleri düşüncemi söyledim size kalmış bir durum gerisi.
Kuşumun dışkısı düzeldi gibi gözüküyor. Ronay Ronay siz ne dersiniz?

IMG-20230905-131451.jpg

IMG-20230905-131438.jpg

HavaSıcak

İspinoz Üye
Düzelmiş gayet, tedaviyi uyguladınız galiba.
Uygulamadım, tüy dönemine girdiği ilk günlerde bu tür kötü dışkıları olduğunu gözlemledim. Birkaç sefer böyle oldu. O yüzden 3-4 gün ilaç vs. vermeden bakayım dedim, kendi kendine düzeldi.

Eski kuşlarımda en ufak dışkı bozukluğunda ilaç kullanma eğilimindeydim, bazılarını bu nedenle kaybettim; şimdi daha tedbirli davranıyorum.

Fakat kuşumun kusar gibi yapması devam ediyor, o geçmedi.

Sizce bunu herhangi bir hastalık yoksa neden yapıyor olabilir?

Ronay

Yönetici
Öncelikle tüy değişimde dışkı değişimi olmaz böyle bir literatür, bilimsel bilgi yok. Kuş tüyde bağışıklığı düşer hassas bir dönem bu durumda patojenler kuşta hastalık etkenleri gösterebilir. Bu sebepten dışkı değişimi oluşabilir. Tüy bitmeye yakın bağışıklık artması kaynaklı dışkı toparlanmış olabilir. Kuşta bir enfenksiyon var gibi duruyor. Tavsiyem her gün ağızdan 1 damla mikostatin verin 3 gün sonra gözlemleyin.