Neler yeni

Muhabbetkuslari.org Ailesine Hoş Geldiniz 👋

🇹🇷 Muhabbetkuslari.org Türkiye’nin en eski muhabbet kuşu ve kafes kuşları bilgi forumudur… Sizde kayıt ol butonuna tıklayarak. Üye olup, forumda soru sorup anında cevap alabilir ve paylaşımlar yapabilirsiniz. Hadi sende aileye katıl...

Muhabbet Kuşu Tüy Dökümünde Nasıl Beslenmeli

Ronay

Site Kurucusu
Katılım
1 Yıl 7 Ay
Mesajlar
1,984
Çözümler
151
Muhabbet Kuşu ve Kuşlarda Tüy Dökümü Döneminde Nasıl Beslenmeli ve Neler Verilmeli

Muhabbet kuşu, papağanlar, diğer kuşlar tüy dökümü hassas bir dönemdir. Tüy dökümünde hangi yiyecekler verilmeli ve ne yapılmalı konusu önemlidir. Kuş tüyü oluşumu, silikayı tüy döken bir kuşa yiyeceğiyle birlikte vererek en iyi şekilde desteklenebilir . Basitçe söylemek gerekirse, tüyler, oluşumu için kuşun vücudunun büyük miktarlarda silika da dahil olmak üzere çeşitli maddelere ihtiyaç duyduğu azgın maddelerden oluşur. Bu, örneğin yılan hıyarı olarak da bilinen hıyarda bulunur . Her tür kavun , kuş otu ve kılçıksız kavun da bu maddeyi içerir. Kılçıksız kavuz, özellikle kabuklarında çok fazla silisik asit içerir. Ama aynı zamanda darı, buğday ve yulaf önemli miktarda silika içerir. Tahıl, muhabbet kuşları gibi küçük evcil kuşlar için kuru olarak beslenemeyecek kadar sert olduğundan, tohum yemi yapmak ve kuşlara sunmak için kullanılması tavsiye edilir .

Brokoli, kuşların çok küçük miktarlarda ihtiyaç duyduğu - yani eser element olarak - çinko içerir.
Brokoli, kuşların çok küçük miktarlarda ihtiyaç duyduğu - yani eser element olarak - çinko içerir.

Ayrıca hayvanlar tüy dökme döneminde boynuz oluşumunda rol oynayan kükürt içeren amino asitlere ihtiyaç duyarlar. Buğday, hem kuru hem de ıslatılmış veya filizlenmiş önemli bir kükürt tedarikçisidir. Diğer kükürt kaynakları bezelye , kereviz , havuç ve rezenedir . İkincisi ayrıca vücuda tüy dökme sırasında da önemli olan sodyum sağlar. Tüy dökümü sırasında verilmesi gereken diğer önemli sebze türleri pazı ve pancardır (çiğ kök). Örneğin, önemli iyotu içerir ve diğer şeylerin yanı sıra brokolide çinko bulunur. Pek çok kuş çiğ brokoli çiçeğini sevmediği için bu sebzeler tuzsuz olarak kısa bir süre haşlandıktan sonra hayvanlara sunulabilir.Kuşlar günde sadece belirli bir miktarda taze yem tükettiğinden, tüy değiştirme aşamasında her gün farklı taze yiyecekler sunmak mantıklıdır, böylece gerekli tüm maddelerin kuşun vücuduna bir besin kaynağı veya başka bir kaynaktan ulaşması sağlanır.

Özel yem ve yem katkı maddeleri (yem katkı maddeleri)​

Evcil hayvan ticaretinde, eczanelerde ve süpermarketlerde, adlarına göre tüy dökme sırasında yardımcı olmak için kullanılabilecek çeşitli özel yemler sunulmaktadır. Bununla birlikte, bu yem maddeleri genellikle unlu mamuller ve şeker (bal veya dekstroz) ile karıştırılmış tahıl karışımlarıdır. Bu mamanın çoğu durumda zararı olmasa da hayvanlara pek faydası da olmuyor. Enerji vücuda şeker yoluyla girer, ancak bu tüy dökme desteğinin çoğu zaman besin açısından bir artısı yoktur. Bu nedenle, taze meyve ve sebzelerin yanı sıra doğal yem bitkileri ve diğer taze yiyeceklerin sunulması çok daha mantıklıdır.

Ancak kuşlarınız taze yemi reddeden, şişmiş veya filizlenmiş tahıllara dokunmayanlardansa, çeşitli yüksek kaliteli yem katkı maddelerinin kullanılması bir alternatiftir. Silika, eczanelerde ve eczanelerde toz halinde bulunur, tahıl yemi veya filizlerle karıştırılabilir. Lütfen sadece başka hiçbir katkı maddesi içermeyen saf silika müstahzarları satın alın. Silika dozajını veterinerinizle tartışın, çünkü her kuşun aynı miktara ihtiyacı yoktur.

Tarla At Kuyruğu (Equisetum arvense)
Tarla Atkuyruğu ( Equisetum arvense )
Atkuyruğu çayı ile silisik asit kürü yapılabilir . Bu çayı eczanelerden temin edebilirsiniz. Çok fazla demleyip biraz dekstroz veya balla tatlandırın ki kuşlarınız yesin. Sağlıklı kuşlara, yaklaşık 100 ml çay için maksimum bir seviye çay kaşığı dekstroz veya buna uygun olarak büyük miktarda bal verilir. Ancak, kuşlarınızda bir maya enfeksiyonu veya makrorabdiyoz varsa , çaya tatlandırıcı verilmemelidir. Hayvanlarınız kronik veya akut böbrek hastalığından muzdaripse, sadece çok küçük dozlarda bal ve glikoz kullanmalısınız, aksi takdirde zaten zayıflamış olan organ aşırı yüklenecektir.

Tabii ki kuşlarınıza taze tarla atkuyruğu ( Equisetum arvense ) da sunabilirsiniz , yeter ki yabani ortamdan toplayasınız ve böcek ilacı gibi kirleticilerle kirlenmemiş olsun ve onu diğer bitkilerden kesin olarak ayırabilesiniz.



Ek olarak, birçok durumda, kuşlar tüy dökerken içme suyuna sıvı bir gıda takviyesi eklemek mantıklıdır. Evcil hayvan dükkanlarından temin edilebilen pek çok takviye var, ancak bazıları temelde sadece "kuş multivitamin suyu" ve bu nedenle çok etkili değil. Lütfen bir kuş veterineri ile iletişime geçin ve yüksek kaliteli bir müstahzar tavsiye ettirin. Tahıl yeminin üzerine serpilen Korvimin veya AviConcept gibi ajanlar da veteriner hekimlerden temin edilebilir ve tüy dökümünü en iyi şekilde destekleyebilir.

Darı tilki kuyruğu muhabbet kuşları ve diğer süs kuşları arasında çok popülerdir ve tüy dökme sırasında enerji sağlar.

Muhabbet kuşları veya tüy dökme nedeniyle iştahları azalan ve kilo kaybeden diğer evcil kuşlara geçici olarak en sevdikleri yiyeceklerden daha fazla verilmelidir. Çoğu kuşta bu tilki kuyruğu darıdır . Çok yağlı olduğu söylense de. Ancak bu iddia gerçeği yansıtmamaktadır. Darı tilki kuyruğu, örneğin kenevir , nijer tohumu veya ayçiçeği tohumlarına göre çok daha az yağ içerir.. Ancak normal şartlar altında tam bir yem olarak uygun değildir çünkü kuşlar onu büyük miktarlarda tüketirler ve bu da sprey darıyı bir dereceye kadar sağlıksız hale getirir. Bununla birlikte, kuşların kilo alması gerekiyorsa, bu "aşırı yeme" etkisi geçici olarak faydalıdır, bu nedenle, hayvanların diğer yiyecekleri - ideal olarak yukarıda açıklananları - yemeleri koşuluyla, hayvanların birkaç gün canlarının istediğini yapmasına izin verilmelidir. Genel olarak, besin karışımı doğru olmalıdır, bu sadece tüy döken bir kuşun ağırlığını koruması meselesi değildir. Ve tabii ki hayvanların ağırlıklı olarak darı yemesi kalıcı bir durum haline gelmemeli. Diyet mümkün olduğunca çeşitli ve besleyici olmalıdır.