Neler yeni

Muhabbetkuslari.org Ailesine Hoş Geldiniz 👋

🇹🇷 Muhabbetkuslari.org Türkiye’nin en eski muhabbet kuşu ve kafes kuşları bilgi forumudur… Sizde kayıt ol butonuna 👆tıklayarak. Üye olup, forumda soru sorup anında cevap alabilir ve paylaşımlar yapabilirsiniz. Hadi sende aileye katıl.🔥

Muhabbet Kuşu ve Diğer Kuşlarda İç Parazit

Muhabbet Kuşu ve Diğer Kuşlarda İç Parazit

Kuşlarda İç parazit (Bağırsak Kurdu) Belirtileri ,Kuşlarda İç parazit (Bağırsak Kurdu) olmaması için önlemler , Kuşum İç parazit (Bağırsak Kurdu) oldu ne yapabilirim ,tedavisi :
Muhabbet kuşları , kanaryalar, papağanlar ,hint bülbülleri vb kuşlarda bağırsak kurtları görülebilen durumlardır. Bir gün eve geldiğinizde kuşunuzun dışkısında kurtlarla karşılaşabilir ve başlarda umursamazken sonraları artınca kuşunuzla alakalı sorun olduğunu düşünmeye başlarsınız.Genelde telaşa kapılan hobici muhabbet kuşumda bağırsak kurdu mu var veya kanaryamda bağırsak kurdu vb gibi beslediği kuş için korkmaya başlar.Bağırsaktaa yaşıyan bu iç parazitler kuşunuza zarar vermektedir.

1677871644582.png



Yuvarlak kurt (iç parazit) yumurtaları nemli bir iklimde uzun süre dayanıklı oldukları yerde tutulur. Isı, kuruluk ve doğrudan güneş ışığına maruz kalma, onları hızla yok eder.Bu yüzden genelde kafes tavanlarında dışkılardan dolayı az ışık gördüğünden uzun süre yumurtaları kalabilir.

İç parazit (Bağırsak kurdu) bulaşıcı mı ? Dİğer kuşlara iç parazit bulaşır mı ?
Kafeste iç parazit olan bir kuşunuz bulunur ise dışkısıya kafes ve kafes tabanına yayar kurt ve yumurtalarını, Kafesten veya kafesin zemininden yiyecek alırsa diğer aynı kafeste bulunan kuşlar, yumurtalar kolayca kuşların sindirim sistemine girebilir. Bağırsak içinde yumurtalar 35 mm uzunluğunda solucanlara dönüşür ve yumurta üretmeye başlar. Yumurtalar kuş dışkısı ile kuş kafesinin / kafesin dibine ulaşır ve böylece sürünün diğer kuşları için risk oluşturur.


1677871621687.png



Kuşumda iç parazit var mı ? İç parazit belirtileri nelerdir?
Yuvarlak solucanları olan bir enfeksiyondan muzdarip bir muhabbet kuşu,hint bülbülü,kanarya vb kuş zaman zaman ishal ve aşırı zayıflama ile tanınabilir. Hasta bir kuşun midesine daha yakından bakmak, ince deriden şişmiş bağırsak döngülerini ortaya çıkaracaktır. Ayrıca kolayca hissedilirler, sağlıklı bir kuşta yaygın olmayan bir şey. Özellikle ciddi vakalarda, solucanlar birbirine karıştığı için bir ileusa yol açabilir. Bu, kuşun çok kısa sürede ölümüne neden olacaktır. Hafif bir iç parazit bulaşmasında, kuşun merkezi sinir sisteminde sorunlara neden olur. Solucanlar muhabbet kuşu için toksik olan metabolitleri boşaltır. Zamanla, kuşun vücudu bu toksik maddelerle baş edemez ve sonuç olarak sinir sistemine zarar verir. Bu hasar nedeniyle, felç veya kafanın doğal olmayan bir dönüş hareketi meydana gelebilir.

İç parazitten kuşlarımızı nasıl koruruz

1)Kafesin düzenli temizliği ve dezenfektesi ile sağlıklı yaşam koşullarına sahip hale getirilmesi.
2)Ortamın düzenli havalandırması gerekir. Birikmiş kuş dışkılarından yayılan amonyak gazının kuşlarımız tarafından solunması çeşitli solunum yolu hastalıklarına ve iç parazitlerin yeniden vücuda alınmasına neden olabilmektedir.
3)Kuşların yerde yemlenmemesi, içine kuş dışkısı bulaşmayacak şekilde özel yemlik ve sulukların kullanılması.
4)Yemlik ve sulukların başka kuşların ve canlıların kullanımına açık olmaması.
5)Düzenli dış parazit kontrollerinin ve ilaçlamasının yapılması.
6)Kuşlarımıza verdiğimiz yemlerin taze ve temiz olmasına özen gösterilmesi, mümkünse güvenilirliği test edilmiş yem dükkânlarından sürekli alış veriş yapılması.
7)Yemlerimizin içerlerine başka canlıların giremeyeceği şekilde ağzı kapalı kaplarda saklanması.

Kuşlarda iç parazit (Kurt) Tedavisi
Kuşlarda karşılaşılan iç parazitlerin türlerine göre farklı ilaçlar kullanmak gerekmektedir. Levamisol, Piperazin, Oxybendazole, İvermectin, Fenbandazole, Albendazole, Mebendazole, Moxideksin, Niclosamid etken maddeli ilaçlar iç parazitlerle mücadelede kullanılmaktadır. Bu etken maddeler sadece parazitin kendisini öldürmekte yada etkisiz hale getirerek vücuttan dışarı atılmasını sağlamaktadır. Ancak bu ilaçlar parazitin yumurtalarını öldürmezler. Bu nedenle kuşlarımızın yeniden hastalanması olasıdır. Bu ilaçların tümü parazit yumurtalarının yeniden parazite dönüşeceği kuluçka süresi sonunda tekrar kullanılarak parazit riski azaltılmaya çalışılır. Yani ilk ilaç uygulamasından bir hafta 10 gün sonra tekrar ilaç uygulaması yapmak gerekir.

İç parazitte en çok kullanılan ilaçlar şunlardır;
SITRAKS 40 mg/5 ml 30 ml şurup (Levamizol)
ANDAZOL 200 mg/10 ml 60 ml şurup (Albendazol)

Benim tavsiye ilacım WORMİX ;
İç parazit için kullanılan etkili bir ilaçtır.

Kullanımı:
1 ölçek 5 gr 2 litre taze içme sularına karıştırınız. 4 ayda bir tek doz verilir. Not: Tek dozda çok etkilidir ancak 15 gün sonra bir doz daha vererek kıl kurtlarının kalan yumurtalarını da dökebilirsiniz.Tekli kuşa ise mercimek tanesi kadar suyuna katıp verilmelidir.

Not : Bu ilaçlar ve dozajlar veteriner hekim önerisi ve tecrübelerdendir. Lütfen kuşlarınızda ilk önce veteriner hekime götürün veya danışın danışmadan ilaç kullanmayınız.Ancak veterinere ulaşamayanlar için yazılmıştır.İlk öncelik her zaman profesyonellik ve veterinere başvurulmasıdır.
 

Benzer konular