Muhabbet Kuşu Yavruları Yumurtandan Çıktıktan Sonra Ne Yapmalıyım
Çift kuşu olan hobiciler ilk yumurtaları yuvada gördükten sonra heyecanla bekleyişe geçer. Bu süreç onlara çok uzun gelir genelde ama yumurtadan çıkış 18-19 günde tamamlanır. Muhabbet Kuşumun yumurtalarında yavrusu çıktı, kuşumun yuvasından sesler geliyor yavru mu çıktı. Peki muhabbet kuşumun yumurtasında yavrusu çıktıysa ne yapmalıyım ? Muhabbet kuşumun yavruları için neler yapabilirim gibi sorular cevap aranmaya başlar işte bu soruların cevaplarını bu yazımızda bakacağız.Muhabbet Kuşu Yavruları Ne zaman çıkar ?
Yumurta ortamın sıcaklığı ve nemine göre 18-22 gün arası çıkması gerekir. Nem oranı %60-65 arası olması sağlıklı yavrular çıkması için ideal koşuldur.
Muhabbet Kuşu Yuvadan cik vb Sesleri Geliyor. Yavruları Çıktı mı ?
Cik cik vb sesler genelde yavrunun çıktığına işarettir. Bazen yumurtadan çıkmak üzeri olan yumurtalarda da bu sesler gelebilir ama muhtemeldir ki yavrular çıktı ve artık size de işler düşmektedir. Zorlu ama tatlı süreç başlıyor demektir
Muhabbet Kuşumun Yavruları Çıktı Ne Yapmalıyım ? Neler Yapmam veya Yapmamam Gerekir ?
Muhabbet kuşu yavrusu yumurtadan çıktı yavru sesleri geldi hemen heyecan yapıp kuşlarınızı rahatsız etmeyiniz bu dönem stresli dönemdir. Bazı kuşlar aşırı stresli olurlar ve sürekli rahatsız etmeniz onların yavrularını dövmelerine ve beslememelerine yuvalarını terk etmesine bile sebep olabilir. Bu dönemde mümkün oldukça az rahatsız etmelisiniz. Ara ara özellikle anaçlar yuvada yokken kontroller yapmanız daha iyi olacaktır. Bu kontrollerde neler yapmalıyız ;
1)Kursakları boş mu dolu mu ?
Kursak dediğimiz gagalarının alt tarafında bulunan besin kesesidir. Bu bölge şişmiş ve sarımtıraklaşmışsa yavrular besleniyor demektir.
2)Yavruda yaralanma var mı ?
Vücudunda yaralanma kanama olup olmadığına özellikle tüylenme başladığında tüylerinde yolunmalar olup olmadığı ara ara kontrol edilmeli bazı anaçlarda tüy yolma sorunları olabilir.
3)Yavruların altına koyduğunuz talaş vb malzemeleri haftada bir alıp temizlemelisiniz.
4) Haşere kontrolü kırmızı akarlar var mı yok mu diye bakmalısınız.
5)Haftalık yavru sayısına göre 2 veya 3 kez yumurta maması yapmalısınız.
6)Günlük temiz su ve yem değişimi yapılmalıdır.
Not: Önemli olan nokta ara ara düzenli yuva kontrolleri yapmanız. Aşırı rahatsız etmemenizdir. Sularını ve yemlerini düzenli değiştirmelisiniz. Unutmayalım onlar artık başka canlara da bakıyor.