Neler yeni

Muhabbetkuslari.org Ailesine Hoş Geldiniz 👋

🇹🇷 Muhabbetkuslari.org Türkiye’nin en eski muhabbet kuşu ve kafes kuşları bilgi forumudur… Sizde kayıt ol butonuna tıklayarak. Üye olup, forumda soru sorup anında cevap alabilir ve paylaşımlar yapabilirsiniz. Hadi sende aileye katıl...

Acil Muhabbet Kuşum Alışmıyor

ACİL KONULARDA EKLENİR.

erinkaya83

İspinoz Üye
Merhaba umarım buradan yardım alabilirim. Şimdiden Çok teşekkrüler. Ben başta sürecimi anlatmak isterim. benim seneler senelr önce bir kulum vardı dişi bembeyaz ismi ponpon. kendisini bir petshoptan aldım ama orada kuş yoktu beyefendinin kuşu doğım yapmıştı bir dişi bir erkek . şans eseri bende ponponu dişiyi aldım. 1 ay bile dolmadan bana alıştı oyuncak almıştım o oyuncağa bağlanmıştı oyuncağını nereye koysam oraya ucuyordu bende oynatmaya başladım ve alıştı 1 ay sürmedi. ancak kendisini kaybettik baya zor bir süreç geçirdik. seneler seneler sonra tekrar almak istedim. bu sefer yine bir petshopa gittim bir dolu kuş vardı kafeslerde yavru dişi kuş istedim yine beyaz. aynı ilk kuşuma nasıl baktıysam o şekilde baktım ancak alışmadı. oyuncaklar darılar marullar kafeste beslemeler herşeyi denedim.3 ay denedim ama bayada saldırgandı. kuşçuya anlattım daha doğrusu petshopa (sadece kuş ve kuş ürünleri satıyor) geri getir başka bir tane vereyim dedi. Verdi bu sefer erkek bu yavru alışır dedi. kednisi yemyeşil yeşil zeytin dedik ona da cokta seviyoruz. yine 3 ay oldu yine herşeyi denedim yine alışmadı. ama bunun farkı su. kafes içinde ilk başta akşıp sonra elime geliyor. elimde darı yiyor marul yiyor. elimin üstünden yürüyerek kafes dışına çıkıp uçup avizeye konuyor. o kadar. asla ve asla daha sonra elime kafama koluma omzuma konmuyor. hatta avizenin yanına gidince kaçıp tekrar oraya konuyor. tekrar gidip daha yavru bir kuş almakta istemiyorum.3 ay oldu. bir tavsiyeniz var mı? bazıları cok fazla kuş ile büyüyen yavrularda bu sorun olur 40-45 günlük başka kuş görmemiş yavru alın diyor bu doğru mu? ne yapmalıyım başka neler denemeliyim? tavsiyelerinize cok ihtiyacım var . şimdiden teşekkürler.

Ronay

Yönetici
Merhaba, öncelikle yaşadığınız durumu çok iyi anlıyorum. 😊

Aslında burada en önemli nokta ilk kuşunuzla şimdiki kuşlarınızı kıyaslamamanız. Her muhabbet kuşunun karakteri farklıdır. Bazısı 2-3 haftada alışırken, bazısının güven kazanması 6 ayı hatta 1 yılı bulabiliyor.

Anlattıklarınıza göre bence kötü bir durumda değilsiniz. Çünkü kuşunuz:

• Kafes içinde elinize geliyor.
  • Elinizden dal darı ve marul yiyor.
  • Elinizin üzerinden yürüyerek dışarı çıkıyor.

Bunlar size güvendiğinin işaretleri. Sorun, henüz kafes dışında sizi tünek olarak görmemesi. Dışarı çıktığında avizeyi güvenli alan seçmiş.

Ben olsam şunları yapardım:

• Kafes dışında sadece dal darı ile ödüllendirirdim. Yani en sevdiği ödülü yalnızca size gelince alırdı.
  • Elinizi peşinden sürekli götürmezdim. Kovalandığını hissederse sizden uzaklaşır.
  • Günlük 15-20 dakikalık kısa çalışmalar yapardım. Sabırlı olmak burada en önemli konu.
  • İlk geldiğinde omuza veya ele zorla almaya çalışmazdım. Kendi isteğiyle gelmesini beklerdim.

“Çok kuşla büyüyen yavrular daha zor alışır.” düşüncesinde kısmen doğruluk payı var. Kalabalık üretim ortamında büyüyen kuşlar insanla daha az temas ettiği için ele alışmaları biraz daha uzun sürebiliyor. Ama bu, hiçbir zaman alışmayacakları anlamına gelmez.

Ben olsam sırf bu yüzden yeni bir kuş almazdım. Elinizden yem yiyen ve elinizden dışarı çıkan bir kuşta güzel bir temel oluşmuş. Biraz daha sabırla çalışırsanız zamanla omzunuza ve elinize de gelmeye başlayabilir.

Kısacası bence umut kesilecek bir durum yok. Sabırlı olun, onu zorlamayın ve güven ilişkisini yavaş yavaş güçlendirmeye devam edin. İnşallah ilerleyen süreçte çok daha sosyal bir kuş olacaktır. 😊

erinkaya83

İspinoz Üye
ilginiz için çok çok teşekkür ederim. hatta dün akşam süper bir olay oladı kafesinden çıkıp hafifçe koluma geldi bir müddet telefonumu izleyip gitti. şimdi sizin bu önerilerinizide deneyeceğim. bende hiç bırakmak istemiyorum cunku kafes içindeyken seslenip bana göbeğini bile sevdiriyor. sorunumuz sırf kafes dışı. ama sabırlı olacağım. cok teşekkürler. peki marul ve darı dışında hayır diyemeyeceği yiyecekler var mı onu cok cok cezbedecek. yumurta sarısı denedim burun kıvırdı. havuç elma denedim yine burun kıvırdı beyefendi.

erinkaya83

İspinoz Üye
muhabbet kuşum arrtık kafesten cıkıp elime konuyor. gerçekten mutluyum. ismi zeytin beyefendinin. en çok konduğu yerlere yılbaşı süsleri açtım. omzuma darı koydum telefonda da kuş sesleri açtım gelip elime konup kuşları izliyordu artık instagrama bakıyor :)). o kırmızı sis astığım yerlere konmuyor ucup kafesinin tepesine konuyor ilerleme kaydediyiyoruz.

Ronay

Yönetici
muhabbet kuşum arrtık kafesten cıkıp elime konuyor. gerçekten mutluyum. ismi zeytin beyefendinin. en çok konduğu yerlere yılbaşı süsleri açtım. omzuma darı koydum telefonda da kuş sesleri açtım gelip elime konup kuşları izliyordu artık instagrama bakıyor :)). o kırmızı sis astığım yerlere konmuyor ucup kafesinin tepesine konuyor ilerleme kaydediyiyoruz.
Merhabalar erin hanım, çok mutlu oldum :) Eğitime devam, ara ara fotolar ve gelişmelerden haberler bekleriz.

ezgimina

İspinoz Üye
merhaba. aynı dertten muzdaribim. 18 temmuzda 4 gün önce bir fıstık muhabbet kuşu aldık. ogünden beri kafesinde ve evin aynı yerinde duruyor. gündüzleri işteyim. ama akşam gittiğimde 10-15 dk da bir yanına sakin sakin gidip kafes içinde elimi bekletip biraz yanaşıyorum ona. bundan önce ölen bir kuşum vardı :( o bunun gibi çılgın değildi onu 3 gün sonra kafesten çıkartıp odaya alıştırabilmiştim .parmağıma gelmeye başlamıştı. ama bu fıstık tedirgin birazda ürkek. daldarıyA bile elimde sabit tutmama rağmen yanaşmıyor . yalnız şöyle bişey var . elimi kafese sokup bekletiyorum yavaş yavaş yaklaşıyorum hatta birkaç kez göğsünü sevebildim ama kasıldığını farkettim. kafes içindede kaçtığı zaman kovalamıyorum ama elimi kafesten çekmiyorum. sizce alışması uzun sürer mi ? yada hep böyle ürkek mi kalır ? böyle bi köşede kafes kuşu olarak kalcak diye korkuyorum

Ekli dosyalar

• WhatsApp Image 2026-07-20 at 15.35.12.jpeg
    WhatsApp Image 2026-07-20 at 15.35.12.jpeg
    345.1 KB · Görüntüleme: 18
  • WhatsApp Image 2026-07-20 at 15.27.56.jpeg
    WhatsApp Image 2026-07-20 at 15.27.56.jpeg
    332.7 KB · Görüntüleme: 32

Ronay

Yönetici
Merhabalar ezgimina ezgimina hanım, bu durum kuştan kuşa değişir nasıl ki bizlerin karakateri, mizacı varsa onlarında var. Bu yüzden dolayı bi numaralı kural sabır ve korkutmamaktır. Daldarı uzatın bekleyin sabırla sizden yesin son biraz güven başlayınca elinizi yavaş yaklaştırıp parmanığınıza gelmesini sağlayın bu eğitimler iyi gittikten 10-15 gün düzenli çalışın sonra yavaş yavaş kafes dışı eğitime başlayın size attığım linki inceleyiniz. İlerde de durumdan haberdar olmak isteriz.

ezgimina

İspinoz Üye
Merhabalar ezgimina ezgimina hanım, bu durum kuştan kuşa değişir nasıl ki bizlerin karakateri, mizacı varsa onlarında var. Bu yüzden dolayı bi numaralı kural sabır ve korkutmamaktır. Daldarı uzatın bekleyin sabırla sizden yesin son biraz güven başlayınca elinizi yavaş yaklaştırıp parmanığınıza gelmesini sağlayın bu eğitimler iyi gittikten 10-15 gün düzenli çalışın sonra yavaş yavaş kafes dışı eğitime başlayın size attığım linki inceleyiniz. İlerde de durumdan haberdar olmak isteriz.

daldarıyı uzatıyorum ama bana mısın demiyo. sadece duruyor öyle . bende 1-2 gün hiç uzatmayayım kendiimi iyice tanıtayım ona diye düşündüm. :( cevabınız için çok teşekkür ediyorum

Ronay

Yönetici
daldarıyı uzatıyorum ama bana mısın demiyo. sadece duruyor öyle . bende 1-2 gün hiç uzatmayayım kendiimi iyice tanıtayım ona diye düşündüm. :( cevabınız için çok teşekkür ediyorum
Biraz kafese asın tanışsın yesin sevsin sonra deneyin evet biraz yakınında sakince konuşabilir. Ara ara kafes elinizi düz koyup yaklaştırmadan sabır bekleyebilir. Korkulacak bir şey olmadığını fark ettirebilirsiniz. Sakın kovalamayın ve avuca almayın sabır sabır sabır her şey.

ezgimina

İspinoz Üye
Biraz kafese asın tanışsın yesin sevsin sonra deneyin evet biraz yakınında sakince konuşabilir. Ara ara kafes elinizi düz koyup yaklaştırmadan sabır bekleyebilir. Korkulacak bir şey olmadığını fark ettirebilirsiniz. Sakın kovalamayın ve avuca almayın sabır sabır sabır her şey.
çok teşekkür ediyorum . evet asla kovalamıyorum zorlamıyorum onu ..

Ronay

Yönetici
ezgimina ezgimina, İsterseniz yeni konu açın daha sağlıklı olur ordan devam edelim. Yorumlarımı yazayım. Teşekkürler anlayışınız için. :)

erinkaya83

İspinoz Üye
BİZ YAVAŞ YAVAŞ BAŞARIYOR GİBİYİZ DARISI SİZİN BAŞINIZA EZGİ HANIM :) BU DA BENİM YAKIŞIKLI YEŞİL ZEYTİNİM MAVİ YANAKLIM. BENİMDE SORUNUM KAFESTEKİ TÜL. ÇIKARMAK MI GEREKİR ONU AMA ONU CIKARIRSAK NE KOYABİLİRZ? SANIRIM AYAKLARI TAKILIYORMUŞ VE RİSKLİYMİŞ.

Ekli dosyalar

• IMG_9041.jpeg
    IMG_9041.jpeg
    1.5 MB · Görüntüleme: 18
  • IMG_9039.jpeg
    IMG_9039.jpeg
    1.3 MB · Görüntüleme: 11

Ronay

Yönetici
Merhaba erinkaya83 erinkaya83 hanım, maşallah başlamışsınız. Çok sevindim eğitime devam :) Ayrıca ne yaptığınızı biraz açıklarsanız diğer üyelere yön göstermiş olursunuz. Tül konusu biraz karışık bir olay biz önermiyoruz açıkçası tırnak kopma vb vakalar yaşanıyor. Bir yandan da çok fazla ev içi yem ve toz dağılması olmakta. Konunun özeti bu karar sizin, ben önermiyorum.

ezgimina

İspinoz Üye
BİZ YAVAŞ YAVAŞ BAŞARIYOR GİBİYİZ DARISI SİZİN BAŞINIZA EZGİ HANIM :) BU DA BENİM YAKIŞIKLI YEŞİL ZEYTİNİM MAVİ YANAKLIM. BENİMDE SORUNUM KAFESTEKİ TÜL. ÇIKARMAK MI GEREKİR ONU AMA ONU CIKARIRSAK NE KOYABİLİRZ? SANIRIM AYAKLARI TAKILIYORMUŞ VE RİSKLİYMİŞ.
yaaaaa çok sevindim bu görüntüyeeee :) gözünüz aydın. bizimde bugün 5.gün belki ben eski kuşlarımla kıyasladığım için çok hıuzlı adapte bekliyorumdur bilmiyorum ama alışmayacak diye çok korkuyorum. 3 ayda mı aştınız bunu nasıl oldu. mesela ben bugün ilk defa çıkardım kafesten ama neye uğradığını şaşırdı. kendisi çıkmak istedi. kapıyı açtık. bi o yana bir bu yana uçuyor. perdede asılı duruyo. etrafa bakıyo. kafesi uzattık gelmedi. kendi bulur mu kkafesini

erinkaya83

İspinoz Üye
bende aynen sizin yaşadığınızı yaşadım benim ilk kuşumun ismi pamuk dişiydi bembeyaz cok küçüktü 1 ay olmadan alışmıştı hem de ne oyuncuydu. gelip top atardı bana oynayalım diye. banyo yapmak istediğinde banyoya ucardı orda musluğu açardık öyle evcimendi. zeytini aldım herşeyi denedim olmadı. bende buraya yazdım hatta başka yavrumu alsam diye düşündüm. ama saolsunlar bana anlattılar. zaman gerekliymiş karakterleri farklıymış cidden öyle. bizim sanırım 3. yada 4. ayımız. aynen sizin gibi hafiften ele geliyordu ama böyle dışarda hiç gelmiyordu. hep aynı yere konuyordu. ben aynen önerildiği gibi darıyı sırf ödül diye kullandım. her akşam cok fazla konuşmaya başladım hala konusuyorum sabah akşam yanına oturup bir ton konusuyorum hahahhaah zavallımın kafasıda şişiyor olabilir. sonra bana göbeğini sevdirmeye başladı kafes dısından kendi içinde göbeğini kafese dayatıp sevdirdi. sonra omzuma darı koydum birde evrakta sahtecilik yaptım şöyle ki telefonda muhabbet kuşu videolara açtım o şekilde gelmeye başladı. şimdi beyefendi telefonda instagramda geziniyor. tanımadığımız herkese like atıyoruz gagasıyla hahahhahaha. :)))) ama hala biraz mesafesi var mesela kendiliğinden gelmiyor anca elime telefın almam gerek ama sanırım bu da zamanla düzelecek :)

ezgimina

İspinoz Üye
bende aynen sizin yaşadığınızı yaşadım benim ilk kuşumun ismi pamuk dişiydi bembeyaz cok küçüktü 1 ay olmadan alışmıştı hem de ne oyuncuydu. gelip top atardı bana oynayalım diye. banyo yapmak istediğinde banyoya ucardı orda musluğu açardık öyle evcimendi. zeytini aldım herşeyi denedim olmadı. bende buraya yazdım hatta başka yavrumu alsam diye düşündüm. ama saolsunlar bana anlattılar. zaman gerekliymiş karakterleri farklıymış cidden öyle. bizim sanırım 3. yada 4. ayımız. aynen sizin gibi hafiften ele geliyordu ama böyle dışarda hiç gelmiyordu. hep aynı yere konuyordu. ben aynen önerildiği gibi darıyı sırf ödül diye kullandım. her akşam cok fazla konuşmaya başladım hala konusuyorum sabah akşam yanına oturup bir ton konusuyorum hahahhaah zavallımın kafasıda şişiyor olabilir. sonra bana göbeğini sevdirmeye başladı kafes dısından kendi içinde göbeğini kafese dayatıp sevdirdi. sonra omzuma darı koydum birde evrakta sahtecilik yaptım şöyle ki telefonda muhabbet kuşu videolara açtım o şekilde gelmeye başladı. şimdi beyefendi telefonda instagramda geziniyor. tanımadığımız herkese like atıyoruz gagasıyla hahahhahaha. :)))) ama hala biraz mesafesi var mesela kendiliğinden gelmiyor anca elime telefın almam gerek ama sanırım bu da zamanla düzelecek :)
bence telefonsuzda alışacak sizinki . çok güzel ya tebrik ederim insan arkadaş olsun ses olsun istiyor.bıcır bıcır yürüsün uçsun istiyor.
zaman diyelim napalım :)