Neler yeni

Muhabbetkuslari.org Ailesine Hoş Geldiniz 👋

🇹🇷 Muhabbetkuslari.org Türkiye’nin en eski muhabbet kuşu ve kafes kuşları bilgi forumudur… Sizde kayıt ol butonuna tıklayarak. Üye olup, forumda soru sorup anında cevap alabilir ve paylaşımlar yapabilirsiniz. Hadi sende aileye katıl...

Soru Muhabbet Kusum Hasta Mi Ve Depresyona Girer Mi?

Xayah

Forpus Üye
Merhaba cok uzun yazdim musait bi zamanda okuyun lutfen kusura bakmayin tek bi konuda hepsini toplamak istedim 🥺🥺

Dun canim kusum öldu ve ben 1 hafta gibi bi sure once yanina disi almistim. Disimi bana verirken oncelerinde hasta verdikleri icin cok dikkat ettiler. Alindiginda da cok isiriyodu acitarayk isiriyordu geldiginden beri oyle disi oldugu icin diye dusundum. Benim kusum dun olmeden once gercekten cok hastaydi ceyranda kalmisti ishaldi halsizdi artik ucamiyordu. Sadece ishal ilaci verilmisti isadur ama ise yaramadi ona baska ilac almaya gittigimde can verdi 😔

Sima hastayken ona aldigim kus yani xayah hep simanin yaninda duruyodu sima ona yaslaniyordu ve xayah disi olmasina ragmen kendinden buyuk sima'ya yem kusup besliyodu ikisi de saglikliyken hep sima besliyodu. Cok ilestisim halindeydiler sima hep onun yanina gidiyordu opusuyorlardi. Her 1 saatte kafes temizligi yapiyordum.

Xayaha gelirsek geldiginden beri cok korkak hep durgun yanina yaklasinca korkup kafeste ucuyor. Birazdan yeni kafes ve yeni esyalar alicam ona daha rahat ucmasi icin. Ama hep durgun korkak. Cok nadir tuylerini kabartarak oturuyor her yanina gittigimde dimdik sadece duruyor geceleri de oyle, ne kadar uyuyo bilmiyorum. Yeni geldigi icin oldugunu dusunuyorum alismasi zaman alabilir. Ama sima'dan hastalik kapmis olma ihtimali de var ve eger hasta olursa anlayamayabilirim cunku zaten durgun bir kus. Eve ciktiginda duvarlara carpiyor daha yerleri bilmedigi icin. Ucabiliyor yani sorun yok bir sure kafesten cikarmamakta fayda var.

Kakasina baktigimda tam olarak ishal degil de yumusak gorunumlu ve islak oldugunu fark ettim kendisine yapismis da vardi onu kolonyasiz mendille temizledim. Ona yapismis olanin fotografini cektim gece yapmis ve islakligi gitmis olabilir cunku kafesin altindakiler oyleydi. Hep durgun kafesin icindeki oyuncaklarla ilgilenmiyor gaga taslariyla ilgilenmiyor cok nadir yemek yedigini gordum su ictigini hic gormedim ama islak kakasina bakilirsa iciyor.

Simdi ilk sorum 1 haftalik baktigi hasta erkek esi öldugu icin depresyona girer mi? Cunku ben yanina es almama taraftariyim bakimini yaparim bakimi benim icin sorun degil ama ikisi arasinda problemler olmasi salgin hastaliklar dolayisiyla ve sima'm oldugu icin tek bakmak istiyorum zaten evde hic tek kalmaz ben evden cok fazla cikmiyorum ciktigimda da tek kalma ihtimali yok.

Hareketli oldugu zamanlar gunde max 1 saate ciksa da yarasa gibi tavandan asagi saliyor kendini, gece tellerde uyuyor.Deli. Ters de duruyor ters uyuyor. Biraksam 2 saat boyunca perdede asili durabilir. Kendi tellerinde de ayni sekilde. Yukari tarafta ahsap tunek de var 😭

Bir de kendisine yapismis olanin fotografini ekliyorum islaklik dedigim gibi farkli olabilir normalde yapismisti zaten. Ishal ihtimali var mi veya baska bir hastalik gerekirse bir daha yaptiginda ekleyebilirim fotografini. Kusun kendi fotografini da ekliyorum zaten (tuylerini saliyor bazen ayaklari gorunmuyor ama kabarmiyor da) neredeyse her zaman ayni pozisyonda ayni sekil duruyor sadece. Ozellikle geceleri😔

Ekli dosyalar

• IMG_20230818_121228.jpg
    IMG_20230818_121228.jpg
    2.2 MB · Görüntüleme: 54
  • IMG_20230818_114901.jpg
    IMG_20230818_114901.jpg
    1.4 MB · Görüntüleme: 9
  • IMG_20230818_114855.jpg
    IMG_20230818_114855.jpg
    1.4 MB · Görüntüleme: 10

Soru Muhabbet Kusum Hasta Mi Ve Depresyona Girer Mi?

Merhaba aramıza hoşgeldiniz yanlış anlaşılma olmaması adına sima ve xayah olarak iki kuşunuz var sima vefat etti (başınız sağolsun geçmiş olsun) xayah kaldı. Onda hastalık var mı diye endişeniz var yanına kuş almaya gerek var mı diye soruyorsunuz. Yanlışım varsa düzeltin lütfen :). Dışkıda biraz bozukluk var ama eve geleli daha 1 hafta olmuş ve tek kalmış stres sebebiyle olabilir. Yem yiyor mu. Akıllı yemlik kullanmıyorsanız kabuk birikmesine bakarak anlayabilirsiniz. Bu arada yabani bir kuşsa imkan varsa eş alsanız daha iyi olur. Evcil kuşlar bizimle sosyalleşebilir ama yetiskin yeni bir kuş için bu zor bir durum ama. Almadınız diyede ölmez

Taha

Yönetici
Merhaba aramıza hoşgeldiniz yanlış anlaşılma olmaması adına sima ve xayah olarak iki kuşunuz var sima vefat etti (başınız sağolsun geçmiş olsun) xayah kaldı. Onda hastalık var mı diye endişeniz var yanına kuş almaya gerek var mı diye soruyorsunuz. Yanlışım varsa düzeltin lütfen :). Dışkıda biraz bozukluk var ama eve geleli daha 1 hafta olmuş ve tek kalmış stres sebebiyle olabilir. Yem yiyor mu. Akıllı yemlik kullanmıyorsanız kabuk birikmesine bakarak anlayabilirsiniz. Bu arada yabani bir kuşsa imkan varsa eş alsanız daha iyi olur. Evcil kuşlar bizimle sosyalleşebilir ama yetiskin yeni bir kuş için bu zor bir durum ama. Almadınız diyede ölmez

Çözüm

Xayah

Forpus Üye
Evet dogru anlamissiniztesekkur ederim 🥺

Yem yiyor yerken bi kafasini kaldirip bizi izliyor geri yiyor yani hizli hareketlerle yiyor odada 2-3 kisi varsa. Eger tek ben varsam normal bi sekilde yiyor. Dal darini kosulsuz ne olursa olsun catur cutur yiyor. Diskisinin duzeldigini fark ettim artik alt tarafina da yapismis diski bulmuyorum. Ben aldigimda bana daha cok kucuk 3 aylik oldugunu ve disi oldugu icin baslarda cok acitarak isirip korkak davranacagi soylendi. Gercekten de cok acitarak isiriyor. Ben pc basinda oldugumdan xayah da hep koltugumun arkasinda durdugundan alisir diye dusunuyorum, Sima da boyleydi hep cok korkuyordu ama iste son gunlerinde dibimden ayrilmadi 😔

Simdi problemler cok da degimedi Xayah Sima bizimleyken sadece onunla ilgilendigi icin cok durgundu. Simdi hareketli hep disari cikmak istiyor cikti mi perdeden inmiyor kafesinin tepesinde oturup benimle sarki dinliyor. Ama hayvan bir kere durdu mu bi daha kipirdamiyor oldugu yerde sabit bi sekilde yuzume bakiyor cok korkunc gercekten. Fotograftaki gibi ayni o sekilde duruyor. Sonra tunekte sag sol hareketini cok yapiyor kapisi acik olmasina cikabilecek olmasina ragmen. Ikide bir yarasa gibi tepeden kendini sarkitiyor yuzume bakiyor.
Odadan ben ayrildigimda bagirmaya basliyor sesi de cirtlak ve cok gür geri bagiriyorum o daha cok bagiriyor ama odaya geldigimde susuyor. 🧙🏻 Bana o kadar guvenine ragmen yaklastigimda kaciyor ele alistirmak icin ugrasicam ona zarar vermeden ve uzmeden sizce bu onun rahatligi ile en kolay nasil olur 🧙🏻

Bir de Xayah benim guzel kusum oldugu icin evde bakimini derdini tek ben ustlendim. Yani ben neredeysem Xayah da orada kafesi geceleri kendi odama getiriyorum,yani yer degisikligi oluyor ki usttunu ortuyorum ceyransiz yerde (Sima'ma olanin aynisi olmasin😔 Bir de minik, turuncu los isik yayan lambam var cok ufak ve ortunun ustune koyuyorum gece zifiri karanliktan korkmamasi icin. Hayvan asla kafasini geri atarak uyumuyor dimdik uyuyor. O yuzden bir korkusu varsa diye koymak istedim sizce uykusuna engel olur mu?

Simdi guzel kusumun (kesinlikle kiz oldugunu soyledikleri ve inanmak zorunda kaldigim cunku elimde delik var) yasini merak ediyorum onlar da tahmin ettiklerini soylemislerdi 2-3 aylik demislerdi. Simaya gore uzun ve ince duruyor Xayah ama sima biraz obezdi 🥺 Gozlerinin etrafinda yetiskinleede bulunan goz kapagi daha yok. Siz yetiskin yeni bir kus dediniz diye soruyorum yetiskin gibi mi duruyor. Cidden bebek olarak verdiler ve bebek oldugu icin kendime alistirma, egitme ve bana guvenini saglama konusunda icim rahatti 😭

Taha

Yönetici
Evet dogru anlamissiniztesekkur ederim 🥺

Yem yiyor yerken bi kafasini kaldirip bizi izliyor geri yiyor yani hizli hareketlerle yiyor odada 2-3 kisi varsa. Eger tek ben varsam normal bi sekilde yiyor. Dal darini kosulsuz ne olursa olsun catur cutur yiyor. Diskisinin duzeldigini fark ettim artik alt tarafina da yapismis diski bulmuyorum. Ben aldigimda bana daha cok kucuk 3 aylik oldugunu ve disi oldugu icin baslarda cok acitarak isirip korkak davranacagi soylendi. Gercekten de cok acitarak isiriyor. Ben pc basinda oldugumdan xayah da hep koltugumun arkasinda durdugundan alisir diye dusunuyorum, Sima da boyleydi hep cok korkuyordu ama iste son gunlerinde dibimden ayrilmadi 😔

Simdi problemler cok da degimedi Xayah Sima bizimleyken sadece onunla ilgilendigi icin cok durgundu. Simdi hareketli hep disari cikmak istiyor cikti mi perdeden inmiyor kafesinin tepesinde oturup benimle sarki dinliyor. Ama hayvan bir kere durdu mu bi daha kipirdamiyor oldugu yerde sabit bi sekilde yuzume bakiyor cok korkunc gercekten. Fotograftaki gibi ayni o sekilde duruyor. Sonra tunekte sag sol hareketini cok yapiyor kapisi acik olmasina cikabilecek olmasina ragmen. Ikide bir yarasa gibi tepeden kendini sarkitiyor yuzume bakiyor.
Odadan ben ayrildigimda bagirmaya basliyor sesi de cirtlak ve cok gür geri bagiriyorum o daha cok bagiriyor ama odaya geldigimde susuyor. 🧙🏻 Bana o kadar guvenine ragmen yaklastigimda kaciyor ele alistirmak icin ugrasicam ona zarar vermeden ve uzmeden sizce bu onun rahatligi ile en kolay nasil olur 🧙🏻

Bir de Xayah benim guzel kusum oldugu icin evde bakimini derdini tek ben ustlendim. Yani ben neredeysem Xayah da orada kafesi geceleri kendi odama getiriyorum,yani yer degisikligi oluyor ki usttunu ortuyorum ceyransiz yerde (Sima'ma olanin aynisi olmasin😔 Bir de minik, turuncu los isik yayan lambam var cok ufak ve ortunun ustune koyuyorum gece zifiri karanliktan korkmamasi icin. Hayvan asla kafasini geri atarak uyumuyor dimdik uyuyor. O yuzden bir korkusu varsa diye koymak istedim sizce uykusuna engel olur mu?

Simdi guzel kusumun (kesinlikle kiz oldugunu soyledikleri ve inanmak zorunda kaldigim cunku elimde delik var) yasini merak ediyorum onlar da tahmin ettiklerini soylemislerdi 2-3 aylik demislerdi. Simaya gore uzun ve ince duruyor Xayah ama sima biraz obezdi 🥺 Gozlerinin etrafinda yetiskinleede bulunan goz kapagi daha yok. Siz yetiskin yeni bir kus dediniz diye soruyorum yetiskin gibi mi duruyor. Cidden bebek olarak verdiler ve bebek oldugu icin kendime alistirma, egitme ve bana guvenini saglama konusunda icim rahatti 😭
Yetişkin lafım biraz yanlış bir tabir olmuş. Yeni yavru değil ama genç kuş Max 3 aylık olabilir. Alıştırmak için uygun. Kafesi sabit kalsın sürekli taşımayın bu alışmayı zorlaştırır. Size alışacak gibi duruyor dedikleriniz kadarıyla. Umudunuzu yitirmeyin. Zor olabilir ama sizin sevginiz ve ilginizle kısa sürede alışacaktır. Kafeste yaptığı davranışlar ortama alışmadığı için , kimi zaman stres kimi zaman şımarıklıktandır. Düzelecektir zamanla :)

Xayah

Forpus Üye
Yetişkin lafım biraz yanlış bir tabir olmuş. Yeni yavru değil ama genç kuş Max 3 aylık olabilir. Alıştırmak için uygun. Kafesi sabit kalsın sürekli taşımayın bu alışmayı zorlaştırır. Size alışacak gibi duruyor dedikleriniz kadarıyla. Umudunuzu yitirmeyin. Zor olabilir ama sizin sevginiz ve ilginizle kısa sürede alışacaktır. Kafeste yaptığı davranışlar ortama alışmadığı için , kimi zaman stres kimi zaman şımarıklıktandır. Düzelecektir zamanla :)

Cok tesekkur ederim icimi rahatlattiniz 💕 Yeni konu acmak yerine buradan devam etsem sorun olmaz umarim. Burnunda bir gariplik fark ettim mantara benziyor gagasinda da problem var gibi gorunuyor. Fotograflarda ne kadar net bilmiyorum ama burnu ve gagasi arasinda ten rengi ince cizgi kabuk var gibi. Gagasi da kirilmis ve ustte kabuk var gibi duruyor. Gaga mantari hediye etmisti bana petshopum onceden 2 hafta gibi. Sizce onu kullanmali miyim? Eger mantar degil baska bir seyse zarar verir mi.
Ayrica kesin disi olarak verilen kusum disi mi sizden de duyup rahatliyim istiyorum 🥺🎏

Ekli dosyalar

• IMG_20230821_002138.jpg
    IMG_20230821_002138.jpg
    245 KB · Görüntüleme: 6
  • IMG_20230821_002123.jpg
    IMG_20230821_002123.jpg
    583.1 KB · Görüntüleme: 6