Neler yeni

Muhabbetkuslari.org Ailesine Hoş Geldiniz 👋

🇹🇷 Muhabbetkuslari.org Türkiye’nin en eski muhabbet kuşu ve kafes kuşları bilgi forumudur… Sizde kayıt ol butonuna tıklayarak. Üye olup, forumda soru sorup anında cevap alabilir ve paylaşımlar yapabilirsiniz. Hadi sende aileye katıl...

Ronay

Yönetici
Muhabbet Kuşunda Bit Olduğunu Nasıl Anlarız

Muhabbet kuşlarında en sık rastlanan sorunlardan biri de bit konusudur. Kuş sahipleri bu durumdan çok endişelenirler ve muhabbet kuşunda bit olduğunu nasıl anlarız? veya kuşum bitlendi mi? sorusu ile sık karşılaşırız. Peki bitlenen muhabbet kuşu nasıl davranışlar yapar, bitlenen kuş çok kaşınır mı? vb bir çok hareketinden kuşun bitlendiğini nasıl anlarız. Bu yazıda bunu inceleyelim. Muhabbet kuşları bazen iç veya dış parazitlerin kurbanı olurlar. Bunlardan keneler gibi bazılarını kuşu elinize aldığınızda kolayca fark edebilirsiniz. Akarlar gibi diğerleri ise ancak varlıkları konakçı kuşu etkilemeye başladığında (örneğin tüy kaybıyla) belirgin hale gelir. Bir muhabbet kuşunun bitlendiğini: kanat tüylerini inceleyerek, kafesin tabanı ve altına beyaz örtü akşam atıp sabah erken saate inceleyerek veya tünek ve suluk köşelerini inceleyerek anlayabilirsiniz. Bitlenen muhabbet kuşu kafeste huzursuz olur, sürekli kaşınır, zamanla halsizleşir, gece çırpınmaları yaşayabilir bunlara bakarak bit belirtileri olduğunu anlayabilirsiniz. Bu durumda ilaçlama şarttır. Bir veteriner, bitleri bir temas kimyasalıyla tedavi edebilecektir. Ne yazık ki, eğer kuşlarınızdan birinde bu hastalık varsa, muhtemelen tüm sürüye bulaşmıştır.

Muhabbet kuşunda Bit olup olmadığı nasıl anlaşılır
1. Kaşınmayı var mı yok mu inceleyelin:
Kaşınma günlük tüy düzeltmelerde olabilir ama bu aşırı ve sert bir hal almış ise.
2. Kanat teleklerini inceleme: Kanat teleklerinde ince ince siyah çizgiler şeklinde kedini gösterir. Altta resmini ekledim. Bu tüy bitidir.
1709066338311.png
bitler.jpg

3. Beyaz örtü örtme: Beyaz örtü ile koyu renkli akarları, bitleri rahatlıkla fark edersiniz.
4. Suluk, tünek, yuvalık ve yemlik aralarına dikkat edilmeli, incelenmelidir.
1709066621243.png

Muhabbet kuşlarında Dış Parazit Türleri

Muhabbet Kuşu Kırmızı Akarlar (Bitler)
1709066696364.png

Kırmızı akarların ( Dermanyssus gallinae ) istilası muhabbet kuşunuzun büyük rahatsızlık duymasına neden olacaktır. Çıplak gözle fark edilmesi zor olan ve maksimum 1 mm'ye ulaşan kan emen yaratıklar gececidir ve bu nedenle kuşlara yalnızca geceleri saldırırlar. Şiddetli salgınlarda muhabbet kuşu çok fazla kan kaybı yaşamaya başlayabilir, bağışıklık sistemi zayıflayabilir ve her türlü enfeksiyona davetiye çıkarabilir.

Muhabbet Kuşu Pullu Yüz Akarları
1709066734644.png

Pullu yüz, deriyi oyan küçük akar Knemidokoptes pilae'den kaynaklanır . Esas olarak kuşun ceresini ve gagasını etkiler ancak bacaklarda ve havalandırma bölgesinde de sorunlara neden olabilir. Sorunun ilk işareti sürekli kaşıma olacaktır; muhabbet kuşu bulabildiği her nesneye kendini sürtecektir. Daha sonra tahılın üzerinde kabuklu bir büyüme ortaya çıkmaya başlayacak ve akarlar içeri girince gaganın şekli bozulacak. Yüzdeki bazı tüyler kaybolabilir. Tedavi edilmezse, etkilenen vücut parçaları düşecek ve ciddi sakatlıklara yol açacaktır.

Muhabbet Kuşu Pullu Bacaklar Akarları
1709066792890.png

Buna pullu yüz akarının kuzeni olan Knemidokoptes mutans neden olur . Muhabbet kuşunun bacakları şişer ve pul pul dökülür ve çok acı çeker. Tıbbi parafin olağan tedavi yöntemidir ancak uygulamadan önce bir veterinerle konuşmalısınız.

Muhabbet kuşu biti
1709066814103.png

Bu tüy yiyen zararlılar ( Mallophaga ) muhabbet kuşlarında nadirdir, ancak kuşhane kuşları bunları yabani kuşlardan yakalayabilir. 3 mm uzunluğa kadar büyüyen bitleri tespit etmek akarlardan daha kolaydır; ama yine de muhabbet kuşunun tüyleri arasında kendilerini kolaylıkla gizleyebilirler. Muhtemelen ilk önce kuşun belirtileriyle onların varlığından haberdar olacaksınız: Şiddetli kaşıma, tüylerin sık sık sallanması ve en sonunda bitler ev sahiplerinin tüylerini kemirirken güve yeniği görünümü.

TATLI ERİK

Mubiş Üye
Hocam yazıyı okudum ama akşamları kafeste çırpınmalr yazıyor benim kuşlarım bı ara 2 3 gün üst üste her gece biz uyurken kafeste birden çırpınıyorlardı bende hemen ışığı açıp sakinleştiriyordum birde erkek kuşum kafasını bazenleri tellere sürtüyor endişelenmeli miyim 😬

Ronay

Yönetici
Hayır gece korkusu diye bir durumda var. En sağlısı dış parazit ilacı yapıp içinizi rahat ettirmektir.

TATLI ERİK

Mubiş Üye
Ya benim derdim direkt suya tutup yeni su ekleyip koymak yani her gün her gün uğraşmamak. Ama mikrobu kırmak için dediğiniz gibi sirke ya da deterjan lazım :/ Kaçış yok.
Benim suluk bi gıcık zaten su koyarsın 1 gün geçtikten sonra kenarları siyahlaşır her suyu değiştirdiğinde kenarları bulaşık teli ile temizle 1 kere temizlemesen o kadar pis siyah oluyorki annem diyor sen bana ver ben onu senden daha temiz yaparım bazen anneme veriyorum anlamıyorum bu kadar temiz nasıl oluyor ben niye yapamıyorum diye şaşırıyorum cam suluk diye bir şey yokmu acaba şöyle kırılmaz cam olsa birde ucuz olsa havalara uçarız 😏😄😄

htchaticeonem9

Mubiş Üye
Benim suluk bi gıcık zaten su koyarsın 1 gün geçtikten sonra kenarları siyahlaşır her suyu değiştirdiğinde kenarları bulaşık teli ile temizle 1 kere temizlemesen o kadar pis siyah oluyorki annem diyor sen bana ver ben onu senden daha temiz yaparım bazen anneme veriyorum anlamıyorum bu kadar temiz nasıl oluyor ben niye yapamıyorum diye şaşırıyorum cam suluk diye bir şey yokmu acaba şöyle kırılmaz cam olsa birde ucuz olsa havalara uçarız 😏😄😄
Vallahi ben de öyle bir suluk arıyorum hatta çelik suluk ve yemlik varmış. İnternette araştırdım ama bulamadım. Benim de ilk annem yapıyordu sonra bana gösterip öğretti. Artık son 5-6 aydır suluklarını ben deterjanlıyorum. Yine de bazı yerleri yapış yapış. Zaten bir süre sonra mikroplar bakteriler plastiğe kalıcı olarak yerleşiyor zamanla deterjan da çıkarmıyor onları. Ondan ötürü yeni suluk alma ihtiyacı doğuyor birkaç ayda bir. Biri bizi bu işkenceden kurtarsın yaa 🤦🏻‍♀️🤔

TATLI ERİK

Mubiş Üye
Sulukta su 1 gün durunca içindeki suyu döktüğümüzde neden içine elleyince yağımsı bir şey oluyor sulukta onunda bilmiyorum ama kokusu kalır diye hiç deterjan kullanmadım

htchaticeonem9

Mubiş Üye
Sulukta su 1 gün durunca içindeki suyu döktüğümüzde neden içine elleyince yağımsı bir şey oluyor sulukta onunda bilmiyorum ama kokusu kalır diye hiç deterjan kullanmadım
Aslında şaşal (içme) suyu kullanıyorsanız yapış yapış olması normal. Ben de içme suyu kullanıyorum ben de de yapış yapış. İyice durulayınca koku kalmıyor aslında. Annem sirke temizlemez onu illa deterjan lazım diyor. Herkesin temizlik yöntemi farklı işte :)