Neler yeni

Muhabbetkuslari.org Ailesine Hoş Geldiniz 👋

🇹🇷 Muhabbetkuslari.org Türkiye’nin en eski muhabbet kuşu ve kafes kuşları bilgi forumudur… Sizde kayıt ol butonuna tıklayarak. Üye olup, forumda soru sorup anında cevap alabilir ve paylaşımlar yapabilirsiniz. Hadi sende aileye katıl...

Ronay

Yönetici
Katılım
1 Yıl 9 Ay
Mesajlar
2,042
Çözümler
154
Sultan Papağanı İshal Belirtileri Ve Tedavisi

Sultan papağanı sağlığı konusu bizle için çok önemlidir. Özellikle ishal yani sulu dışkı vb hastalıklar sık görülen önemsenmeyen ama önemli hastalıklardır. Sultan papağanı ishal belirtileri bilmek ve ishal ayırt edip tanı koymak önemlidir. İshale yakalanan sultan papağanı sahibi ishale ne iyi gelir, sultan papağanı ishal öldürür mü, sultan papağanı ishal tedavisi konusunda bilgilenmek ister. Bu yazıda sultan papağanı ishal belirtileri, ishale ne iyi gelir ve ishal tedavisini anlatacağız.

Sultan Papağanı İshal Belirtileri
Sultan-papağanı-ishal.jpeg
İshal (Sulu dışkılama) durumu eğer kuşunuzun bir önceki menüde yediklerine bağlı değilse 12 saatten uzun sürer. Örneğin kuşunuz sabah koca bir yaprak marul yemiş ise, ya da yumurta mamasını çok fazla tüketmişse takip eden birkaç dışkılama süresince sulu dışkılaması normaldir. Bu durumda ki bir kuşa ishal diyemeyiz. Ancak 12 – 18 saat geçmiş ve hala sulu dışkılama devam ediyorsa o zaman gelecek dışkıların durumuna göre kuşa ishal tanısı koyabiliriz.

Sultan Papağanı İshal Nedenleri
8620B674-2723-4C59-BF43-FA3C37C1DABD.jpeg
Sultanlarımızın ishal olmasının en önemli nedenleri arasında “Soğuk Algınlığı”, “Gıda Zehirlenmesi”, “Kirli ya da Zehirli Su”,“Hijyenden Uzak Kafes Ortamı”,“Yanlış Beslenme”,”Stres” gösterilebilir.

Sultan Papağanı İshal Tedavisi ve İshal Nasıl Geçer
  • İlk olarak sultanınızın ishal olmasına neden olan etkenleri ortadan kaldırılmaya yönelik çalışmalara başlamalısınız.
  • Kafesinizi ve içeriğinde bulunan tüm malzemeleri yıkayıp temizleyin. Sulukların yemliklerin ve tüneklerin hijyeninden özellikle emin olun. Hijyeni sağlamak için sıcak su ve tuz kullanabilirsiniz.
  • Kafesinizin altında mutlaka ızgara tel olmasını sağlayın. Kafes altında ızgara tel ile kuşunuz arasında kağıt vs gibi dışkı tutucu bir malzeme olmasın. Kuşunuz dışkısı ile temas kuramasın.
  • Kuşunuzun kafesi cereyan ‘da kalmasın. Rüzgar sultanlarımızı çok çabuk hasta eder. Ayrıca sultanınız soğuk bir ortamda bulunuyorsa ortam sıcaklığını yükseltin ve sabit bir ısıda kalmasını sağlayın.
  • Kafesinde ki “ay çekirdeği”, “ballı çubuk darı” vs gibi yağlı ve kimyasal içeren yemleri kaldırın. Yemliklerine taze ve temiz muhabbet kuşu ve kanarya yemi gibi aspur ağırlıklı yemler koyun.
  • Suluklarını günlük olarak taze ve temiz su ile değiştirin. Kuşunuza kendiniz içmediğiniz suyu vermeyin. Ayrıca eğer bu dönemde suluğuna her hangi bir ilaç katmıyorsanız, Birkaç damla limon ya da elma sirkesi katabilirsiniz. Kaynayıp soğutulmuş pirinç suyu da ishalini kesmeye yardımcı olabilir.
  • Ayrıca kafesinde kolay görüp erişebileceği bir yere mutlaka haşlanmış patates ve ara sıra da pirinç lapası da koyabilirsiniz. Eğer kuşunuz yerse ishalinin iyileşmesi açısından çok işe yarayacaktır. Bu dönemde meyve ve sebze vermeyin.
  • Bu dönemde kuşunuzu stres’e sokacak hareketlerden kaçının ve kafesinden çıkartmayın. Tamamen iyileşinceye kadar huzurlu ve yavaş bir ses tonuyla onu sevdiğinizi belli ederek konuşabilirsiniz.
 
Son düzenleme: