Neler yeni

Muhabbetkuslari.org Ailesine Hoş Geldiniz 👋

🇹🇷 Muhabbetkuslari.org Türkiye’nin en eski muhabbet kuşu ve kafes kuşları bilgi forumudur… Sizde kayıt ol butonuna tıklayarak. Üye olup, forumda soru sorup anında cevap alabilir ve paylaşımlar yapabilirsiniz. Hadi sende aileye katıl...

Sultan Papağanı ( Nymphicus hollandicus )

Ronay

Site Kurucusu
Katılım
1 Yıl 7 Ay
Mesajlar
1,953
Çözümler
148
Sultan Papağanı ( Nymphicus hollandicus )

sultan papağanı
Bizlere arkadaşlık edebilecek en iyi papağan türlerinden biri olan sultan papapağanı hem sevimli hem de cesurdurlar. Sultan papağanları ayrıca meraklı ve bazen alıngan olabilirler. Kakadu ailesinin en küçük üyesi olan ve aynı zamanda papağan ailesinin geri kalanına göre küçük bir kuş türüdür. Sultan papağanları aynı zamanda yetenekli ıslık çalarlar ve özellikle erkek sultan papağanları sevdikleri kişiye, en sevdikleri nesneye veya aynadaki yansımalarına yöneltilebilen ıslık serenatlarıyla tanınırlar. Sultan papağanları ıslık çalmadıklarında veya kendilerini kafesin etrafında yiyecek ve eğlence aramakla meşgul etmediklerinde, boş zamanlarını sevdikleri kişinin omzuna sarılarak geçirmekten hoşlanırlar. Sağlıklı, iyi sosyalleşmiş bir sultan papağanı harika bir aile hayvanı olabilir ve apartman yaşamı için de idealdir.


Sultan Papağanı Özellikleri

RENKBOYUTÖMÜRSESLERETKİLEŞİM
Gri , Beyaz , Sarı28-32 cm arası (küçük boy)20 YılIslıkçıSosyal

Sultan Papağanı Anavatanı (Doğal Ortamı)

Avustralya'nın yarı kurak bölgelerine özgü bir papağan türüdür. Bu açık ortam, sultan papağanlarının yoğun yağmur ormanı habitatlarından gelen kulakları sağır eden papağan çığlıklarına sahip olmamalarının bir nedeni olabilir. Yabani papağanlar yiyecek aramak için yere uçarlar. Sultan papağanları vahşi doğada kolayca ürerler ve aynı zamanda esaret altında üremeleri de kolaydır, bu da onları diğer papağan türlerinin çoğundan daha düşük bir maliyetle evcil hayvan olarak yaygın olarak bulunmalarını sağlar. Yabani sultan papağanları yırtıcılara karşı her zaman tetiktedir ve uykuları hafiftir. Evcil bir sultan papağanı ara sıra gece korkusu yaşayabilir ve geceleri ürkmüş gibi kafesin etrafında debelenir. Odasında bir gece lambasını açık bırakarak sultan papağanınızın tüneğine dönüş yolunu bulmasına yardımcı olabilirsiniz.

Sultan Papağanı Belgeseli

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Bakım ve Beslenme

Sultan papağanı birden fazla tünek, oyuncak, mama kabı alacak kadar geniş bir kafese ihtiyaç duyar ve kanatlarını hiçbir şeye çarpmadan çırpmak için bolca alana sahip olmalıdır. Ön tarafı geniş olan bir kafes idealdir çünkü bu, özellikle sultan papağanları uçabilen kuşlar olabildiği için, bir sultan papağanını kafesine geri döndürmeyi kolaylaştırır. Sultan papağanları doğal yer toplayıcılarıdır ve fırsat verilirse kafesin dibinde yiyecek ararlar; kafes zeminini gazete ile kaplayın ve sultan papağanınızın bulması için ufalanmış ikramlar veya darı tohumu serpin. Sultan papağanları sosyal kuşlardır ve ister yanak tüylerini hafifçe okşamak, ister sizinle konuşulmak veya sadece sizinle aynı odada olmak olsun, sizinle etkileşime girme fırsatı verildiğinde gelişirler.

Sultan Papağanı Ne Yer ? Hangi Tohumları Yer ?

Sultan papağanlarında yem seçerken içerisinde yulaf, beyaz darı, sarı darı, kırmızı darı, ay çekirdeği ve kara buğday bulunan yemlerden seçilmesine dikkat edilmelidir. Sultan papağanlarının en sevdiği yiyecek dal darıdır. Ay çekirdeğini çok fazla yemesi sakıncalıdır. Fazlasının karaciğerde yağlanma oluşumuna sebebiyet vereceği unutulmamalıdır. Bunlar dışında ay çekirdeği de en sevdiği besinlerden birisidir. Sultan papağanının sevdiği meyveler arasında çilek, papaya, ananas ve kavun bulunur. Sevdiği sebzeler ise havuç, brokoli, kabak, marul, lahana, kereviz, ıspanaktır. Fakat Sultan papağanlarını beslerken verilen taze sebze ve meyveler uzun süre kafeste bırakılmamalıdır. Uzun süre kafeste bırakılan sebze ve meyveler çürüyeceği için günlük olarak mutlaka kontrol edilmelidir.

Sultan Papağanı Konuşur mu

Sultan papağanları konuşmaktan çok ıslık çalmaya meyillidir. Erkek sultan papağanlarının konuşma olasılığı dişilere göre daha fazladır ve bazıları birkaç kelime veya deyim konuşmayı öğrenebilir. Sultan papağanları çığlık atmak yerine cıvıldama eğilimindedir ve nispeten düşük ses seviyeleri onları iyi bir apartman hayvanı yapar. Sizinle iletişimde kalmak için odadan çıkarsanız, papağanınız bir iletişim çağrısı yapabilir.

Sultan Papağanı Üretimi
sultan papağanı üremesi


Sultan papağanı sahipleri kuşları yalnız kalmasın diye yanlarına eş almak isterler. Bu sebepten dolayı ne zaman eş tutabilme yaşına ulaşacağını merak ederler. Sultan papağanları bir yaşından sonra genellikle de 1-1.5 yaş civarı üreme olgunluğuna erişir. Sultan papağanları eş seçen ve beğeni kabiliyetleri olan canlılardır. Uygun ortamda birden fazla kuşu yan yana bir süre bırakıp gözlenmeli ve kendi eşini seçmesine izin verilmelidir. Kuşlarınızın kafesine kafes teline asılmaya uygun kancaları ve tüneği bulunan yaklaşık 29 x 22 x 19 cm civarlarında boyutu olan bir yuvalık alınmalı ve kafese takılmalıdır. Ardında çift eşleşmelere başlayacaktır. Sultan papağanlarında çiftleşme görüldükten 10-15 gün sonra dişi yuvaya ilk yumurtasını bırakır. 2 gün aralıklara yaklaşık 4-6 arası sayıda yumurta yaparlar. 18-20 gün arası kuluçkadan sonra ilk yavruları yumurtadan sırasıyla çıkarlar. Sultan papağanı yavruların 7. günde gözleri açılacak, 14. günde tüylenme hızlanacak, 21. günde göğüs kafesi tamamlanmaya başlayacak ve nihayet 29-30 gün civarında yuvadan çıkmaya hazır hale geleceklerdir.