Neler yeni

Muhabbetkuslari.org Ailesine Hoş Geldiniz 👋

🇹🇷 Muhabbetkuslari.org Türkiye’nin en eski muhabbet kuşu ve kafes kuşları bilgi forumudur… Sizde kayıt ol butonuna tıklayarak. Üye olup, forumda soru sorup anında cevap alabilir ve paylaşımlar yapabilirsiniz. Hadi sende aileye katıl...

Sultan Papağanı Özellikleri

Ronay

Yönetici
Katılım
1 Yıl 10 Ay
Mesajlar
2,124
Çözümler
160
Sultan Papağanı Özellikleri ve Bakımı

Sultan papağanı, Kakadu papağan çeşitlerine epey benzemekte ve bilhassa tepesindeki tüyler hasebiyle de birbirine karıştırılmaktadır. Sultan papağanının, başka papağandan farkı kuyruk biçimi ve yanak lekesidir. Sultan papağanlarında kuyruk uzundur ve yanaklarında yanak yaması bulunmaktadır. Meğer kakadu papağanlarında kuyruk kısa ve kare şeklindedir.
Ilıman, kurak abuhava kuşlarından olan sultan papağanı sıcağı sever. Bölge ısısının 15 – 16 derecenin altına düşmesi sultan papağanı için makul değildir ve problemlere yol açar. Ideal hararet 20 – 25 derece aralığıdır. Yüksek hararet epey çok sorun olmasa da düşük sıcaklıklar mutlaka sorun yaratır..

Sultan papağanı tek olursa sahibiyle arkadaş olabilir

Tabii hayat alanlarında sürüler durumunda yaşam sürdüren sultan papağanı epey basit etkileşim kurabilen canlılardır. Kafes içinde Diğer ya da çift olarak bakılabilir. Her ne kadar papağanların konuşması için Diğer olmaları gerektiği söylense de sultan papağanlarında vaziyet farklıdır. Sultan papağanı Diğer olursa insanlarla daha iyi bağ kurabilir ve sahibiyle dost olabilir. Çift olarak tutulduğunda insanlarla iletişimi daha düşük olacaktır. Bunun yanında Diğer olarak bakılıp yeterli süreyi ayırmadığınız takdirde sultan papağanı strese girebilir, mutsuz gerçekleşir hem de saldırganlık bile yapabilir. Bu nedenden dolayı çoğunlukla kafeste çift olarak bakılması tavsiye edilmektedir. Genel olarak tabii hayat alanlarında daha uzun yaşam sürdüren Sultan papağanları, ne yazık ki kafes içinde epey daha kısa yaşamaktadırlar. Sultan papağanı ortalama olarak 12 – 15 sene kadar yaşayabilmektedir. Şayet iyi bakım koşulların sağlanacak olursa bu müddet 20 – 25 seneye kadar çıkabilmektedir.

Sultan Papağanı Genel Özellikleri

Sultan papağanları meraklı ve futbolcu karaktere sahiptir, oyuncaklar ile ve insanlarla oyun oynamayı sever.

İnsanlarla iletişimi epey iyidir, kalabalık ortamları epey sever.

İsteklerini anlatma ile ilgili epey yeteneklidirler. Her istediğini sahibine, hareketleri ile rahatlıkla anlatır.

Sultan papağanı epey fazla zaman uçabilen kuşlardır. Kafes içinde fazla zaman tutulmaktan neşeli olmaz ve uçmak ister.

Erkekleri konuşabilir ve ıslık çalar, fakat dişilerin konuşması epey seyrek görülür, ıslık çalmaz, henüz sessizdir.

Erkek sultanlar gösteri gerçekleştirmekten hoşlanır, dişiler ise henüz sakindir fakat ısırabilir.

Sultan papağanının sesi en fazla merak edilen konulardan biridir. Erkekler kanarya gibi güzel tek ötüşe sahiptir, dişiler ise çığlık aynısı tek sese sahiptir ve ötmezler.

Sultan papağanları Diğer eşlidir. Geceleri dişi, gündüzleri ise erkek sultanlar kuluçkaya yatar. Eş zamanlı yuvaya girme mümkünlülüğü hasebiyle bilhassa devasa boy sultan papağanı yuvalığı seçilmelidir.

İlgilenilmediği takdirde çabucak strese girebilir. Bu vaziyet Sultan papağanı özellikleri arasında en önde gelen konudur. Sahibinin onunla ilgilenmemesi tüylerini yolmasına hem de sonu ölüme varan küslüklere sebep olabilir.

Sultan papağanları, 6 – 9 aylık olduktan ardından erginliğe erişir. Çiftleşmeye başlamaları için vakit geçmesi gerekebilir ve derhal çiftleşmeyebilirler. Birbirini kabul ettiklerinde ve çiftleşmeye başladıktan 12 – 15 gün ardından yumurtlama başlar. Çoğunlukla 1 – 5 arası yumurta yapar. Fakat daha düşük ve daha çok sayıda da olabilmektedir.

Bulunduğu ortamdan mutsuz olduğunda çığlıklar atarak bunu belirlenmiş eder ve bölge düzelene kadarda bu vaziyet devam eder.