Neler yeni

Muhabbetkuslari.org Ailesine Hoş Geldiniz 👋

🇹🇷 Muhabbetkuslari.org Türkiye’nin en eski muhabbet kuşu ve kafes kuşları bilgi forumudur… Sizde kayıt ol butonuna tıklayarak. Üye olup, forumda soru sorup anında cevap alabilir ve paylaşımlar yapabilirsiniz. Hadi sende aileye katıl...

Yeni Alınan Kuşların Karantinası

Ronay

Site Kurucusu
Katılım
1 Yıl 7 Ay
Mesajlar
1,953
Çözümler
148

Yeni Alınan Kuşların Karantinası​

Halihazırda kuş besleyen ve kuşlarının yanına arkadaşlarına yeni bir kuş eklemek isteyenler, yeni gelen kuşu mutlaka bir süre karantinada tutmalıdır. Başka bir deyişle: Yeni eve gelen kuşun genellikle en az iki hafta boyunca diğer hayvanlarla doğrudan teması olmamalı ve karantina da kalmalıdır. (aşağıya bakınız). Aslında iki hafta çok kısa. Altı hafta ideal olacaktır. Bu arada karantina kelimesi Fransızcadan geliyor ve 40 anlamına gelen “quarante” kelimesinden türetiliyor. Fransa'da karantina 40 gün sürüyordu, yani yaklaşık altı hafta.
Bazı kuşların hasta olduğu görülebilir ancak sağlıklı görünen kuşlar da patojen taşıyor olabilir ve bu nedenle başlangıçta karantinada kalmaları gerekir.


"Eski" ve yeni kuşları geçici olarak ayırmaya yönelik bu önlem, bazı kuş yetiştiricilerine abartılı gelebilir çünkü bunu daha önce hiç yapmamışlardı. Ancak ne yazık ki, yeni kuşların sürü arkadaşlarına bulaşmadan hastalık bulaştırması veya kendiliğinden bu hastalıklara yakalanması alışılmadık bir durum değildir. Bu arada, kuşların ayrı kafeslerde fakat aynı odada barındırılması durumunda da bu durum meydana gelebilir.


Bu nedenle karantina, yeni kuşun farklı bir odada barındırılması anlamına gelir. Ayrıca, güvenlik nedeniyle, hayvanların bakımı sırasında yeni kuşun her zaman en son sırada olması gerekir. Patojen taşıyorsa, yiyeceklerini aldıklarında kazara diğer hayvanlara bulaşmaları mümkün değildir.

Yetiştiricilerden ve evcil hayvan dükkanlarından gelen kuşlar her zaman sağlıklı değildir. Karantina Gereklidir.​

yeni kuşlar için karantina süreci.jpg

Yetiştiricilerin büyük sorumluluklarının bilincinde olmaları nedeniyle birçok damızlık sürüsünün bakımı uygun şekilde yapılmaktadır. Ancak her çıkar grubunda olduğu gibi kuş yetiştiricileri arasında da kara koyunlar bulunmaktadır. Hayvanlarının hijyeni ve sağlık bakımı söz konusu olduğunda bunu çok ciddiye almıyorlar. Örneğin, muhabbet kuşlarının popülasyonlarında parazitler yayılabilir; bunlar arasında tipik olarak kazma akarları , trichomonad'lar veya yuvarlak kurtlar bulunur . Bu parazitlerin varlığı zamanla fark edilirse onlara karşı önlem almak nispeten kolaydır. Ancak tüm yetiştiriciler dikkatli bakmadığı için alıcının haberi olmadan kuşlara hastalık bulaşabilir.

Çünkü bilmeniz gereken şey şu: Bu parazitlerin neden olduğu bir istila her zaman çıplak gözle görülemez. Örneğin Trichomonad'lar veya yuvarlak kurtlar, bunları tespit etmek için dışkı veya mahsul sürüntü testleri gerektirir. Kuşların sindirim sistemine yerleşen bakteri veya mantarlarda da durum benzerdir. Örneğin, bir yetiştirme hayvanından veya evcil hayvan dükkanından sözde sağlıklı bir hayvan satın alabilirsiniz, ancak aslında içi patojenlerle doludur. Kuşun kendisi herhangi bir belirti göstermeden mikroplar yeni yuvaya “kaçak yolcu” olarak girer. Ve enfekte hayvanın diğer hayvanlarla teması varsa, ona da bulaşabilir. Sağlık bölümünde bir vaka çalışması okunabilir. Bir kuş bakıcısı istemese de tüm stoğunu elinde tutar. Yuvarlak kurtlarla enfekte oldu ve sonraki tedavi son derece zaman alıcıydı.