Neler yeni

Muhabbetkuslari.org Ailesine Hoş Geldiniz 👋

🇹🇷 Muhabbetkuslari.org Türkiye’nin en eski muhabbet kuşu ve kafes kuşları bilgi forumudur… Sizde kayıt ol butonuna tıklayarak. Üye olup, forumda soru sorup anında cevap alabilir ve paylaşımlar yapabilirsiniz. Hadi sende aileye katıl...

Yıldız İspinozu (Star Finch) Özellikleri ve Üremesi

Ronay

Yönetici
Katılım
1 Yıl 9 Ay
Mesajlar
2,039
Çözümler
154
Yıldız İspinozu, Kırmızı yüzlü çim ispinozu (Star Finch) Özellikleri ve Üremesi
Yıldız İspinozu özellikleri, yıldız ispinozu beslenme ve bakımı ve üremesi hakkında tüm bilgileri inceleyelim.

yıldız ispinoz (star ispinoz).jpg

Yine Avustralya'nın açık alanlarından gelen bu çim ispinozu parlak kırmızı yüzüyle kuşhanelerin sevilen üyelerinden biridir, ve birkaç mutasyonu üretilmiştir. Ancak her türde olduğu gibi yaban hayatında soyu ne yazık ki tehdit altındadır. Mesela güney bölgelerde yaşayan bir alt tür ticari amaçlı kurulan tuzaklar, kuraklık ve alanların aşırı şekilde otlatılmaya açılması sonucu tamamen yok olmuştur. Bu kuşun bundan başka birkaç alt türü daha vardır. Kimberly yıldız ispinozu gibi.

Cinsiyet ayrımı:
Erkek kuşun yüzündeki renkli bölge dişi kuştan daha büyüktür. Yüz maskesi gözlerinin arkasına kadar uzanmaktadır.Ve ayrıca boğazının biraz altına kadar inmektedir. Göğsünde daha fazla pul bulunur ve renklenmesi dişiden daha canlıdır. Ancak kötü koşullarda tutulan kuşların tüylerinde bozukluklar görülmekte ve yanıltıcı etkiler yapmaktadır.

Mutasyonlar:
Avustralya da açık kahve, tarçın ve alacalı mutasyonlar üretilmiştir. Bunların içinde de sarı başlı kuşlar görülmektedir.

Diğer kuşlarla uyum:
Barışçıl bir kuştur,diğer küçük ispinozlarla problemsiz barınabilir. Ancak çilek ispinozları ile bu kuşların kavgalar ettikleri gözlenmektedir.

Üreme:
Eğer 1 den 10 zorluk derecesi ile derecelendirilirse bu kuşlar 3 puan almışlardır. Üreticiler bu kuşların basit ürediklerini düşünmektedirler. Üreme zamanında henüz olgunlaşmamış yeşil tohumların verilmesi önerilmektedir. Böylelikle üremede başarılı sonuçlar elde edilmektedir.

Ortam:
Bu kuşlar üreme kafesleri, kutuları (boxlar) ve geçici salmalardan hoşlanmazlar, mutlaka güzel bir kuşhanede barınmak isterler. Boyu 3 metreden büyük olmalıdır ve yeşilliklerle dekore edilmelidir. Böyle ortamlarda koloni halinde veya bir çifti barındırabilirsiniz.

Üreme sezonu:
Avustralya da sıcak geçen bahar yaz aylarında sonbahara kadar ürerler. Ancak uygun koşullar sağlanırsa kış aylarında da üreyebilmektedirler. Çok genç ve yaşlı dişilerin yumurta tıkanması tehlikesi ile karşılaşacağı kesinlikle unutulmamalıdır. Bu yüzden ispinozlarda beslenme yazısında bahsettiğimiz yağlardan mamalarına katılmasında oldukça fayda vardır.

Diyet:
Karışık ispinoz yemi, grit ve kalamar kemiği, yumurta kabuğu yeterli olacaktır. Ayrıca günlük uygun bisküvi ve yumurta karışımı severek tüketeceklerdir.
Yeşil besinlerin ise bilhassa üreme zamanında başarılı sonuçlar alınması için verilmesi önerilmektedir. Bunlar darıların henüz yeşil olanı, salatalık, hindiba, acı marul, çin lahanası (boc-choy), kuş otu gibi besinlerdir. (Bu besinler Avustralya da bulunup besinlerdir, biz kendi ülkemizde bulunan besinleri ekleyebiliriz.) Canlı yemin ise bir olmazsa olmaz besin olmadığından ancak verilirse yararlı olacağından bahsedilmiştir. Un kurtları, termitler vs..

Üreme yaşı:
Bu kuşlar 9. aydan sonra üremektedirler. Çifter arasında ki bağlar sağlam olduğundan eşi ölen bir kuşun yeni eşini kabul etmesi biraz zaman alabilmektedir.

Yuva malzemesi:
Yuva malzemesi olarak dıştan içe doğru sert ve yumuşak otlar tercih edilmektedir. Dışı sert otlarla ören kuşlar yuvanın zeminine beyaz tüyler taşımaktadırlar. Yeterli verilmeyen yuva malzemesi başka yuvalardan malzeme çalınmasına neden olmaktadır. Yuva olarak kutu yuvalar ve sepet yuvalar tercih edilebilmektedir. Kurudan yeşile her türlü otu severek kullanmaktadırlar.

Yuva:
Bu kuşlar 150 çapında bir yuva örmektedirler, yerden 1 2 m yükseğe yada yuva genelde salmanın en tepesine örülmektedir, bu yüzden sıcaktan yavruların ölmesi gibi bir sorun oluşmaktadır. Bu yüzden bu durum engellenmelidir.

Kur yapma:
Erkek kuş birden dikleşerek, yavaş bir şekilde ağzında bir parça ot tutarak aşağı yukarı sallanmaya başlar. Baş ve göğüsteki tüyler dikilmiştir. Dişi hazırsa kuyruğunu titreterek cevap verir.

Yumurta:
4 ila 7 tane beyaz yumurta bırakılır, ASLA VE ASLA YUMURTALARI ELLEMEYİN VE YUVAYA DOKUNMAYIN. Yumurtaları ellerseniz yuvayı kesinlikle terk ederler.13 ila 14 gün süren bir zaman içinde kuluçkaya genelde büyük çoğunlukla dişi kuş yatar. Geceleri de yuvada sadece dişi kuş uyur. Yavrular 21 gün sonra yuvadan çıkarlar. Yine bu zamanlarda yuvayı ve yavruları ellerseniz yavrular hızlı bir şeklide yuvadan kaçışacakladır,buda tehlike yaratacaktır. Yuvadan çıktıktan sonra 21 gün içinde anne ve babalarından bağımsız olurlar. Bundan sonra yavrular mutlaka 4 hafta ebeveynleri ile beraber barındırılmalıdır.Ebeveynler yeni kuluçka yapsa bile kimi zaman bir önceki yavruların gelip yuvadakileri beslediği gözlemlenmiştir...