Öncelikle baştan sonra muhabbet kuşumun hikayesini yazmak istiyorum. Uzun olacak çünkü detaylı yazacağım sizden sonuna kadar okumanızı rica ediyorum. 4 yaşında albino bir dişi, 3 sene önce sahiplendim. Bildim bileli sulu dışkılayan bir kuştu bunuda ek not geçeyim. Son zamanlarda özellikle 2024 yaz aylarında kuşumda bayağı bi yağlanma olduğunu ve bu yüzden çok zor uçtuğunu farkettim. Obur bir kuş özellikle kanarya yemini çok seviyor çok yiyor. 2024 kasım ayında birden bire hırıltı başladı. Başlarda ne olduğunu çözemedim ancak gün boyu gagası açık kalmaya ve vik vik ses çıkarmaya, sürekli aksırıp tıksırmaya başlamıştı bu arada ceresinin üstünde kahverengi bir leke oluştu ve biraz kötü kokuyordu, yemden de kesildi veterinere başvurdum. Bulunduğum yerde kanatlı uzmanı ya da kuşlardan çok iyi anlayan bir veteriner yok maalesef bunu da söyleyeyim. Ciğerlerini üşütmüş diyip şırıngada antibiyotik verdi ancak ismini hatırlamıyorum sarımsıydı. 5 gün kullandık işe yaramadı, tekrardan başka bir antibiyotik verdi o da 5 gün kullanıldı o da işe yaramadı. Hiçbir şey yemiyordu ben elimle yemle besliyordum, bayağı zayıflamıştı göbek gitmişti aşırı halsizdi. Başka bir veterinere başvurdum, tam suluğa 1 ml vmd-doxy ve çay kaşığı ucu kadar vitaform kullandım 5 gün boyunca yanlış hatırlamıyorsam. İlk gün biraz rahatlatıyor gibi oldu sonraki gün tekrardan başladı etkisi olmadı iki üç güne tedaviyi bıraktım çünkü aşırı yorduğumu düşündüm kuşu umudum kesildi yani, probiyotik verdim kokusu ağırdı ondan sonra da bir iki kez kustuğuna şahit oldum. Bir süre ilaç vermedim ama daha iyi gibiydi yemden yemeye başlamış iştahı açılmıştı ama dışkısı berbat ve hırıltısı daha da kötüye gitmişti. En son bir siteden yardım istedim. Hastalıkları eleye eleye bir tek mantar kalmıştı elimde ve benim kuşla aynı durumda olmuş olan bir kuş sahibinden Amphotericin-b ve Med Tollyamin önerisi almıştım sonrasında probiyotik ve powerchol kullanılacaktı bana ilk saatlerden itibaren kendi kuşuna etki ettiğini söylemişti ama benim kuşta aynı etki pek olmadı. Tam suluğa 1ml lik ölçekle 2 damla Amphotericin-b, 5 damla da Med Tollyamin. İlk gün kuşta hırıltı kesildi o gece çok rahat uyudu sonraki gün sabah ise tekrar hırıltı aynı şiddette başladı 5 ile 7 gün arası kullandım ancak hiçbir etki olmadı, geceleri asla uyuyamıyordu, uyusada tabana geçip göbeğini oraya yaslayarak uyurdu, gece boyu tık tık ses gelirdi, rahat uçamıyor hatta arada tamamen tıkanıyordu. Tavsiyeyle bıraktım bir kaç gün kuşu dinlendirdim ve aynı kişinin tavsiyesiyle powerchol'e başladım. Powerchol'ün 5. gününden sonra hırıltının tamamen kesildiğine şahit oldum. 100 ml suya 30 damla şeklindeydi. yaklaşık 5-6 gün kullanmaya daha devam ettim ve hırıltı tekrarlamadı kuşuma enerji geldi gaga kapandı kuyrukta artık atmıyor ötüyor cıvıldıyor şükür neşesi yerine gelmişti yani vitaminini falanda veriyor arada sebzeyle de besliyordum. Powerchol'ü 5-6 gün daha kullanmaya devam ettiğimi söylemiştim size dışkı da toparlanıyor gibi hissetmiştim ta ki yumurtlayana kadar. İlk defa oldu bu, bir erkek kuşum daha var ama 2 yaşında, dişi arada erkeği dövdüğü için ayrı kafesteler, dışarı saldığımda oynuyorlar sadece ama tam bir çiftleşme olmadı dişi kızgınlıkta ama hasta olduğu için (daha hırıltı kesilmeden önce) zorlanır diye izin vermedim hep yanlarındaydım. Yumurtlamadan sonra dışkı aşırı büyüdü ve çok daha sulu oldu. Önceki iki yumurtayı üstüne yattıktan 2-3 gün sonra kontrol etmiştim flaşla içi boştu boşuna yatmasın diye kafesten kaldırdım ancak 1-2 hafta arayla iki gün önce 3. yumurtasını yumurtladı ve kafeste öyle kuluçkaya yatıyor arada ve azda olsa kuyruk attığını görüyorum yumurtlamadan kaynaklı sanırım. Dışkı hala çok büyük resmini koyacağım. Powerchol'ü bıraktım 1 hafta öncesinde, hırıltı da geri başlamadı şükür şuan neşesi yerinde, yani bu sorunun aslında karaciğerde olduğunu mu gösteriyor? Asıl soruna geleyim, hastalık boyu pek farketmedim ancak kuşumun göğsünde sivri bir şişlik var elimle kontrol ettiğimde derinin altı morumsu gibi bir şey çözemiyorum korkutuyor, önceden böyle bir şey yoktu resmini de koyacağım. Normal yemden yemediği için hep daldarı verdim ondan yedi ve şuanda normal yemden çok az yiyor diyebilirim kanarya yemi de koyuyordum onu seçip yiyor sadece ne yapmam lazım?Bu arada koyduğum resimde dışkıda yem yok sonradan daldarısı yedi.
Ekli dosyalar
-
20250509_171435.jpg1.6 MB · Görüntüleme: 65 -
20250507_211631.jpg918.7 KB · Görüntüleme: 32 -
20250427_215213.jpg1,007.4 KB · Görüntüleme: 26 -
17468702163061623221086530097702.jpg739.7 KB · Görüntüleme: 25 -
20250509_171435.jpg1.6 MB · Görüntüleme: 26 -
Screenshot_20250510_124755_Camera.jpg68.1 KB · Görüntüleme: 26 -
20250507_211631.jpg918.7 KB · Görüntüleme: 23 -
20250510_124923.jpg624.9 KB · Görüntüleme: 30