Neler yeni

Muhabbetkuslari.org Ailesine Hoş Geldiniz 👋

🇹🇷 Muhabbetkuslari.org Türkiye’nin en eski muhabbet kuşu ve kafes kuşları bilgi forumudur… Sizde kayıt ol butonuna tıklayarak. Üye olup, forumda soru sorup anında cevap alabilir ve paylaşımlar yapabilirsiniz. Hadi sende aileye katıl...

Soru Muhabbet Kuşu Halsizlik

Tatlikus

İspinoz Üye
1
Muhabbet kuşum 7 yaşında. Doğduğundan beri dışkısı biraz sıvı kıvamda oluyor. Bu konuda daha önce birçok veterinere götürdüm ancak ciddi bir sorun tespit edilmedi. Geçen yıl en son Bayraklı’daki Burak Uçar a götürdüm, orada da ishal olmadığı, sadece obez olduğu söylendi ve diyet olarak sebze listesi verildi. O günden beri her gün önerilen şekilde sebze veriyoruz.

Son zamanlarda kuşumun biraz sakin olduğunu fark ettim. Bazen tüylerini kabartıp uyuyor. Ancak genel olarak yemini yiyor, iştahı yerinde ve zaman zaman hareketlenip canlanıyor. Yine de arada tüylerini kabartıp uyuması beni endişelendiriyor.

Bu durum normal midir, yoksa bir kontrol gerektirir mi?

Ekli dosyalar

• 94FD8F40-0A14-48F3-BAE6-86D6CC9AD996.jpeg
    94FD8F40-0A14-48F3-BAE6-86D6CC9AD996.jpeg
    311.4 KB · Görüntüleme: 21

Ronay

Yönetici
Belirttiğiniz durum, kronik hafif sulu dışkı ve dönemsel tüy kabartma ile birlikte değerlendirildiğinde genellikle beslenmeye bağlı sindirim hassasiyeti veya obeziteye bağlı metabolik yavaşlık ile uyumludur. Daha nadir olarak bağırsak florası dengesizliği veya hafif seyreden enfeksiyonlar da bu tabloya neden olabilir.
Tedavi yaklaşımı:
  • Sebze ağırlıklı diyet devam etmeli ancak aşırı sulu gıdalar (salatalık, marul gibi) azaltılmalı
  • Kaliteli kuru yem (pelet veya dengeli tohum karışımı) ile beslenme dengelenmeli
  • Haftada 1–2 gün probiyotik desteği verilebilir
  • Kafes sıcaklığı sabit tutulmalı (üşütme tüy kabartmayı artırır)
  • Hareketi artıracak ortam (uçma alanı) sağlanmalı
Eğer tüy kabartma sıklaşır, kuş kabarık halde uzun süre kalır, iştah azalır veya dışkı rengi/kıvamı belirgin değişirse bu durumda gaita analizi ve gerekirse antibiyotik/antiparaziter tedavi için tekrar veterinere başvurulmalıdır.