Neler yeni

Muhabbetkuslari.org Ailesine Hoş Geldiniz 👋

🇹🇷 Muhabbetkuslari.org Türkiye’nin en eski muhabbet kuşu ve kafes kuşları bilgi forumudur… Sizde kayıt ol butonuna tıklayarak. Üye olup, forumda soru sorup anında cevap alabilir ve paylaşımlar yapabilirsiniz. Hadi sende aileye katıl...

Soru Kursak Mantarı

Buse1234

İspinoz Üye
19.11.2025 tarihinde muhabbet kuşum Bulut’u sahiplendim.

Kısa süre sonra kuşumda kabarma ve kusma hareketleri fark ettim. Bunun üzerine 20.11.2025 tarihinde mantar şüphesiyle Mikostatin tedavisine başladım.

İlacı yaklaşık 1 hafta kullandım. Bu süreçte:

• Kusma hareketleri azaldı
  • İştahı belirgin şekilde arttı

Bu iyileşmeyi görünce ilacı bıraktım.

Ancak ilacı bıraktıktan sonra:

• Kusma hareketleri tekrar başladı
  • Zamanla daha da arttı
  • Yem çıkardığını/kustuğunu gözlemledim
  • Göğüs kemiği belirginleşti (kilo kaybı)
  • Genel halsizlik oluştu

Bu nedenle 18.01.2026 Cumartesi günü Mikostatin tedavisine tekrar başladım ve hâlâ devam ediyorum.

Şu anda:

• Kuşum çok halsiz
  • Çoğunlukla kafesin köşesinde ve zeminde duruyor
  • Zaman zaman kafasını içine gömerek uyuyor
  • Yem yiyor ve kabuk kırabiliyor
  • Ağız açık nefes alma yok
  • Kuyruğunu nefes alırken indirip kaldırma yok

Bugün burnunu nazikçe temizlerken ceresinin aşırı derecede yumuşak olduğunu fark ettim.

Bu belirtiler doğrultusunda kuşumun durumu hakkında bilgisi olan ve yardımcı olabilecek birinden yönlendirme rica ediyorum.

Ekli dosyalar

• IMG_0475.jpeg
    IMG_0475.jpeg
    1.6 MB · Görüntüleme: 31

Soru Kursak Mantarı

Şuan enfeksiyon gözükmüyor. Mikostatin ağır bir ilaç bence kesin ilacı. Kuşa probiyotik verin. 1-2 gün gözlemleyip tekrar yazın. Yem yiyorsa toparlanacaktır. Ama yem yeme yoksa sizin beslemeniz gerek.

Buse1234

İspinoz Üye
Merhaba , sağolun evet kusma var ilk başta sadece kusma hareketi vardı kusma yoktu ama şuan yemde kusuyor

Ekli dosyalar

• IMG_0436.jpeg
    IMG_0436.jpeg
    1.8 MB · Görüntüleme: 11
  • IMG_0448.jpeg
    IMG_0448.jpeg
    880 KB · Görüntüleme: 12

Ronay

Yönetici
Şuan enfeksiyon gözükmüyor. Mikostatin ağır bir ilaç bence kesin ilacı. Kuşa probiyotik verin. 1-2 gün gözlemleyip tekrar yazın. Yem yiyorsa toparlanacaktır. Ama yem yeme yoksa sizin beslemeniz gerek.

Çözüm

Ronay

Yönetici
Evet kursak mantarı durumu gibi gözüküyor. Ama bu durum da kuş enfeksiyonu bitmiş. İlaç devamından kaynaklı kusma devam etmiş olabilir. Mikostatin defalarca kullanan biriyim hatta vitaminleri de uzun süreçli veya dozaj aşımında kusma ilk görülen olay ki zaten enfeksiyon kaynaklı ise demekki mantar etken değil bakteri etkenli olma ihtimali var ki mikostatin bakteriyel enfeksiyonu çözmez. Tavsiyem artık kullanmayın. 2 gün sabredin sonra dışkısını 3. güm akşamı atın. Sabahtan akşama ikinci gün takip edin. Duruma göre tedavi değiştirmelisiniz.

Buse1234

İspinoz Üye
Teşekkür ederim dediklerinizi dikkate alıcam bugünden itibaren vermeyi kesiyorum o hâlde ve şey sormak istiyorum benim kuşum havuç ve marul çok seviyor ama hastayken verilir mi bilemedim sizce vermeli miyim

Ronay

Yönetici
Hasta iken yeşillik vb tavsiye etmiyoruz iyice toparlandıktan sonra bu süreçte kaliteli bir vitamin ve probiyotik iyi olacaktır ama şu 2 gün hiç bir şey vermeyin sonra da foruma durumu yazın bakalım muhakkak. İstediğiniz zaman istediğiniz sorabilirsiniz.

Nur

İspinoz Üye
Merhabar, biraz farklı bir görüşteyim kuşunuzun durumu hakkında.

İlk olarak yazdığım şeyleri kuşta kursak mantarı varlığını baz alarak yazıyorum ama ilerleyen günlerde sekonder bir bakteriyel enfeksiyon gelişmiş olabilir. Tüm bunların kesinliği için bir kuş veterinerinin kursak sürüntü ve dışkı örneği alıp incelemesi gerekir. Benim yazdıklarım yalnızca bahsettiğiniz durum özelinde bir tahmin yürütme.

Öncelikle kuşunuzun kas kaybı yaşamaya başlaması artık durumun ilerlediğini gösteriyor. En başta, ilaç kullanmadan önceki belirti kursak mantarı olduğunu düşündürüyor. Mikostatin kullanmanızla kusmanın azalması da bu teşhisi destekliyor.

Mikostatinin etken maddesi olan Nystatin sistematik bir ilaç değil, kana karışmaz. Bunun bir iyi bir kötü sonucu var:

Kötü olan - ilacı bırakınca kusmanın tekrar başlama sebebi - etkisinin yüzeyle sınırlı kalması. Mantar enfeksiyonu ilerledikçe epitel dokunun içine girer. Yüzeysel etki eden ilaçlae bu dereceye ulaşamaz, bu yüzden sadece enfeksiyonun ilk aşamalarında işe yarayabilir.

İyi sonucu ise kana geçmeyen ilaçlar karaciğeri yormaz. Bir haftalık ilaç kullanımı normalde kuş için yeterince uzun bir süre. Ama Nystatin kana karışmadığı için kuşu şuanda fazla zorlamamış, karaciğeri yormamıştır.

Şuanda enfeksiyonun Nystatinin etkisi etmeyeceği kadar ilerlemiş kandidiyazis durumunda olduğunu düşündüğüm için ben olsam 1-2 hafta kadar kuşa Flukonazol etken maddeli bir ilaç verirdim. Bu ilaç sistematik etki eder, karaciğeri yoracağı için uzun süre kullanılmaz. İlaç kullanımı esnasında:
  • Başka ilaç kullanılmaz
  • Mama, sebze vs verilmez (sadece darı yem)
  • Kuş 28-30°C sabit sıcaklıkta durur
Eğer ilaç kullanım esnasında kusma azalıyorsa ilaç etki ediyor demektir. Uyuklama ve zayıflık hâlâ olabilir, onlar hızlı düzelmez. Ama eğer 3-4. günlerde halsizlik fazla hatta dışkıda bozulma varsa sekonder bakteriyel enfeksiyon ihtimali doğar. Duruma göre antibiyotik kullanılabilir ama o noktada veteriner teşhisi çok daha öncelikli.
Eğer ilaç kullanımı sürecinde kuşun genel durumunda iyileşme oluyorsa 4. günden sonra ilaç verdikten 3-4 saat sonra probiyotik verebilirsiniz.
Kusma bittiği gibi ilaç kesilmez. Eğer 1 hafta sonucunda kilo kaybı durduysa, kusma son 1-2 gündür yoksa, kuşun durumu iyileşiyorsa 10 gün tamamlanıp kesilebilir. Ama eğer iyileşme süreci daha yavaş, kademeli oluyorsa ilaç kullanımı 14 güne kadar sürdürmeniz daha iyi olur.

Bu arada cerenin yumuşaması o bölgenin kılcal damarca zengin olması, hastalık ve zayıflama esnasında doku yapısının bozulmasından ve tonusunun azalmasından kaynaklı muhtemelen.

Bu arada hastalık - tedavi sürecinde kuşu günlük olarak tartmak şart. Bu sayede kilo kaybı var mı, var ise ne düzeyde anlamanızı sağlar.

Buse1234

İspinoz Üye
Merhabar, biraz farklı bir görüşteyim kuşunuzun durumu hakkında.

İlk olarak yazdığım şeyleri kuşta kursak mantarı varlığını baz alarak yazıyorum ama ilerleyen günlerde sekonder bir bakteriyel enfeksiyon gelişmiş olabilir. Tüm bunların kesinliği için bir kuş veterinerinin kursak sürüntü ve dışkı örneği alıp incelemesi gerekir. Benim yazdıklarım yalnızca bahsettiğiniz durum özelinde bir tahmin yürütme.

Öncelikle kuşunuzun kas kaybı yaşamaya başlaması artık durumun ilerlediğini gösteriyor. En başta, ilaç kullanmadan önceki belirti kursak mantarı olduğunu düşündürüyor. Mikostatin kullanmanızla kusmanın azalması da bu teşhisi destekliyor.

Mikostatinin etken maddesi olan Nystatin sistematik bir ilaç değil, kana karışmaz. Bunun bir iyi bir kötü sonucu var:

Kötü olan - ilacı bırakınca kusmanın tekrar başlama sebebi - etkisinin yüzeyle sınırlı kalması. Mantar enfeksiyonu ilerledikçe epitel dokunun içine girer. Yüzeysel etki eden ilaçlae bu dereceye ulaşamaz, bu yüzden sadece enfeksiyonun ilk aşamalarında işe yarayabilir.

İyi sonucu ise kana geçmeyen ilaçlar karaciğeri yormaz. Bir haftalık ilaç kullanımı normalde kuş için yeterince uzun bir süre. Ama Nystatin kana karışmadığı için kuşu şuanda fazla zorlamamış, karaciğeri yormamıştır.

Şuanda enfeksiyonun Nystatinin etkisi etmeyeceği kadar ilerlemiş kandidiyazis durumunda olduğunu düşündüğüm için ben olsam 1-2 hafta kadar kuşa Flukonazol etken maddeli bir ilaç verirdim. Bu ilaç sistematik etki eder, karaciğeri yoracağı için uzun süre kullanılmaz. İlaç kullanımı esnasında:
  • Başka ilaç kullanılmaz
  • Mama, sebze vs verilmez (sadece darı yem)
  • Kuş 28-30°C sabit sıcaklıkta durur
Eğer ilaç kullanım esnasında kusma azalıyorsa ilaç etki ediyor demektir. Uyuklama ve zayıflık hâlâ olabilir, onlar hızlı düzelmez. Ama eğer 3-4. günlerde halsizlik fazla hatta dışkıda bozulma varsa sekonder bakteriyel enfeksiyon ihtimali doğar. Duruma göre antibiyotik kullanılabilir ama o noktada veteriner teşhisi çok daha öncelikli.
Eğer ilaç kullanımı sürecinde kuşun genel durumunda iyileşme oluyorsa 4. günden sonra ilaç verdikten 3-4 saat sonra probiyotik verebilirsiniz.
Kusma bittiği gibi ilaç kesilmez. Eğer 1 hafta sonucunda kilo kaybı durduysa, kusma son 1-2 gündür yoksa, kuşun durumu iyileşiyorsa 10 gün tamamlanıp kesilebilir. Ama eğer iyileşme süreci daha yavaş, kademeli oluyorsa ilaç kullanımı 14 güne kadar sürdürmeniz daha iyi olur.

Bu arada cerenin yumuşaması o bölgenin kılcal damarca zengin olması, hastalık ve zayıflama esnasında doku yapısının bozulmasından ve tonusunun azalmasından kaynaklı muhtemelen.

Bu arada hastalık - tedavi sürecinde kuşu günlük olarak tartmak şart. Bu sayede kilo kaybı var mı, var ise ne düzeyde anlamanızı sağlar.
Öncelikle cevap verdiğiniz için teşekkür ederim mikostatin vermeyi kestim ve şuan biraz daha hareketli yem yemeside iyi ama kabarıklığı aynı şekilde devam ediyor ve halsizliğide tamamen geçmiş sayılmaz tabi

Ronay

Yönetici
@undefined, bir iki gün daha bekleyin, dışkıyla birlikte ve durumunu anlatın bakarız.

Ronay

Yönetici
Merhabalar, yem yeme durumu nasıl? kaç gün öncesinde mikostatin kullandınız?
Kuşun bir videosunu atar mısınız? özellikle ses anında. Bu arada probiyotik vermeye devam edin. İmkan varsa her zaman kanatlı uzmanı veteriner öneririz. özellikle dışkı tahlili yapılmalıdır. Ama yoksa deneme yanılma ve tecrübeden yolla çıkacağız.

Buse1234

İspinoz Üye
Mikostatini keseli beş gün oldu iştahı yerinde kattığım yemi bitiriyor ve yemini tazeliyorum sürekli geceleri bile sürekli yem yeme sesleri geliyor . Maalesef imkanım yok kanatlı veterinere götürmek için
Video eklemeyi denedim ama ekleyemedim

Ronay

Yönetici

Buradan bakıp ekleyin.

Ayrıca kaç gün tedavide kullandınız mikostatine , probiyotik var mı elinizde ?

Buse1234

İspinoz Üye

Buradan bakıp ekleyin.

Ayrıca kaç gün tedavide kullandınız mikostatine , probiyotik var mı elinizde ?
Yaklaşık 5 gün kullandım mikostatini ve elimde probiyotik yok