Neler yeni

Muhabbetkuslari.org Ailesine Hoş Geldiniz 👋

🇹🇷 Muhabbetkuslari.org Türkiye’nin en eski muhabbet kuşu ve kafes kuşları bilgi forumudur… Sizde kayıt ol butonuna tıklayarak. Üye olup, forumda soru sorup anında cevap alabilir ve paylaşımlar yapabilirsiniz. Hadi sende aileye katıl...

Soru Kursak Mantarı

Buse1234

İspinoz Üye
19.11.2025 tarihinde muhabbet kuşum Bulut’u sahiplendim.

Kısa süre sonra kuşumda kabarma ve kusma hareketleri fark ettim. Bunun üzerine 20.11.2025 tarihinde mantar şüphesiyle Mikostatin tedavisine başladım.

İlacı yaklaşık 1 hafta kullandım. Bu süreçte:

• Kusma hareketleri azaldı
  • İştahı belirgin şekilde arttı

Bu iyileşmeyi görünce ilacı bıraktım.

Ancak ilacı bıraktıktan sonra:

• Kusma hareketleri tekrar başladı
  • Zamanla daha da arttı
  • Yem çıkardığını/kustuğunu gözlemledim
  • Göğüs kemiği belirginleşti (kilo kaybı)
  • Genel halsizlik oluştu

Bu nedenle 18.01.2026 Cumartesi günü Mikostatin tedavisine tekrar başladım ve hâlâ devam ediyorum.

Şu anda:

• Kuşum çok halsiz
  • Çoğunlukla kafesin köşesinde ve zeminde duruyor
  • Zaman zaman kafasını içine gömerek uyuyor
  • Yem yiyor ve kabuk kırabiliyor
  • Ağız açık nefes alma yok
  • Kuyruğunu nefes alırken indirip kaldırma yok

Bugün burnunu nazikçe temizlerken ceresinin aşırı derecede yumuşak olduğunu fark ettim.

Bu belirtiler doğrultusunda kuşumun durumu hakkında bilgisi olan ve yardımcı olabilecek birinden yönlendirme rica ediyorum.

Ekli dosyalar

• IMG_0475.jpeg
    IMG_0475.jpeg
    1.6 MB · Görüntüleme: 31

Soru Kursak Mantarı

Şuan enfeksiyon gözükmüyor. Mikostatin ağır bir ilaç bence kesin ilacı. Kuşa probiyotik verin. 1-2 gün gözlemleyip tekrar yazın. Yem yiyorsa toparlanacaktır. Ama yem yeme yoksa sizin beslemeniz gerek.

Ronay

Yönetici
Kuşunuza probiyotik almanız gerek, bağırsak florası düzelmesi için 1 gün daha bekleyeyim bariz azalma yoksa Trikomanas şüphesi yüksek buna göre ilaç kullanmanız gerek.

Flagyl’in şurup formunu da temin edebilirsiniz. İçeriğinde metronidazol bulunur ve kullanımı daha pratiktir. Eczanelerde “oral süspansiyon” adıyla geçer.

İlacı 3 gün boyunca, sabah–akşam gagadan 1 damla olacak şekilde uygulamalısınız.

İsterseniz suya da katılabilir: yarım suluğa 3 damla yeterlidir. Ancak ilacın dibe çökme özelliği olduğu için bu yöntem her zaman etkili olmayabilir. Bu nedenle gagadan damlatma yöntemi daha güvenli ve daha sağlamdır.

Bunlar tecrübe önerileri en sağlıklısı ise veteriner danışmaktır. Ağır ilaçlardır.

Buse1234

İspinoz Üye
Kuşunuza probiyotik almanız gerek, bağırsak florası düzelmesi için 1 gün daha bekleyeyim bariz azalma yoksa Trikomanas şüphesi yüksek buna göre ilaç kullanmanız gerek.

Flagyl’in şurup formunu da temin edebilirsiniz. İçeriğinde metronidazol bulunur ve kullanımı daha pratiktir. Eczanelerde “oral süspansiyon” adıyla geçer.

İlacı 3 gün boyunca, sabah–akşam gagadan 1 damla olacak şekilde uygulamalısınız.

İsterseniz suya da katılabilir: yarım suluğa 3 damla yeterlidir. Ancak ilacın dibe çökme özelliği olduğu için bu yöntem her zaman etkili olmayabilir. Bu nedenle gagadan damlatma yöntemi daha güvenli ve daha sağlamdır.

Bunlar tecrübe önerileri en sağlıklısı ise veteriner danışmaktır. Ağır ilaçlardır.
Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için