Neler yeni

Muhabbetkuslari.org Ailesine Hoş Geldiniz 👋

🇹🇷 Muhabbetkuslari.org Türkiye’nin en eski muhabbet kuşu ve kafes kuşları bilgi forumudur… Sizde kayıt ol butonuna tıklayarak. Üye olup, forumda soru sorup anında cevap alabilir ve paylaşımlar yapabilirsiniz. Hadi sende aileye katıl...

Kusak Mantarı Mı Var

Ege7101

İspinoz Üye
2
İyi gunler Kusum 5 yasında cok neseli bir kustu oyun oynardı hep ama bir ay önce falan kafese kucuk parazit bit tarzı şeyler gelmişti onu atlattık temizlendik derken sevinemedim cunku kusum sanki bir haftadır gitmis ve yerine baska biri gelmis gibi benimle bile az ilgileniyor kafesten cıkarınca sureklı birsey kemirme cabasında veya bos bos duruyor bazen gagasını acıyor ardına kadar ama bunu normal vakitlerde yapıyor yoruldugu icin değil, yanındaki diğer kusumla iyi anlasıyotlardı ama artık diğer kus ta kotu davranıyor ve bugün ucurmak ıcın kafesten cıkarttıgımda farkettim kusum bugun kustu durduk yere ve elime cok zayıf geldi gogus kemiğini hissediyroum ama yem yiyor. Yardımcı olursanız cok sevinirim

Ronay

Yönetici
Bu belirtiler normal değil ve bence beklenmemeli. Özellikle 5 yaşında bir muhabbet kuşunda son bir haftada belirgin davranış değişikliği, kilo kaybı/göğüs kemiğinin belirginleşmesi, zaman zaman gagayı sonuna kadar açma ve bugün kusma birlikte değerlendirildiğinde, altta yatan bir hastalık ihtimali ciddi şekilde düşünülmeli. Parazitleri atlatmış olması bunu açıklamaya yetmeyebilir. Sindirim sistemi problemi, enfeksiyon, kursakla ilgili sorunlar, solunum problemi veya başka bir iç hastalık söz konusu olabilir. Yem yiyor olması da hastalık olmadığı anlamına gelmez; kuşlar hastalıklarını uzun süre gizleyebilir.

Ben olsam şu aşamada:
  • Uçurmayı ve yorucu hareketleri bırakırdım.
  • Diğer kuş tarafından hırpalanıyorsa geçici olarak ayrı kafese alırdım, ancak birbirlerini görebilecekleri şekilde tutabilirsiniz.
  • Sıcak, cereyansız ve sakin bir ortam sağlardım.
  • Yem ve suya kolay ulaşmasını sağlardım.
  • Kendi başıma antibiyotik, parazit ilacı veya başka ilaç başlamazdım.
  • En kısa sürede, mümkünse bugün, kuşlardan anlayan bir egzotik/avian veterinere götürürdüm.
Özellikle tekrar kusma, nefes alırken kuyruğun belirgin şekilde inip kalkması, sürekli ağzı açık nefes alma, kafesin dibinde durma, tünekte duramama veya daha fazla halsizlik olursa bunu acil kabul etmek gerekir.

Göğüs kemiğinin çok belirgin hale gelmesi benim için burada en önemli noktalardan biri. “Yem yiyor, biraz toparlar” diye beklemek doğru olmaz. Kuşlarda kilo kaybı ilerlediğinde durum kısa sürede ağırlaşabilir.