Neler yeni

Muhabbetkuslari.org Ailesine Hoş Geldiniz 👋

🇹🇷 Muhabbetkuslari.org Türkiye’nin en eski muhabbet kuşu ve kafes kuşları bilgi forumudur… Sizde kayıt ol butonuna tıklayarak. Üye olup, forumda soru sorup anında cevap alabilir ve paylaşımlar yapabilirsiniz. Hadi sende aileye katıl...

Sultan Papağanımın Sürekli Kanat Tüyleri Dökülüyor

teacherman911

İspinoz Üye
İyi günler arkadaşlar eylülde sultan papağanı almıştım gayet sağlıklıydı uçuyordu.Fakat ocaktan beri uçamıyor sürekli kanat tüyleri dökülüyor.Veterinere götürdüm üç ay önce tüy dökümüne girmiş düzelir dedi ama düzelmedi..Resimleri bir incelerseniz en yapmam lazım.

Ekli dosyalar

• WhatsApp Image 2026-07-20 at 09.41.03 (2).jpeg
    WhatsApp Image 2026-07-20 at 09.41.03 (2).jpeg
    371 KB · Görüntüleme: 30
  • WhatsApp Image 2026-07-20 at 09.41.02.jpeg
    WhatsApp Image 2026-07-20 at 09.41.02.jpeg
    159.6 KB · Görüntüleme: 18
  • WhatsApp Image 2026-07-20 at 09.41.04.jpeg
    WhatsApp Image 2026-07-20 at 09.41.04.jpeg
    382.3 KB · Görüntüleme: 13

Ronay

Yönetici
Geçmiş olsun. Fotoğraflara baktığımda bu durum normal bir tüy dökümüne benzemiyor. Özellikle uzun süredir uçamaması ve kanat teleklerinin sürekli dökülmesi mutlaka araştırılması gereken bir durum.

Bunun birkaç olası nedeni olabilir:
  • Fransız tüy hastalığı (Polyomavirus) veya PBFD (Gaga-Tüy Hastalığı) gibi viral hastalıklar,
  • Kronik beslenme yetersizliği (özellikle A vitamini, protein ve mineral eksiklikleri),
  • Karaciğer hastalıkları,
  • Tüy foliküllerinde hasar veya sürekli yeni çıkan teleklerin kırılması.
Ben olsam vakit kaybetmeden kuşlar konusunda deneyimli (egzotik) bir veterinere tekrar götürürdüm. Gerekirse kan tahlili ve PBFD/Polyoma testleri istenebilir. "Tüy dökümüdür, geçer." denilerek aylarca beklenmesi doğru bir yaklaşım olmayabilir.

Bu süreçte kaliteli pelet yem kullanmanız, dengeli beslenme sağlamanız ve yeni çıkan telekleri koparmamasına dikkat etmeniz de önemli.

Eğer mümkünse kanatların açık halde, kuyruğun tamamını ve dökülen telek tüylerinin dip kısmını net gösteren birkaç fotoğraf daha paylaşın. Böylece teleklerin kırık mı, kendiliğinden mi döküldüğü konusunda daha sağlıklı yorum yapılabilir. Bu da olası nedenleri daraltmamıza yardımcı olacaktır.

teacherman911

İspinoz Üye
Bilgileriniz için çok sağolun kaliteli yem veriyorum daldarı ,yulaf tohumu yeşillik veriyorum.Önereceğiniz ilaç var mı?

Ronay

Yönetici
Bu tür durumlarda tüy kökünü iyi inceleyin kararma var mı ? kökler çok siyahsa parazite işaret, değişse B12 Takviyesi şart. Duruma göre yazın anlatayım.