Neler yeni

Muhabbetkuslari.org Ailesine Hoş Geldiniz 👋

🇹🇷 Muhabbetkuslari.org Türkiye’nin en eski muhabbet kuşu ve kafes kuşları bilgi forumudur… Sizde kayıt ol butonuna tıklayarak. Üye olup, forumda soru sorup anında cevap alabilir ve paylaşımlar yapabilirsiniz. Hadi sende aileye katıl...

Kafes Dışı Serbest Uçuş: Güvenli Ortam Nasıl Hazırlanır?

Ronay

Yönetici

Kafes Dışı Serbest Uçuş: Güvenli Ortam Nasıl Hazırlanır?​

Kafes Dışı Serbest Uçuş: Güvenli Ortam Nasıl Hazırlanır

Muhabbet kuşunu kafes dışına çıkarmadan önce yapılması gereken en önemli şey, ev ortamını güvenli hale getirmektir. Bu konuda yabancı forumlarda defalarca aynı uyarıyı gördüm: “Kuşun uçmasına izin vermeden önce evi kontrol et.”

Öncelikle pencere ve balkon kapıları mutlaka kapalı olmalı. Camlar kuşlar için görünmez bir tehlikedir. Perdeleri kapatmak, çarpma riskini ciddi şekilde azaltır. Tavan vantilatörü, açık lambalar ve mutfakta kaynayan tencereler de ciddi risk oluşturur.

Ben uçuş öncesi şunları mutlaka yapıyorum:
  • Aynaları ve cam yüzeyleri örtüyorum
  • Elektrik kablolarını gizliyorum
  • Zehirli ev bitkilerini ortamdan çıkarıyorum
  • Kapıları kilitleyerek ani giriş çıkışları engelliyorum
Ayrıca odada yüksek ve güvenli iniş alanları olması çok önemli. Dolap üstleri, perde kornişleri veya kuşlar için özel tünekler, kuşun kendini güvende hissetmesini sağlar. En büyük hata, kuşu kalabalık ve gürültülü bir ortamda serbest bırakmak. Yabancı kaynaklara göre ilk uçuşlar mutlaka sakin bir odada yapılmalı. Aksi halde kuş panikleyip kontrolsüz uçabilir. Güvenli ortam sağlandığında, muhabbet kuşu uçmaktan keyif alır ve bu süreç hem kuş hem de sahibi için stresli olmaktan çıkar.