Neler yeni

Muhabbetkuslari.org Ailesine Hoş Geldiniz 👋

🇹🇷 Muhabbetkuslari.org Türkiye’nin en eski muhabbet kuşu ve kafes kuşları bilgi forumudur… Sizde kayıt ol butonuna tıklayarak. Üye olup, forumda soru sorup anında cevap alabilir ve paylaşımlar yapabilirsiniz. Hadi sende aileye katıl...

Kuşumun Dışkısı Anormal Mi

esozz

İspinoz Üye
merhaba dişi muhabbet kuşuma pazar ve pazartesi günü probiyotikli su verdim ve ondan sonrasında sade suya geçtim sebze vs vermedim yeminde ise karışık aspur ve yulaf var ve kuşumun dışkısı ondan öncesinde normaldi şuan dışkı formu normal ama altında sarımsı bir su var bazen yeşil de oluyor fotoğrafını koydum. Lütfen ürün önermeyin diğer sitelerde hiç sorunu söylemiyorlar habire ürün öneriyorlar. Şimdiden teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

• IMG-20260114-WA0000.jpg
    IMG-20260114-WA0000.jpg
    111.9 KB · Görüntüleme: 49
  • IMG-20260114-WA0001.jpg
    IMG-20260114-WA0001.jpg
    173.9 KB · Görüntüleme: 25
  • IMG_20260116_115915.jpg
    IMG_20260116_115915.jpg
    3.9 MB · Görüntüleme: 26
  • IMG_20260116_145138.jpg
    IMG_20260116_145138.jpg
    2.1 MB · Görüntüleme: 24

Ronay

Yönetici
Hafif enfeksiyon var biraz vitamin desteği yapın. 3-4 gün sonra tekrar foto atın bakalım.

Nur

İspinoz Üye
Hayırlı akşamlar, konunuzu görünce ben de yorumumu paylaşmak istedim. Özellikle sebebini sorduğunuz için biraz detaylı bir açıklama olacak.

Öncelikle patolojik bir sorundan ziyade fizyolojik bir süreç olduğunu düşünüyorum. Süreklilik yok, tekil bazı dışkılarda anormallik var. İdrar miktarı normal ve ürates dediğimiz katı-beyaz kısmın hem formu hem rengi normal duruyor. Anormal olan şey idrara geçen sarı - yeşil renk. Bu, safra pigmentlerinden kaynaklı olur. Anlık olarak fazla salgılanmış ve bu yüzden dışkı. Ayrıca bağırsağın bir anlık hızlı veya yavaş çalışması da yaşanmış olabilir: Sindirim sürecinin uzaması veya yavaşlaması dışkıyı etkiler.

Bu tabloda, dışkı (daha doğrusu idrar) renginin uzun süre böyle kalması, dışkı formunda veya renginde başka bozulmaların yaşanması olduğunda "sorun" olarak tanımlanabilir.

Nur

İspinoz Üye
Sebep olarak bu fizyolojik durumu tetikleyebilecek çok şey var. Açlık sonrası, ani bir stres ânında, beslenmeyle alakalı bir değişiklik sonucu olabilir. Ronay Ronay (mazur görün, isminize aşina olmadığım için "bey" mi "hanım" mı demem gerektiğine emin olamadım) dediği gibi bir ürüne başlamak yerine birkaç gün gözlemlemeniz doğru olur.

Ronay

Yönetici
Nur Nur, Bey diyebilirsiniz :) Nazikliğiniz için teşekkürler Nur hanım. Forum kurucusuyum ama çok uzun süredir. Yoğunluktan foruma giremiyordum. Artık buradayım, sizlerin destekleri forum için önemlidir.

Nur

İspinoz Üye
Nur Nur, Bey diyebilirsiniz :) Nazikliğiniz için teşekkürler Nur hanım. Forum kurucusuyum ama çok uzun süredir. Yoğunluktan foruma giremiyordum. Artık buradayım, sizlerin destekleri forum için önemlidir.
Bu aralar forumlarla daha fazla içli dışlı oluyorken bir süre kadar önce üye olmuş ama konulara bakmamış olduğunu fark ederek girdim formunuza. Umarım emeklerinizin karşılığını alırsınız.

esozz

İspinoz Üye
Bu aralar forumlarla daha fazla içli dışlı oluyorken bir süre kadar önce üye olmuş ama konulara bakmamış olduğunu fark ederek girdim formunuza. Umarım emeklerinizin karşılığını alırsınız.
Merhaba teşekkür ederim yardımınız için kuşumun halsizlik vs. hiçbir şeyi yok ötüyor iştahı yerinde vs. ama dışkıları bir düzeliyor tek tük bir dediğim gibi dışkının altındaki sıvı sarımsı ya da daha şeffaf oluyor geçmiyor yani peçeteden dolayı mı böyle gözüküyor bilmiyorum ama kuşumun hal ve tavrında bir anormallik yok tüy dökümünde olması dışında fotoğraf ekliyorum dışkısının güncel;

Ekli dosyalar

• IMG_20260214_173057.jpg
    IMG_20260214_173057.jpg
    2 MB · Görüntüleme: 13
  • IMG_20260211_163327.jpg
    IMG_20260211_163327.jpg
    1.6 MB · Görüntüleme: 12

esozz

İspinoz Üye
Bu aralar forumlarla daha fazla içli dışlı oluyorken bir süre kadar önce üye olmuş ama konulara bakmamış olduğunu fark ederek girdim formunuza. Umarım emeklerinizin karşılığını alırsın attığım fotoğraflardaki
Konuyu açtığımda ki eklediğim fotoğraflara nazaran daha açık renkli sarımsı sıvı oldu ve röhnfried'in entrobac probiyotiğini ve Gerwit-w multivitamin kullanıyorum. Bazıları normal diyor siz ne diyorsunuz?

Ronay

Yönetici
Kuşun dışkısını normal şekilde yapıyor, ancak idrar kısmı fazla geliyor.

Bu durum başlı başına bir hastalık değildir; sadece vücutta bir şeylerin değiştiğini gösteren bir belirtidir.

Uzun süredir devam eden bu “fazla idrar” durumunun (kronik polüri) en yaygın nedenleri şunlardır:

• Sürekli stres veya ortam değişimi (çok sık görülür)
  • Böbreklerin hafif yük altında olması (genelde başka belirti vermez)
  • Yem içeriği (fazla darı, tuzlu yiyecekler vb. susamayı artırır)
  • Uzun süre vitamin kullanımı, özellikle B vitamini (idrarı artırabilir)

Eğer bu durum 1 haftadan uzun süredir devam ediyorsa ve her gün aynı şekilde görülüyorsa, en doğru adım bir veterinere gidip basit bir dışkı mikroskopisi yaptırmaktır.

Çünkü bazen hafif düzeyde parazit (protozoa) ya da bakteri olabilir ve kuş buna rağmen enerjik görünebilir.

Tavsiye vitamin kullanımınız bir süre vermeyip, azaltın. Suluk yemlik iyice yıkayıp dezenfekte edin. Bir süre daha gözlemleyin devam ederse geniş reçeteli bir antibiyotik tedavisi deneyebilirsini.

esozz

İspinoz Üye

Bu durum başlı başına bir hastalık değildir; sadece vücutta bir şeylerin değiştiğini gösteren bir belirtidir.

Uzun süredir devam eden bu “fazla idrar” durumunun (kronik polüri) en yaygın nedenleri şunlardır:

Eğer bu durum 1 haftadan uzun süredir devam ediyorsa ve her gün aynı şekilde görülüyorsa, en doğru adım bir veterinere gidip basit bir dışkı mikroskopisi yaptırmaktır.

Çünkü bazen hafif düzeyde parazit (protozoa) ya da bakteri olabilir ve kuş buna rağmen enerjik görünebilir.

Tavsiye vitamin kullanımınız bir süre vermeyip, azaltın. Suluk yemlik iyice yıkayıp dezenfekte edin. Bir süre daha gözlemleyin devam ederse geniş reçeteli bir antibiyotik tedavisi deneyebilirsini.
Teşekkür ederim kuşum arkadaşını kaybetti 1 ay önce ve o zamandan beri bu şekilde ve aynı zamanda günde 2-3 dışkısı normal idrarı sarı olmayan dışkı yapıyor ve tüy dökümünde. Çevremde fazla veteriner yok ve dışkı testi ise acayip pahalı gücüm yetmiyor maalesef.

esozz

İspinoz Üye

Ronay Ronay, Ve acaba parazit vs. olsa 1 ay içinde daha kötüleşmez miydi? koku vs.

Nur

İspinoz Üye
Teşekkür ederim kuşum arkadaşını kaybetti 1 ay önce ve o zamandan beri bu şekilde ve aynı zamanda günde 2-3 dışkısı normal idrarı sarı olmayan dışkı yapıyor ve tüy dökümünde. Çevremde fazla veteriner yok ve dışkı testi ise acayip pahalı gücüm yetmiyor maalesef.
Geçmiş olsun, kaybettiğiniz kuşunuzun durumu neydi? Hastalık neticesiyle mi hayatını kaybetti?

Merhaba teşekkür ederim yardımınız için kuşumun halsizlik vs. hiçbir şeyi yok ötüyor iştahı yerinde vs. ama dışkıları bir düzeliyor tek tük bir dediğim gibi dışkının altındaki sıvı sarımsı ya da daha şeffaf oluyor geçmiyor yani peçeteden dolayı mı böyle gözüküyor bilmiyorum ama kuşumun hal ve tavrında bir anormallik yok tüy dökümünde olması dışında fotoğraf ekliyorum dışkısının güncel;
İki ihtimal üzerinde dururdum ben olsam:

1) Henüz "hastalık" olarak tanımlanacak bir durum yok ancak metabolik bir yük, metabolik stres mevcut ve dışkıda gördüğünüz idrar fazlalığı + renginin sebebi bu. Yani kuşunuzun beslenmesi ve bakım şartları ile ilgili tüm detayları gözden geçirmek gerekli. Çünkü bu tarz şeyler ciddi zararlara dönüşür.

2) Kuşta hastalık var ve subklinik seyrettiği bir süreçte. Bazı hastalıklar haftalar veya aylarca subklinik ilerler (yani dışarıya net belirti vermez). Aslında kuş besleyenin sıklıkla kullandığı "kuruma" diye tabir edilen durum da biraz bu. Malesef teşhis olmadan tedaviye dair pek birşey söylenemez bu durumda. Ama aklınızda olsun, haftalık kilo takibi birçok hastalığı erken evrede fark etmenizi sağlar. Hem ani kilo artışı hem sürekli bir kilo kaybı hastalık göstergesidir.

Aşağıya yazdığım şeyler birinci ihtimale yönelik:

Kullandığınız yem eğer açık yem ise veya kapalı paket ama pek güvenilir değilse öncelikle yemi değiştirin. Versele Laga gibi güvenilir markalardan veya Pet Market Burada, DalDari.net, Neşeli Kanatlar, KaradenizPet gibi güvenilir satıcılardan yem alın. Eğer kuşunuz yeni gıdalara açıksa pelet yeme de alıştırabilirsiniz.

Mama kullanıyorsanız yine kaliteli markalar dışında mama almayın. İçeriği problemli birçok ürün var. Beautiful Food, Rasyon, Cede, Versele Laga gibi markalar olabilir.

Kuşunuza verdiğiniz vitaminlerin doz ve periyoduna çok dikkat edin. Özellikle uzun süreli fazla vitamin alımları kuşlarda organ düzeyinde sorunlara yol açar. Benzer durum bitkisel desteklerde de var.

Kuşunuzun günlük beslenmesi tohum (yem) ile sınırlı olamaz, taze besin içermeli. Bu oldukça önemli çünkü evcil kuşların birçoğu yağlı karaciğerden muzdarip ve bunun birincil sebebi tohum ağırlıklı beslenmek. Bu yüzden günlük beslenmede sebze fiks olmalı. Az ama hergün. Ve filizlenmiş / çimlenmiş tohumlarla da desteklenmeli.

Kuşunuza kendi besini harici hiçbirşey yedirmeyin. Eğrr tuz alımı fazla olursa böbrek zarar görür. Eğer yağ alımı fazla olursa karaciğer zorlanır. Eğer şeker alımı olursa mantar enfeksiyonlarına yol açılır. Ev ve insan yemekleri kuşlara uygun değil. Onun yemeği ne ise (yem, mama, sebze, filizlendirme vs) onu yesin. Başka hiçbirşey vermeyin.

Nur

İspinoz Üye
Şunu da ekleyeyim, bir süre bağırsak florasını desteklemeniz iyi olur. Bunun için probiyotik ve prebiyotik lif desteği sağlayabilirsiniz. Direkt ürün tavsiye edecek olursam probiyotik olarak Naturem-bird probiyotiği öneririm. Ve/veya Versele Laga'nın Oropharma Digestive ürününü kullanabilirsiniz.

Ek olarak veterinere Avicare Slymarin ürününü var mı veya getirip getiremeyeceklerini sorun. Eğer temin edebilirseniz karaciğer desteği olarak dönemsel şekilde kullanabilirsiniz. Slymarin maddesi devedikeni tohumunun bir bileşeni, karaciğeri onarır.

esozz

İspinoz Üye
Şunu da ekleyeyim, bir süre bağırsak florasını desteklemeniz iyi olur. Bunun için probiyotik ve prebiyotik lif desteği sağlayabilirsiniz. Direkt ürün tavsiye edecek olursam probiyotik olarak Naturem-bird probiyotiği öneririm. Ve/veya Versele Laga'nın Oropharma Digestive ürününü kullanabilirsiniz.

Ek olarak veterinere Avicare Slymarin ürününü var mı veya getirip getiremeyeceklerini sorun. Eğer temin edebilirseniz karaciğer desteği olarak dönemsel şekilde kullanabilirsiniz. Slymarin maddesi devedikeni tohumunun bir bileşeni, karaciğeri onarır.
Çok teşekkür ederim probiyotik veriyorum zaten düzenli. Yem konusunda haklısınız ben mahalle petshopundan aliyordum yemi dediğiniz sitelerden alacağım artık.