Teşekkür ederim kuşum arkadaşını kaybetti 1 ay önce ve o zamandan beri bu şekilde ve aynı zamanda günde 2-3 dışkısı normal idrarı sarı olmayan dışkı yapıyor ve tüy dökümünde. Çevremde fazla veteriner yok ve dışkı testi ise acayip pahalı gücüm yetmiyor maalesef.
Geçmiş olsun, kaybettiğiniz kuşunuzun durumu neydi? Hastalık neticesiyle mi hayatını kaybetti?
Merhaba teşekkür ederim yardımınız için kuşumun halsizlik vs. hiçbir şeyi yok ötüyor iştahı yerinde vs. ama dışkıları bir düzeliyor tek tük bir dediğim gibi dışkının altındaki sıvı sarımsı ya da daha şeffaf oluyor geçmiyor yani peçeteden dolayı mı böyle gözüküyor bilmiyorum ama kuşumun hal ve tavrında bir anormallik yok tüy dökümünde olması dışında fotoğraf ekliyorum dışkısının güncel;
İki ihtimal üzerinde dururdum ben olsam:
1) Henüz "hastalık" olarak tanımlanacak bir durum yok ancak metabolik bir yük, metabolik stres mevcut ve dışkıda gördüğünüz idrar fazlalığı + renginin sebebi bu. Yani kuşunuzun beslenmesi ve bakım şartları ile ilgili tüm detayları gözden geçirmek gerekli. Çünkü bu tarz şeyler ciddi zararlara dönüşür.
2) Kuşta hastalık var ve subklinik seyrettiği bir süreçte. Bazı hastalıklar haftalar veya aylarca subklinik ilerler (yani dışarıya net belirti vermez). Aslında kuş besleyenin sıklıkla kullandığı "kuruma" diye tabir edilen durum da biraz bu. Malesef teşhis olmadan tedaviye dair pek birşey söylenemez bu durumda. Ama aklınızda olsun, haftalık kilo takibi birçok hastalığı erken evrede fark etmenizi sağlar. Hem ani kilo artışı hem sürekli bir kilo kaybı hastalık göstergesidir.
Aşağıya yazdığım şeyler birinci ihtimale yönelik:
Kullandığınız yem eğer açık yem ise veya kapalı paket ama pek güvenilir değilse öncelikle yemi değiştirin. Versele Laga gibi güvenilir markalardan veya Pet Market Burada, DalDari.net, Neşeli Kanatlar, KaradenizPet gibi güvenilir satıcılardan yem alın. Eğer kuşunuz yeni gıdalara açıksa pelet yeme de alıştırabilirsiniz.
Mama kullanıyorsanız yine kaliteli markalar dışında mama almayın. İçeriği problemli birçok ürün var. Beautiful Food, Rasyon, Cede, Versele Laga gibi markalar olabilir.
Kuşunuza verdiğiniz vitaminlerin doz ve periyoduna çok dikkat edin. Özellikle uzun süreli fazla vitamin alımları kuşlarda organ düzeyinde sorunlara yol açar. Benzer durum bitkisel desteklerde de var.
Kuşunuzun günlük beslenmesi tohum (yem) ile sınırlı olamaz, taze besin içermeli. Bu oldukça önemli çünkü evcil kuşların birçoğu yağlı karaciğerden muzdarip ve bunun birincil sebebi tohum ağırlıklı beslenmek. Bu yüzden günlük beslenmede sebze fiks olmalı. Az ama hergün. Ve filizlenmiş / çimlenmiş tohumlarla da desteklenmeli.
Kuşunuza kendi besini harici hiçbirşey yedirmeyin. Eğrr tuz alımı fazla olursa böbrek zarar görür. Eğer yağ alımı fazla olursa karaciğer zorlanır. Eğer şeker alımı olursa mantar enfeksiyonlarına yol açılır. Ev ve insan yemekleri kuşlara uygun değil. Onun yemeği ne ise (yem, mama, sebze, filizlendirme vs) onu yesin. Başka hiçbirşey vermeyin.