Muhabbet Kuşunun Günde Ne Kadar Uçmasına İzin Vermeliyim?
Muhabbet kuşu beslemeye başladığımda en çok merak ettiğim sorulardan biri şuydu: Muhabbet kuşu günde ne kadar uçmalı? Yabancı forumlarda okuduklarım ve kendi gözlemlerim bana net bir cevap verdi: Muhabbet kuşları her gün mutlaka kafes dışında uçmalıdır.Muhabbet kuşu günde ne kadar uçmalı sorusunda genel kabul görülen süre günde en az 1–1.5 saat serbest uçuş şeklindedir. Bu süre, kuşun yaşına, sağlık durumuna ve ortama alışıklığına göre değişebilir. Uzun süre kafeste kalan muhabbet kuşlarında obezite, kas zayıflığı ve davranış bozuklukları sık görülür. Özellikle yabancı kaynaklarda, uçuşun kuşun kalp sağlığı için vazgeçilmez olduğu vurgulanıyor. Benim kuşum için ideal olan, sabah veya akşam saatlerinde, ev sakinleştiğinde uçmasına izin vermek oldu. İlk zamanlarda kısa sürelerle başlayıp, alıştıkça bu süreyi artırdım. Zorla uçurmaya çalışmak ya da elden ele fırlatmak kesinlikle doğru değil. Kuş kendi isteğiyle kafesinden çıkmalı.
Eğer “Muhabbet kuşum uçmak istemiyor” diyorsanız, bu genellikle güvensizlik veya korkudan kaynaklanır. Ortam ne kadar güvenliyse, kuş o kadar rahat uçar. Uçuş, sadece fiziksel değil; aynı zamanda zihinsel bir ihtiyaçtır. Günlük uçuş imkânı olan kuşların daha neşeli, daha konuşkan ve daha sağlıklı olduğunu net şekilde gözlemledim.